bamdad24 | وب سایت بامداد24

کد خبر: ۱۵۹۶۵
تاریخ انتشار: ۳۹ : ۰۰ - ۲۵ شهريور ۱۴۰۱
یک پتروشیمی در عسلویه به تاراج رفته است؛
بامداد جنوب: در هفته جاری و در شرایطی که هنوز ماجرای فساد فولاد مبارکه به نتیجه مشخصی نرسیده، خبر ازفساد 170 میلیون دلاری پتروشیمی مهربار دیگر همه را شگفت‌زده کرده است.

بامداد جنوب: در هفته جاری و در شرایطی که هنوز ماجرای فساد فولاد مبارکه به نتیجه مشخصی نرسیده، خبر ازفساد 170 میلیون دلاری پتروشیمی مهربار دیگر همه را شگفت‌زده کرده است.

شرکت پتروشیمی مهردر دهه ۸۰ با سرمایه‌گذاری مشترک شرکت پتروشیمی بین‌الملل ایران و شرکت‌هایی از تایلند و ژاپن تاسیس شد و عملکرد موفقی داشت و شرکتی سودده بود، اما در دولت گذشته مورد طمع عده‌ای خاص قرار گرفت و به‌نوعی غارت شد به‌طوری که محصولات صادراتی آن به تاراج رفت و ۱۷۰ میلیون دلار بدهی برای این شرکت باقی ماند.

پتروشیمی مهر شرکتی تولیدکننده گرید پلی‌اتیلن در منطقه عسلویه و از زیرمجموعه‌های هلدینگ خلیج‌فارساست که 60 درصد سهام آن متعلق به سرمایه‌گذار خارجی و 40 درصد متعلق به صنایع ملی پتروشیمی ایران است. گفته می‌شود که این شرکت هم‌اکنون در آستانه ورزشکستگی است.

ماجرا از سال 84 آغاز می‌شود، این شرکت با سرمایه‌گذاری 60 درصدی کنسرسیوم ژاپنی-تایلندی و سرمایه‌گذاری 40 درصدی شرکت صنایع ملی پتروشیمی ایران تاسیس شد.

در این قراداد مهمترین شروط عبارت بودند از تامین خوراک پتروشیمی از سوی ایران و پذیرش مدیریت و نظارت متقابل هر دو سهامدار به‌طور چرخشی از سوی سهامدار خارجی. این تعهدات و سازوکار مدیریتی تا سال 97 از سوی طرفین اجرا شد و این موضوع سبب موفقیت پتروشیمی مهر به‌عنوان یکی ازبهترین تولیدکنندگانHDPEدر کشور و منطقه شده بود.

در سال 97 اما طرف خارجی درخواست فروش سهام خود را به هلدینگ خلیج فارس ارائه می‌کند و به‌دنبال آن،‌ تیمی برای ارزیابی قیمت از سوی هلدینگ تشکیل می‌شود. تیم کارشناسی اما قیمت پایینی پیشنهاد می‌دهد و سهامدار خارجی موافقت نمی‌کند.

نظر نهادهای نظارتی درباره پرونده پتروشیمی مهر

گفته می‌شود که پرونده فسادپتروشیمی مهر، بزرگ‌ترین پرونده تخلف در صنعتپتروشیمی کشور، پس از پرونده «بازرگانی پتروشیمی» است.

یک نهاد نظارتی در آبان‌ماه سال گذشته از برگشت نخوردن ۱۷۰ میلیون دلار ارز صادراتی از سوی سهام‌دار خارجی این شرکت در دولت گذشته پرده برداشته بود.

این نهاد نظارتی همچنین از تخلفات دیگری از جمله انتقال وجوه متعلق به شرکت ایرانی به حساب سهام‌دار خارجی به‌صورت مخفیانه، تخلفات بورسی مدیران شرکت از جمله مدیرعامل سابق، قائم‌مقام و ... با حمایت سهام‌دار خارجی، و تخلف از سازوکار نظارتی «چرخش مدیران» خبر داده بود که زمینه را برای تمامی تخلفات به‌ویژه برگشت نخوردن ۱۷۰ میلیون دلار ارز صادراتی به کشور فراهم کرد.

