تصفیه خانه شهر را فراموش کردند
کد خبر: ۱۰۳۱۰
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۵ - ۲۶ آذر ۱۳۹۶
هزینه 500 میلیارد ریالی برای تکمیل شبکه فاضلاب؛

تصفیه خانه شهر را فراموش کردند

خلیج همیشگی پارس اندک اندک مقابل چشمان ساحل‌نشینان رو به زوال می‌نهند و هر زور با صید بی‌رویه، ورود آلایندگی‌ها و فاضلاب شاهد از بین رفتن آبزیانی هستیم که در چرخه تغذیه، سلامت و حیات بشر تاثیر انکارناپذیری دارند.
تصفیه خانه شهر را فراموش کردندبامداد جنوب- هدی خرمآبادی:
خلیج همیشگی پارس اندک اندک مقابل چشمان ساحل‌نشینان رو به زوال می‌نهند و هر زور با صید بی‌رویه، ورود آلایندگی‌ها و فاضلاب شاهد از بین رفتن آبزیانی هستیم که در چرخه تغذیه، سلامت و حیات بشر تاثیر انکارناپذیری دارند. بارها در خصوص تصفیه‌خانه بوشهر گفته‌ایم و گفته‌اند. فعالان مدنی و دوستداران طبیعت در جلسات و نشست‌های مکرر در خصوص ورود فاضلاب به دریا با مسوولان به رایزنی و ارائه راهکار پرداخته‌اند؛ جلساتی که تاکنون مهم‌ترین خروجی آنها، ترتیب صورتجلسه و انجام یک‌سری نامه‌نگاری‌ها بوده است. اگر تاکنون حضور کمرنگ سازمان‌های ‌مردم‌نهاد دستاویزی برای بی‌اطلاعی و بی‌خبری مسوولان بود اما امروز برگزاری نشست‌های متعدد با مسوولان اتمام حجت بی‌بدیلی بر بهانه‌هایی است که چندان معقول نمی‌نماید. چطور ممکن است مسوولی در استان زرخیز بوشهر، از وجود نیمه‌جان تصفیه‌خانه و این‌که درست کار نمی‌کند بی‌خبر باشد! در حالی که یکی از مصوبات سفر ریاست‌جمهوری به استان اختصاص بودجه برای این تصفیه‌خانه بوده است. 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر پیش از این در خصوص شبکه فاضلاب و اتصال منازل به این شبکه گفته بود: «منازل بایست به شبکه فاضلاب متصل شوند. یک‌سری منازل به صورت کامل و قانونی به شبکه فاضلاب متصل شده‌اند که مشکلی ندارد. منازل دیگری هستند که متصل نیستند اما با نصب سپتیک مشکل را برطرف کرده‌اند. در این بین مشکل ما منازلی هستند که در ظاهر به شبکه انشعاب متصل شده‌اند اما در واقع متصل نیستند. اینجاست که «قانون» مجوزی به آب و فاضلاب نداده تا ورود کند. آب و فاضلاب موظف است انشعاب را تا در منازل متصل کند اما اجازه‌ای برای ورود به منازل ندارد، حال این‌که برخی خانه‌ها دارای انشعاب هستند اما این انشعاب ظاهری است و نه آمار دقیقی از این منازل در دست است و نه قانون اجازه ورود به اداره آب و فاضلاب می‌دهد.

به گفته یاکیده، اگر جلوی خانه‌ای لوله فاضلاب باشد اما متصل نباشد، آب و فاضلاب اقدام به قطع آب خانه یاد شده می‌کند اما اگر لوله فاضلاب باشد و متصل هم شده باشد اما در داخل خانه این اتصال وجود نداشته باشد از دست آب و فاضلاب کاری بر نمی‌آید. این هم بدین خاطر است که قانون ما یکپارچه نیست.
 وی با اشاره به ماده 576 قانون مجازات اسلامی مبنی بر این‌که اگر کسی شهر را آلوده کند، وظیفه بهداشت و محیط زیست است که جلوی او را بگیرد، افزود: «محیط زیست و بهداشت»، مسوول آلودگی هستند. با وجود اعتبارات اندک دولتی تلاشمان بر این است که اندک‌اندک شبکه را تکمیل کنیم».
مدیرعامل شبکه آب و فاضلاب بوشهر البته به این وعده خود عمل کرد و براساس مصاحبه روز گذشته‌اش از تکمیل شبکه فاضلاب خبر داد. به گزارش فارس، یاکیده با بیان این‌که با تخصیص 500 میلیارد ریال اعتبار، به زودی 30 کیلومتر شبکه فاضلاب در بوشهر اجرائی می‌شود، تصریح کرد: در ادامه تخصیص اعتبارات مربوط به سفر دی ماه سال 1393 رئیس‌جمهوری به استان بوشهر در حوزه آب و فاضلاب، امسال 500 میلیارد ریال برای تکمیل طرح فاضلاب بوشهر اختصاص یافت. وی با اعلام این‌که دولت در آن سفر، یک‌هزار و 700 میلیارد ریال برای تکمیل طرح فاضلاب بوشهر مصوب کرد، افزود: با این میزان اعتبار، حجم ریالی پرداخت این اعتبار تاکنون 890 میلیارد ریال شده است.
در ادامه با احسان عابدی، معاونت توسعه و پشتیبانی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی گفت و گو کردیم. وی با بیان این‌که تصفیه خانه بوشهر باید اولویت کاری مسوولان و صرف هزینه‌ها باشد، تصریح کرد: آیا برای فاضلاب‌های صنعتی و شهری تدبیری اندیشیده شده، اینکه مسوولی بگوید 51 هزار خانوار به شبکه فاضلاب وصل شده‌اند، به این نکته توجه نکرده که فاضلاب‌ها فقط خانگی نیستند.

