bamdad24 | وب سایت بامداد24

کد خبر: ۱۳۹۷۵
تاریخ انتشار: ۱۴ : ۰۲ - ۳۰ مهر ۱۳۹۸
زیریک. بخش خصوصی، ناجی اقتصاد ایران در برابر تحریم‌ها؛
بامداد جنوب: روزی که امریکا از برجام خارج شد و تحریم‌های بین‌المللیش برای ایران را شدیدتر از قبل از سر گرفت، بسیاری از کشورها با توجه به دیوانگی‌های ترامپ و فشار بی‌سابقه تحریم‌ها گمان می‌کردند که به‌زودی اقتصاد ایران از هم می‌پاشد و خیلی زود تسلیم خواسته‌های ترامپ و امریکا می‌شود. همین امر سبب شد بسیاری از مردم نیز به این اتفاق‌های بین‌المللی واکنش نشان داده و با بی‌اعتمادی از مدیران اقتصادی کشور، آشفته‌بازاری در بخش‌های مختلف اقتصاد ایران به راه بیندازد که نتیجه‌ای جز کاهش ارزش پول ملی، گرانی شدید کالاها و سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای معتبر جهانی نداشت.

بامداد جنوب: روزی که امریکا از برجام خارج شد و تحریم‌های بین‌المللیش برای ایران را شدیدتر از قبل از سر گرفت، بسیاری از کشورها با توجه به دیوانگی‌های ترامپ و فشار بی‌سابقه تحریم‌ها گمان می‌کردند که به‌زودی اقتصاد ایران از هم می‌پاشد و خیلی زود تسلیم خواسته‌های ترامپ و امریکا می‌شود. همین امر سبب شد بسیاری از مردم نیز به این اتفاق‌های بین‌المللی واکنش نشان داده و با بی‌اعتمادی از مدیران اقتصادی کشور، آشفته‌بازاری در بخش‌های مختلف اقتصاد ایران به راه بیندازد که نتیجه‌ای جز کاهش ارزش پول ملی، گرانی شدید کالاها و سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای معتبر جهانی نداشت.

حال اما پس از گذشت نزدیک به یک سال و نیم از بازگشت تحریم‌های بین‌المللی امریکا، علاوه بر تقویت ارزش پولی کشور، ثبات قابل قبولی در بازارهای مهم کشور حاکم شده و با وجود افزایش روزافزون تحریم‌ها، از فشارهای هیجانی اولیه کاسته شده است.

در همین راستا رئیس‌کل بانک‌ مرکزی معتقد است ثبات به‌وجود آمده در بازار ارز به‌دلیل مقاومت مردم و اقدامات فعالان اقتصادی بوده و پایین آمدن قیمت ارز به‌دلیل سرکوب نیاز و تقاضای موجود در بازار نبوده است.

عبدالناصر همتی روز گذشته در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان این‌که هدف دشمن در اجرای تحریم‌ها علیه ایران فروپاشی اقتصادی کشور و پس از آن فشار بر جمهوری اسلامی ایران بود که این هدف جز با نابودی پول ملی وتجارت خارجی ممکن نمی‌شد ولی خوشبختانه با فعالیت فداکارانه بخش خصوصی این فشارها راه به جایی نبرد و به هدف نهایش نرسید، ادامه داد: اگر بخش خصوصی نبود معلوم نبود که آیا امکان تداوم شرایط وجود دارد یا خیر. ما در ماه‌های گذشته توانستیم بخشی از نیاز ارزی کشور را با صادرات غیرنفتی جبران کنیم که این مساله در خروج از فشار تحریم‌ها اهمیت بسیار زیادی داشت. وی با تاکید بر این‌که خروج از تهدیدهای ابتدایی به‌معنای خارج شدن از فشار تحریم‌ها و پایان یافتن توطئه دشمنان نیست، تصریح کرد: این‌که بانک مرکزی را به‌دلایل و بهانه‌های مختلف تحریم می‌کنند به‌دلیل این است که فهمیده‌اند ما توانسته‌ایم اهداف آنها را در تحریم‌ها به شکست برسانیم اما به هر حال باید توجه داشت که فشار ادامه دارد و نمی‌توان پس از ثبات به‌وجود آمده توقع داشت همه‌چیز مانند سابق شود، زیرا ما ۴۵ میلیارد دلار درآمد نفت را امروز نداریم و باید برای مدیریت شرایط اقتصادی کشور تمام گزینه‌های موجود را بسیج کنیم.

