پیشنهاد نمایندگان برای مناطق آزاد بررسی می‌شود
کد خبر: ۱۰۴۷۴
تاریخ انتشار: ۰۱ : ۲۰ - ۱۲ دی ۱۳۹۶
باج دولت به نمایندگان برای تصویب مناطق آزاد؛

پیشنهاد نمایندگان برای مناطق آزاد بررسی می‌شود

لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی پیش از این دوبار در مجلس قبلی مطرح و رد شده بود اما در مجلس جدید شورای اسلامی با توجه به تغییر فضا و نیز استقبال مردم و نمایندگان در کمیسیون اقتصادی مصوب شد.
بامداد جنوب- جواد شکریان:
لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی پیش از این دوبار در مجلس قبلی مطرح و رد شده بود اما در مجلس جدید شورای اسلامی با توجه به تغییر فضا و نیز استقبال مردم و نمایندگان در کمیسیون اقتصادی مصوب شد. این لایحه ابتدا از طرف هیات دولت تصویب و دو فوریت آن به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد که با یک فوریت مورد تصویب قرار گرفت و در نهایت به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد.
پس از آن این لایحه سه‌بار در کمیسیون اقتصادی به‌عنوان کمیسیون اصلی و یک‌بار در کمیسیون صنایع و معادن به‌عنوان کمیسیون فرعی مطرح و مورد بررسی قرار گرفت و با وجود برخی فشارها، در کمیسیون اقتصادی تصویب شد. در نهایت کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با ۱۴ رای موافق و پنج رای مخالف به تصویب کلیات این لایحه رای داد تا پس از آن در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به رای گذاشته شود.

بر این اساس، پس از گذشت حدود یک سال و نیم از ارسال لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد تجاری - صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی و بلاتکلیفی این لایحه، دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی روز گذشته اعلام کرد که این لایحه ظرف دو هفته آینده در کمیسیون اقتصادی مجلس در دستور کار قرار خواهد گرفت.
مرتضی بانک در خصوص وضعیت قاچاق در مناطق آزاد، با بیان این‌که در تمامی مبادی ورودی کشور این پدیده وجود داشته و مناطق آزاد نیز از این مساله مصون نیستند، افزود: واردات قاچاق بر بحث‌های متنوعی نظیر کول‌بری، ته‌لنجی، واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات مورد نیاز فعالان و مردم در این مناطق بوده که خوشبختانه از شروع به کار دولت یازدهم بحث مبارزه با قاچاق به‌صورت جدی پیگیری شده و آمار قاچاق به نصف آمار اولیه آن رسیده است.
مشاور رئیس‌جمهور و دبیرکل مناطق ویژه اقتصادی در نشست خبری خود در خصوص اتهام قاچاق عمده از مناطق آزاد به سرزمین اصلی گفت: برخی اذعان می‌کنند مناطق آزاد دروازه ورود کالاهای قاچاق به کشور هستند با این حال، اقدامات بازرگانی که در مناطق آزاد صورت می‌گیرد با چنین فرضیه‌ای کاملا در تضاد است، چرا که حدود 265 هزار نفر در واحدهای فعال در مناطق آزاد و حدود 176 هزار نفر در مناطق ویژه اقتصادی مشغول به فعالیت هستند بنابراین برای گردش چرخ اقتصادی باید مواد اولیه و تجهیزات رونق اقتصادی به این مناطق وارد شود.

وی با اشاره به این‌که قاچاق در تمامی کشور وجود دارد، تاکید کرد: در تمامی مناطق ورودی و گمرکات کشور امکان قاچاق کاملا وجود داشته و مناطق آزاد مصون از قاچاق نیستند اما ما نمی‌توانیم به بهانه مبارزه با قاچاق از واردات کالا جلوگیری کنیم، زیرا چنین اقدامی کاملا در تضاد با رقابت سالم اقتصادی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است و اگر از سوی دیگر سوبسیدی ایجاد کنیم و شفافیت را از بین ببریم مناطق آزاد از مسیر حرکتی خود خارج می‌شوند.
این مقام مسوول همچنین در خصوص ورود ماشین به این محدوده گفت:‌ در مناطق مختلف قلمرو مشخص و قانون‌مندی وجود دارد و طبق مصوبه جدید دولت ورود هر خودرو نیازمند حذف سه خودرو در کشور بوده که این مصوبه در مناطق آزاد نیز صدق می‌شود اما این آیین‌نامه مخصوص سرزمین اصلی است و باید تفاوتی در مناطق آزاد وجود داشته باشد و تمامی مناطق از قوانین اصلی در سرزمین مادر مستثنی شود؛ امیدواریم آیین‌نامه اصلی در خصوص این بحث تصمیم‌گیری جدی شود.

دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد با بیان این‌که استفاده از سرمایه‌گذاری‌های خارجی، روند سهل‌تری در امور بازرگانی و تجاری از مزایای مهم مناطق آزاد در کشورهاست، گفت: مهم‌ترین فرصت جدیدی که در مناطق آزاد ایجاد می‌شود عبور از دیوان‌سالاری پیچیده و فعالیت‌های اقتصادی در شرایط خارج از بوروکراسی‌های اداری است. بنابراین مناطق آزاد می‌تواند به الگوی سایر دستگاه‌ها تبدیل شوند. موضوع دیگر در مناطق آزاد توجه به ظرفیت های جوامع محلی و توسعه اقتصادی مناطق مختلف خارج از مرکز است.
وی با اشاره به مزیت‌های نسبی ایران در حوزه اقتصاد، گفت: وجود 15 کشور همسایه در پیرامون کشورمان از مهم‌ترین مزیت‌های نسبی کشور محسوب می‌شود و می‌تواند موجب توسعه اقتصاد ایران شود و این یک فرصت مغتنمی برای استفاده از رقابت‌های منطقه‌ای است. در حال حاضر در کشورمان هفت منطقه آزاد و 18 منطقه ویژه فعال وجود دارد که این مناطق می‌تواند فرصت‌های اقتصادی متعددی برای کشور ایجاد کند.

مشاور رئیس‌جمهوری با اشاره به لایحه دولت برای تاسیس مناطق آزاد جدید، گفت: در حال حاضر لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد جدید و 12 منطقه ویژه اقتصادی در مجلس مطرح است و تلاش می‌کنیم که همین لایحه در توسعه مناطق آزاد مورد توجه نمایندگان مجلس قرار بگیرد.
بانک با اشاره به لایحه تاسیس هشت منطقه آزاد جدید، گفت: خوشبختانه تعامل خوبی بین مجلس، وزارت اقتصاد و دارایی و دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد برای بررسی این لایحه وجود دارد. اگر نمایندگان پیشنهاد تاسیس منطقه آزاد جدیدی را داشته باشند باید پیشنهاد خود را به اطلاع دبیرخانه برسانند. معمولا هم این موضوع طبیعی است که نمایندگان مجلس پیشنهاد افزایش گستره مناطق آزاد را در منطقه خود داشته باشند اما تمام این موارد مورد بررسی قرار می‌گیرد. شرط اولیه ما برای ایجاد مناطق آزاد و ویژه فراهم بودن زیرساخت‌هاست. در حال حاضر مجلس بررسی لایحه بودجه را برعهده دارد و پس از آن بررسی لایحه ایجاد مناطق آزاد جدید در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد.

نظرات بینندگان