به گفته عابدی، صرف هزینه‌های هنگفت برای تکمیل شبکه وقتی همه فاضلاب‌ها به دریا می‌ریزند و رد پای آلایندگی‌ها در دریا و تاثیرات مخرب و تهدیدآمیز آن به وضوح نمایان است، چه توجیهی دارد، در صورتی که باید برای اصلاح و راه‌اندازی تصفیه خانه‌ای حرفه‌ای و مدرن هر چه سریع‌تر دست به‌ کار شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر تصریح کرد: با اعتبار تخصیص یافته جدید به تکمیل طرح فاضلاب بوشهر، به‌زودی کار 30 کیلومتر شبکه‌گذاری فاضلاب آغاز و در کنار آن، تغییراتی نیز در خطوط انتقال و تصفیه ایجاد می‌شود. به‌گفته وی، کل شبکه‌گذاری پیش‌بینی‌شده در طرح فاضلاب بوشهر، 528 کیلومتر است که تاکنون 343 کیلومتر آن اجرائی شده و از 21 ایستگاه پمپاژ نیز 11 ایستگاه به اتمام رسیده و چهار ایستگاه دیگر در مرحله اجرا قرار دارد. 
با توجه به سخنان یاکیده، این سوال مطرح می‌شود که وقتی طرح تکمیل شبکه فاضلاب، خروجی مناسب کارکردش را ندارد، ضرورت اجرای آن چیست؟ وقتی برخی منازل به این شبکه متصل نمی‌شوند و شما با توجه به آنچه قانون دست و پای دخالت و ورودتان را بسته، نمی‌توانید هیچ اعمال نفوذ یا تدبیری برای اتصال این منازل داشته باشید، چرا هزینه‌های هنگفتی را صرف تکمیل این شبکه می‌کنید؟! 

یاکیده با بیان این‌که هم‌اکنون 51 هزار خانوار بوشهری فاضلاب‌های خود را از طریق طرح شبکه جمع‌آوری فاضلاب دفع می‌کنند، ادامه داد: روزانه به‌طور متوسط 35 هزار متر مکعب فاضلاب شهری در شهر بوشهر جمع‌آوری، دفع و تصفیه می‌شود.
کاش جناب مدیرعامل اندکی بیشتر اطلاع‌رسانی می‌کرد (البته اگر اطلاع‌رسانی به شهروندان به ایشان ارتباطی دارد) که چه تعداد خانوار به شبکه وصل نیستند! و از آنجا که وی در سمتی که دارد متولی و مسوول است، بیشتر توضیح دهد که چرا این منازل به شبکه وصل نمی‌شوند و برای رفع این مانع و اتصال صد درصدی به شبکه چه راهکارهایی وجود دارد. وی در بخشی از سخنان خود گفته: «روزانه بطور متوسط 35 هزار متر مکعب فاضلاب شهری در شهر بوشهر جمع‌آوری، دفع و تصفیه می‌شود»! ‌تصفیه‌خانه‌ای که درست کار نمی‌کند، چگونه فاضلاب‌ها را تصفیه می‌کند؟ و اگر واقعا فاضلاب تصفیه می‌شود، توضیح دهند که این تصفیه فاضلاب دقیقا برای چه مصارفی استفاده می‌شود؟ در صورتی که هزینه برای تصفیه‌خانه بوشهر کاری اصولی و پایه‌ای است که بسیاری از مشکلات بهداشت و سلامت را مرتفع کرده و ما را از دوباره‌کاری‌ها بی‌نیاز می‌کند. با تصفیه فاضلاب می‌توان مدیریت آب را بهتر سر و سامان داد و برای کشاورزی و آبیاری فضای سبز از بازچرخانی فاضلاب استفاده کرد اما دریغ از همتی برای اصلاح تصفیه‌خانه بوشهر... 

اینها بخشی از سوالاتی است که اگر جناب مدیرعامل ضرورتی در پاسخگویی آنها احساس کردند، قبول زحمت کنند و برای شهروندان و به ویژه فعالان مدنی توضیح دهند تا این نگرانی برای خلیج پارس و آبزیانش نیز به پایان برسد و خاطرجمع شویم که ماهی و میگو با طعم فاضلاب نوش جان می‌کنیم یا خیر؟ 
«کسی به فکر گل‌ها نیست/کسی به فکر ماهی‌ها نیست/کسی نمی‌خواهد/باور کند که باغچه دارد می‌میرد/که قلب باغچه در زیر آفتاب ورم کرده است/که ذهن باغچه دارد آرام آرام/از خاطرات سبز تهی می‌شود...»
آیا به راستی فاضلاب میهمان نامرئی سفره‌های ماست؟

نظرات بینندگان