همتی با بیان این‌که رشد اقتصاد غیرنفتی کشور مثبت است، گفت: اگر نفت را کنار بگذاریم دیگر بخش‌های ما در ماه‌های گذشته عملکرد قابل دفاعی داشته‌اند، از سوی دیگر بانک مرکزی نیز تلاش کرده از منابع ارزی خود حداکثر استفاده را ببرد. ما در هفت‌ماه گذشته بیش از ۲۰ میلیارد دلار ارز را برای تامین کالاهای وارداتی اختصاص داده‌ایم و این روال ادامه پیدا می‌کند. در کنار آن بی‌شک با توجه به عبور از فشارهای ابتدایی گشایش‌هایی در راه خواهد بود و باید به آینده امیدوار باشیم.

این مقام مسوول با مطرح کردن این سوال که در شرایط دشوار اقتصادی چرا باید به بخش‌هایی که نتوانستند به قول‌های خود عمل کنند نقدیندگی اختصاص داد، تصریح کرد: خودروسازان در طول سال‌های گذشته بارها نقدیندگی جدید دریافت کردند اما نه‌تنها بهبودی در عملکردشان به‌وجود نیامده که حتی از انجام تعهداتشان نیز ناتوان بودند. با وجود این من سال گذشته اعلام کردم که چهار هزار میلیارد تومان نقدینگی ریالی و ۸۴۴ میلیون یورو نقدینگی ارزی در اختیار خودروسازان قرار خواهیم داد تنها با این شرط که پس از یک سال تعهد بدهند که این مبلغ را پس می‌دهند اما در عمل هیچ‌یک از آنها این تعهد را قبول نکردند و سوال اینجاست که این خودروسازی فشل تا چه زمانی باید به همین شکل ادامه پیدا کند.

رئیس‌کل بانک مرکزی درباره بحث واردات کالا بدون انتقال ارز نیز اظهار کرد: من بارها گفتم که با این موضوع مخالفم، زیرا افرادی که این درخواست را مطرح می‌کند نقشه راه دقیقشان را به ما اطلاع نمی‌دهند ما می‌گوییم اگر در خارج از کشور ارزی دارید همان را به داخل بیاورید تا ما از شما با قیمت بالاتر از سامانه نیما بخریم. اگر نه لااقل منشا این ارز را به ما اطلاع دهید. اما هیچ‌یک از متقاضیان این موضوع تاکنون نه ارز خود را به ما فروختند و نه منشا این ارز را اعلام می‌کند.

همتی با انتقاد از این گمانه‌زنی که دلیل کاهش نرخ ارز در بازار سرکوب تقاضا از سوی بانک مرکزی بوده است، توضیح داد: ما در سال جاری ۳۲ میلیارد دلار ثبت سفارش داشته‌ایم که تامین ارز بیش از ۲۰ میلیارد دلار آن تاکنون انجام شده است و این روال نیز ادامه خواهد یافت اما این توقع که بانک مرکزی برای منافع شخصی یا گروهی افراد، منافع ۸۳ میلیون ایرانی را نادیده می‌گیرد بی‌شک اتفاق نخواهد افتاد. طبق آمارهای رسمی از ۲۱ فروردین سال ۹۷ تا ۳۱ اردیبهشت سال ۹۸، ۲۵ میلیارد یورو ارز صادرکنندگان به کشور بازگشته است. اگر کاهش پایه صادراتی گمرک را لحاظ نکنیم این عدد به ۳۵ میلیارد یورو می‌رسد کهمعادل ۷۱ درصد ارز صادراتی است که در شرایط فعلی عملکرد مثبتی به‌شمار می‌رود. دلیل کاهش نرخ ارز در بازار همین بازگشت ارزهاست وگرنه بانک مرکزی بارها اعلام کرده که به‌هیچ عنوان نرخ ارز در بازار را تعیین نمی‌کند.

رئیس‌کل بانک مرکزی درباره چگونگی افزایش عدد نقدیندگی در اقتصاد ایران نیز گفت: جدیدترین آمارها نشان می‌دهد که نقدیندگی در اقتصاد ما به دو میلیون میلیارد تومان رسیده است در طول ۶۰ سال گذشته میانگین رشد نقدیندگی در ایران حدود ۲۵ درصد بوده است و به همین دلیل عددها در شرایط فعلی بسیار بالا رفته و همان درصد رشد نیز باعث رسیدن به این اعداد می‌شود.