گزارش نهایی این نهاد نظارتی در تاریخ ۱۷ آبان‌ماه سال ۱۴۰۰ به وزیر نفت، سازمان بورس و اوراق بهادار و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی ارائه شد که حکایت از یک پرونده فساد دیگر در دولت روحانی داشت.

بر اساس نامه این نهاد نظارتی به وزیر نفت، «تبانی مدیران ایرانی منصوب سهام‌دار خارجی و این سهام‌دار» نقش اساسی در عودت نیافتن بدهی ارزی صادراتی به کشور در دولت گذشته داشته است.

پرونده تخلفات کیفری از سوی اعضای غیرایرانی هیات‌مدیره شرکت پتروشیمی مهر و مدیران ایرانی منصوب این سهام‌دار در دولت روحانی، در شعبه ۲ دادسرای رسیدگی به جرائم بین‌المللی تهران در دست بررسی است.

جلوگیری سهام‌دار خارجی از تغییر مدیر پتروشیمی مهر

سهام‌دار خارجی پتروشیمی مهر، فردی (م.ن) را به‌عنوان مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر معرفی کرده بود تا بتواند از نفوذ وی در جلوگیری از رسیدگی به پرونده فساد استفاده کند. اماهلدینگ خلیج فارسبه‌عنوان سهامدار ایرانی پتروشیمی مهر، سال گذشته پس از تغییر دولت، فرد دیگری را به مدیریت شرکت منصوب کرد تا پیگیر غارت دارایی این شرکت باشد، اما متاسفانه با شکایت سهامدار خارجی، به‌تازگی جلوی این انتصاب گرفته شده است.

شرکت پتروشیمی مهر که در گذشته یکی از بهترین نمونه‌های سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در کشور و از نظر مالی و درآمدی بسیار موفق بود، به علت سوءمدیریت در دولت روحانی با صدها میلیارد تومان بدهی به دیگر شرکت‌های پتروشیمی کشور از جمله پتروشیمی جم و پتروشیمی مروارید روبه‌رو شد.

‌ ناتوانی شرکت پتروشیمی مهر در پرداخت هزینه تامین خوراک مجتمع، ناشی از بدهی سهام‌دار خارجی به میزان قریب به ۲۰۰ میلیون دلار که در دولت روحانی رخ داد، این شرکت را که مهم‌ترین و ممتازترین تولیدکننده پلی‌اتیلن سنگین در کشور و منطقه است در معرض کاهش و سپس توقف تولید قرار داد. ایجاد فشار بر شرکت و جلوگیری از افزایش نقدینگی، در نتیجه اشتغال و درآمدزایی مستقیم ۶۰۰ خانوار کارکنان مستقیم شرکت پتروشیمی مهر و اشتغال غیرمستقیم ۱۵۰۰ خانوار را در معرض خطر جدی قرار داد.

سرنخ تخلفات بورسی در هماهنگی با یک بانک خصوصی

دامنه تخلفات صورت‌گرفته طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ در دولت دوازدهم در شرکت پتروشیمی مهر به‌گونه‌ای است که هیچ حوزه‌ای از حوزه‌های فعالیت این شرکت از گزند مدیران متخلف ایرانی و با حمایت سهام‌دار خارجی در امان نبوده است.

بررسی‌ها از عملکرد مدیران این شرکت در دولت دوازدهم، از تبانی اعضای خانواده مدیرعامل وقت شرکت پتروشیمی مهر در خرید‌وفروش یک نماد بورسی متعلق به یک بانک خصوصی کشور خبر می‌دهد.

سازمان بورس و اوراق بهادار کشور تا کنون در خصوص معاملات مکرر خرید‌وفروش میان شرکت پتروشیمی مهر و برخی افراد خاص متشکل از اعضای یک خانواده و برادر همسر مدیرعامل وقت شرکت پتروشیمی مهر در دو نماد بوشهر و ممسنی سکوت کرده است.

لازم به ذکر است مدیرعامل وقت پتروشیمی مهر که حقوق ۲۶ هزار دلاری دریافت می‌کرده، همچنان در پشت صحنه در این شرکت فعال است.


نام:
ایمیل:
* نظر: