بامداد جنوب - جواد شکریان:
این روزها قیمت تمامی کالاها از کالاهای لوکس گرفته تا کالاهای مصرفی با شیب بسیار زیادی رو به افزایش گذاشته و سبب بروز مشکلاتی در روند معیشتی اقشار آسیبپذیر جامعه شده است؛ با این حال، افزایش قیمت کالاهای خوراکی این فشارها را برای مصرفکنندگان نهایی و اقشار کمدرآمد بسیار بیشتر میکند. در ماههای ابتدایی سال جاری یکی از محصولاتی که با افزایش قیمت نامتعارف خود، سفره کارگران را دستخوش تغییر کرد قیمت لبنیات بود. کارخانههای تولید لبنیات در سال جاری طی چند نوبت قیمت اجناس خود را بر خلاف تاکیدات نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان افزایش دادند تا میزان مصرف این محصولات ضروری در سبد خانوار، از گذشته نیز کمتر شود. البته این کاهش مصرف به هیچ عنوان خللی در کار تولیدکنندگان این محصولات وارد نمیکرد، زیرا با توجه به کاهش ارزش پول ملی و رشد چشمگیر نرخ دلار، صادرات محصولات لبنی بیش از هر زمان دیگری رونق گرفت و تولیدکنندگان میتوانستند محصولات خود را با نرخ بیشتری نسبت به مصرف داخلی صادر کنند.
همین مساله در ماههای اخیر گریبان برخی محصولات دیگر نظیر رب گوجهفرنگی را نیز گرفته است. این محصول در هفتههای گذشته بهعلت افزایش صادرات و کاهش موجودی در کشور، از چهار هزار تومان در هر کیلو، با افزایشی تصاعدی به حدود 20 هزار تومان در هر کیلو رسیده است اما پرسش اصلی اینجاست که چرا با وجود نیاز روزافزون به کالاهای مصرفی تولیدشده در داخل کشور خصوصا مواد خوراکی، باز هم جلوی صادرات این محصولات گرفته نشده است؟
دستور آقای وزیر ۳ ماه دیر صادر شد!
در همین زمینه، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران از افزایش سه برابری قیمت هر کیلوگرم گوجهفرنگی تحویلی به کارخانجات تولید رب گوجهفرنگی خبر داد و گفت: ممنوعیت صادرات گوجهفرنگی از ابتدای تابستان درخواست شده بود اما وزیر صنعت بهتازگی دستور آن را داده که از اوج فصل برداشت گذشتهایم و گوجهفرنگیها صادر شدهاند!
محمد میررضوی با بیان اینکه از همان ابتدای فصل برداشت گوجهفرنگی هشدار داده بودیم که در سال جاری با توجه به کمآبی پیش آمده با کمبود گوجهفرنگی روبهرو خواهیم بود، افزود: در جلسات برگزار شده در وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی و کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی درخواست ممنوعیت صادرات این محصول را ارائه کردیم که بهتازگی، دستور ممنوعیت صادرات گوجه فرنگی از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت صادر شده است. متاسفانه این تصمیم زمانی اتخاذ شده که از اوج فصل برداشت گوجهفرنگی گذر کردهایم و در اواخر فصل برداشت قرار داریم.
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه سال گذشته هر کیلوگرم گوجهفرنگی تحویل داده شده به کارخانه رقمی معادل ۳۰۰ تا ۳۵۰ تومان داشت، ادامه داد: از ابتدای تابستان سال جاری این رقم به ۷۰۰ تومان افزایش یافت و در حال حاضر هر کیلوگرم گوجهفرنگی تحویل به کارخانه با قیمتی معادل دو هزار و ۲۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم ارائه میشود.
رضوی با بیان اینکه قیمت قوطی رب گوجهفرنگی چهار تا پنج برابر افزایش یافته است و قیمت درب آسان بازشو و درب معمولی رب گوجهفرنگی نیز بهشدت افزایش پیدا کرده است، اظهار کرد: هر مورد درب آسانباز شوی رب قوطی گوجهفرنگی ۲۵۰ تومان بوده که به حدود ۸۰۰ تومان رسیده و قیمت درب معمولی از ۲۰۰ تومان به ۵۰۰ تومان افزایش یافته است.
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران ادامه داد: حال که با افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه تولید رب گوجهفرنگی روبهرو هستیم سوال این است که قیمت واقعی این محصولات تا چه میزان میتواند، افزایش یابد؟
وی با بیان اینکه پس از اعلام دولت مبنی بر مابهالتفاوت نرخ ارز هشت هزار تومانی نسبت به ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی از سوی واردکنندگان با مشکل تامین مواد اولیه رب گوجه روبهرو شدیم، خاطرنشان کرد: به همین دلیل عدهای کالای خود را ترخیص نکردند و کارخانجات بدون مواد اولیه باقی ماندند.
سود هنگفت از صادرات گوجهفرنگی
میررضوی در ادامه صحبتهایش یادآور شد: در مقطعی از زمان به وزارت جهاد کشاورزی اعلام کردیم که متاسفانه نفع حاصل از تولید گوجهفرنگی به جیب کشاورز واقعی نمیرود و دلالان و واسطهگران با توجه به شرایط اقتصادی کشور گوجهفرنگی را در مرز به فروش میرسانند و بهدلیل تفاوت قیمت ارزی سود هنگفتی به جیب میزنند. صادرکنندگان به عراق و افغانستان تا یک ماه قبل از ارائه دلار در سامانه نیما معاف بودند و به همین دلیل برخی افراد گوجهفرنگی را به صورت خام به عراق میبردند و دلار دریافتی را با قیمت مناسب در داخل کشور به فروش میرساندند و سود مناسبی به جیب میزدند. در حال حاضر کارخانجات تولید رب گوجهفرنگی با کمبود مواد اولیه روبهرو هستند و اگر قرار است شرایط به همین منوال ادامه یابد با کمبود تولید کنسروهایی روبرو خواهیم بود که مبنای تولید آنها رب گوجهفرنگی است.
خطر در کمین کارخانههای چندین و چند ساله
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران در خصوص اینکه چه راهکاری بهمنظور جلوگیری از کمبود مواد اولیه کارخانجات تولید ربگوجهفرنگی ارائه میکنید، گفت: باید در ارتباط با گوجهفرنگی وارداتی به نحو مناسبی تصمیمگیری شود و با توزیع مناسب حتما به دست واحدهای مورد نیاز برسد، در غیر این صورت در آینده با بحران تعطیلی کارخانجاتی روبهرو خواهیم بود که سالیان سال انواع کنسرو و کچاپ را تولید میکنند.
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بهدلیل افزایش قیمت قوطی فلزی برخی از تولیدکنندگان به سمت استفاده از شیشه در بستهبندی خود رو آوردهاند، تصریح کرد: استفاده از شیشه در گذشته هم مطرح بود و مشتری خاص خود را داشت اما در حال حاضر با توجه به کمبود و گرانی قوطی فلزی و به صرفهبودن بستهبندی شیشهای بهنظر میرسد شیشه بتواند جایگزین مناسبی برای فلز باشد و با توجه به در دسترس نبودن، گران نبودن و لزوم پرداخت نقدی در تامین قوطیهای فلزی شیشه را جایگزین مناسبی برای این بستهبندی دانست.