
بامداد جنوب:
ورود سامانه بارشی جدید به استان بوشهر رحمت الهی را پس از ماهها انتظار نثار زمینهای خشک و تشنه بوشهر کرد تا با کوچ زمستان، حسرت باران بر دلها نمانده باشد. هر چند این بارندگی جبران کمبارشیها را در سال جاری نمیکند ولی دستکم میتوانیم بگوییم: سرانجام باران آمد. ورود این سامانه بارشی به استان در حالی است که احتمال طغیان رودخانهها و وقوع سیل میرود و از این رو به همه دستگاهها اعلام آمادهباش شده است.
در همین راستا، مدیر کل مدیریت بحران استان بوشهر با اشاره به استقرار سامانه بارشی در استان گفت: کارگروههای ۱۴گانه در آمادهباش کامل هستند تا از حوادث احتمالی پیشگیری کنند.
قاسم قائدی روز گذشته با اشاره به استقرار سامانه بارشی در استان بوشهر تصریح کرد: براساس اعلام سازمان هواشناسی پیشبینی میشود طی امروز رگبار باران، رعد و برق، وزش تندباد لحظهای و تگرگ در استان بوشهر محقق شود.
وی از آبگرفتگی معابر خبر داد و تصریح کرد: سازمان هواشناسی نسبت به آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن مسیلها بهویژه در مناطق شرقی، مرکزی و جنوبی استان بوشهر هشدار داده است.
مدیر کل مدیریت بحران استان بوشهر با تاکید بر آمادهباش بودن دستگاههای مختلف برای جلوگیری از مشکلات خاطرنشان کرد: کارگروههای 14گانه در آمادهباش کامل هستند تا از حوادث احتمالی پیشگیری کنند.
قائدی با اشاره به رفع نقاط حادثهخیز در محورهای استان بوشهر خاطرنشان کرد: هماکنون وظایف کارگروه مشخص شده است تا نقاط حادثهخیز را شناسایی و مشکلات را برطرف کنند.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان بوشهر نیز با بیان اینکه بارش باران بخشهای مرکزی و شمالی استان را تحت تاثیر قرار داده است، افزود: بوشهر در این مدت با9 میلیمتر بیشترین میزان بارش را ثبت کرده است.
علیرضا بهادری افزود: هر چه به ساعات پایانی روز نزدیکتر میشویم باران شدت مییابد، به گونهای که امروز بارشها به مراتب شدیدتر میشود.
وی با بیان اینکه هسته بارشی مناطق جنوبی استان را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد، تاکید کرد: این بارشها تنها مختص به روزهای شنبه و یکشنبه نیست بلکه دو سامانه بارشی هم تا پایان هفته وارد استان میشود اما این بارشها نمیتواند جبران کمبود بارشها در سال آماری را داشته باشد.
بهادری با بیان اینکه در دو روز آینده شرایط برای دریانوردی مساعد نیست، خاطرنشان کرد: نقشههای هواشناسی نشان داده است با توجه به سامانه بارشی و احتمال تندباد لحظهای، دریا در برخی ساعات مواج است و در دو روز آینده شرایط برای دریانوردی مساعد نیست.
سال گذشته 800 کشاورز شهرستان دیر بر اثر سیل در سه مرحله مبلغ 200میلیارد ریال خسارت دیدند که این مبلغ هنوز به طور کامل به آنها پرداخت نشده است.
در ادامه، مدیرعامل آب منطقهای استان بوشهر نیز بر ضرورت احتیاط در خصوص احتمال طغیان رودخانهها، تاکید کرد.
شاپور رجایی با بیان اینکه قبل از وقوع سیلاب و یا هنگام بروز سیل باید نکاتی مد نظر همه مردم باشد تا شاهد کمترین خطرات و حوادث برای مردم باشیم، تصریح کرد: اطلاعرسانی لازم به ساکنان منازل ساخته شده در حریم و بستر مجاری جریان آب در محدودههای مسکونی شهری و روستایی، الزامی است، همچنین باید مقاطع آبروها و سازههای تقاطعی با ابعاد نامناسب و مخاطرهآمیز با احتمال طغیان جریان مازاد به معابر شناسایی شوند.
به گفته وی، پاکسازی فوری مسیر آبراههها، کانالهای دفع آبهای سطحی، اطراف و دهانه پلها و آبروها از نخاله و حصول اطمینان از باز بودن آنها نیز ضروری است. از دیگر نکاتی که باید مد نظر باشد، شناسایی و مسدود کردن زیرگذرهای غیر اصولی و خطرناک در بستر رودخانهها در معابر شهری و جادههای ارتباطی از سوی شهرداریها و ادارهکل راهداری و پلیس راه است.
رجایی بر شناسایی آبراهههای مسدود شده در محدوده شهری و روستایی و بازگشایی آنها در فرصت پیش رو تاکید کرد و گفت: شناسایی و اعلام هشدار لازم به رانندگان وسایل نقلیه به هنگام عبور از آبنماها از سوی ادارهکل راهداری و پلیس راه در جادهها باید انجام شود.
مدیرعامل آب منطقهای استان بوشهر ادامه داد: از دیگر نکات ایمنی در این زمینه میتوان به ایمنسازی و حصول اطمینان از پایداری پلهای عابر پیاده در محیطهای شهری از طرف شهرداریها و هشدار لازم به عابران هنگام وقوع سیلاب اشاره کرد.
وی اطلاعرسانی و جلوگیری از تجمع و ازدحام جمعیت به خصوص نوجوانان و خردسالان در حاشیه رودخانهها و سازههای آبی، کانالهای آبیاری، سدهای مخزنی و انحرافی و ممانعت از اقدام به گرفتن عکس در مکانهای غیر ایمن را ضروری دانست.
تجربه حوادث تلخ و جبرانناپذیری که بر اثر گرفتن عکس سلفی، نجات جان احشام، ازدحام در حاشیه رودخانهها و ... تازگی ندارد و سال گذشته بر اثر وقوع سیل شاهد همه این موارد بودهایم. امیدواریم که با آگاهیبخشی و اطلاعرسانی که از سوی هواشناسی استان و رسانهها شده، شاهد بروز حادثهای ناگوار یا خسارتهای آنچنانی نباشیم. رسیدگی به خساراتی که سال گذشته به ویژه به کشاورزان وارد شد نیز از جمله الزاماتی است که باید در اولویت کارهای مسوولان و متولیان مربوط باشد.