به‌گفته همتی، البته رشد نقدیندگی به شکل صد درصد منفی نیست و می‌توان با در نظر گرفتن سیاست‌های از حجم مخرب آن کم کرد. بانک مرکزی از یک سو باید نقدیندگی واحدهای تولیدی را تامین کند و از سوی دیگر نقدیندگی را کنترل کند و همین مساله یک معادله پیچیده را به وجود آورده است.

وی با اشاره به طرح جدیدی که این بانک برای حل این معادله پیش‌بینی کرده، توضیح داد: طرح جدید که به‌زودی در شورای پول و اعتبار نهایی خواهد شد به نام گام فعال می‌شود. در چارچوب آن بانک‌ها گواهی تضمینی از سوی فعال اقتصادی به واحد تامین‌کننده مواد اولیه یا طرف معامله آن فعال ارائه می‌کند و در یک دوره شش‌ماهه تامین مالی این واحد را انجام می‌دهد و پس از آن بانک تعهد می‌دهد که در صورت تامین نشدن منابع مالی در قالب تسهیلاتی مشکل نقدیندگی را برطرف کنیم. با وجود تمام مشکلات باید به آینده اقتصاد کشور امیدوار بود ما امروز تنها ۹ میلیارد دلار بدهی خارجی داریم، این در حالی است که کشوری مانند ترکیه بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار بدهی دارد این یعنی اقتصاد ما در آینده ظرفیت بسیار بالای خواهد داشت و باید نسبت به آینده با امیدواری صحبت کرد.

ستون/ درخواست رئیس صمت بوشهر برای واردات لوازم خودرو از بوشهر

بامداد جنوب: رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر اعلام کرد که اگر مناطق ویژه نظیر پارس جنوبی را تفکیک کنیم، جایگاه صنعت بوشهر از نظر میزان سرمایه‌گذاری رتبه 21 کشور قرار دارد.

سیدحسین حسینی‌محمدی‌ در نشست فعالان بخش خصوصی با وزیر صنعت با بیان این مطلب خاطرنشان کرد: توسعه صنعتی در استان متوازن نیست، به‌گونه‌ای که بیشترین حجم صنایع در عسلویه و دیر به‌دلیل پروژه پارس جنوبی و متانول کاوه است اما بخش‌های میانی و شمالی استان از صنایع بزرگ اشتغال‌زا بی‌بهره‌اند.

وی با اشاره به رکود حاکم بر بندر بوشهر خواستار مشوق‌هایی برای واردات لوازم خودروسازی از بوشهر شد و تصریح کرد: در همین راستا برگشت مجدد تخفیف 20 درصدی واردات از جبل علی به بوشهر پس از سه سال می‌تواند به فعالیت‌های اقتصادی و ایجاد رونق اقتصادی در بوشهر کمک کند.

این مقام مسوول مهم‌ترین مشکل بوشهر در زمینه معادن را نبود اسکله صادراتی دانست و خاطرنشان کرد: دو دهه این موضوع مطرح و برخی نقاط جانمایی شده اما هیچ نتیجه‌ای نداشته است.

حسینی همچنین روند کند شناسایی و کشف معادن بوکسیت و آلمینا در شهرستان‌های دشتی، تنگستان و دشتستان از سوی ایمیدرو را مورد انتقاد قرار داد و خواستار تاکیدات وزیر برای تسریع در این مهم شد.

رئیس سازمان صنعت و تجارت بوشهر در ادامه با اشاره به حضور کشتی بزرگ قطری در ساحل بوشهر افزود: این کشتی در زمینه صادرات و مسافر می‌تواند زمینه‌ساز توسعه تجاری شده و در این راستا انتظار است مشکل سوخت آن مرتفع شود.

به‌گفته وی، حجم صادرات از بوشهر به کشور قطر در سال گذشته 117 میلیون دلار بوده، در حالی که هدفگذاری افزایش این میزان به دو میلیارد دلار صورت گرفته و برقراری خط کشتیرانی بوشهر- قطر می‌تواند کمک موثری کند.


نام:
ایمیل:
* نظر: