
بامداد جنوب - جواد شکریان:
نوسانات اخیر نرخ دلار و کاهش شدید ارزش پولی کشور در مقابل این ارز پرطرفدار در چند ماه گذشته سبب تغییرات زیادی در شرایط اقتصادی کشور شده و قدرت خرید اقشار متوسط و ضعیف را بهشدت کاهش داده است. اقشار کارگری که در چند سال گذشته بهدنبال افزایش قدرت خرید و کاهش فاصله دستمزد خود با نرخ تورمی بودند که در سالهای آخر دولت دهم به بیش از 40 درصد رسیده بود، حال در ابتدای دولت دوازدهم یک شکاف بزرگتر را پیش روی خود دیده و سبد خانوار خود را کوچکتر از همیشه میبینند. افزایش بیش از صد درصدی نرخ دلار، دشواری در تهیه مواد اولیه، نداشتن اطمینان به آینده قیمتها در بازار، هجوم سرمایهها به بازارهای سکه و ارز و خروج حجم قابل توجهی از سرمایههای داخلی در طول ماههای ابتدایی سال جاری، فشار زیادی به تولیدکنندکان وارد کرده و علاوه بر افزایش در نهادههای تولید و قیمت تمامشده کالا، تولید آنها را کاهش داده است.
همین امر سبب شده قیمت انواع کالاها در سبد خانوار کارگری به میزان قابل توجهی افزایش یابد تا افزایش دستمزد 15 تا 20 درصدی این قشر ضعیف جامعه در ابتدای سال جاری در میان تورم بالا به رقمی ناچیز تبدیل شود.
در همین زمینه یک عضو کارگری شورایعالی کار با اشاره به نصف شدن قدرت خرید کارگران طی شش ماه گذشته، گفت: در جلسه اخیر شورایعالی کار مقرر شد کمیته دستمزد تشکیل جلسه دهد و موضوع افزایش قدرت خرید کارگران؛ چه در زمینه دستمزد و چه کمکهای غیرنقدی را بررسی کند.
علی خدایی، نماینده کارگران در شورایعالی کار درباره برگزاری جلسه این شورا برای بررسی مجدد دستمزد که روز چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد، گفت: افزایش قدرت خرید کارگران مهمترین موضوع جلسه شورایعالی کار بود. بررسیهای گروه کارگری نشان میدهد در هفته اول تیرماه نسبت به دی ماه سال گذشته، 2/48 درصد، قدرت خرید کارگران کاهش یافته است.
وی با تاکید بر اینکه دولت و کارفرمایان کاهش قدرت خرید کارگران را قبول دارند، افزود: با وجود اینکه کاهش قدرت خرید کارگران را قبول دارند اما هیچ راهحلی برای جبران آن ارائه نکردهاند. در این جلسه مقرر شد کمیته دستمزد تشکیل جلسه دهد و موضوع افزایش قدرت خرید کارگران؛ چه در زمینه دستمزد و چه کمکهای غیرنقدی بررسی کند و همچنین مقرر شد نمایندگان وزارتخانههایی که در شورایعالی کار حضور دارند، موارد مطرحشده در جلسه را با وزارتخانههای متبوع خود طرح و نتیجه را به جلسه بعدی شورایعالی کار ارائه کنند.
بهگفته وی، نمایندگان کارگران درخواست برگزاری جلسه در دو هفته آینده را داشتهاند اما زمان جلسه بعدی اعلام میشود، بهنظر میرسد که جلسه بعدی شورایعالی کار دو هفته تا یک ماه دیگر باشد. با توجه به اینکه تمام اعضای شورایعالی کار بر کاهش قدرت خرید کارگران آگاه هستند، باید هرچه زودتر تصمیمگیری در این زمینه صورت گیرد.
تورم ابتدایی سال 97 کمر کارگران را شکست
محمدرضا تاجیک، نماینده مجمع عالی کارگران در شورایعالی کار با اشاره به اینکه تورم چند ماه ابتدایی سال 97 کمر کارگران را شکسته است، گفت: افزایش 5/19 درصدی حقوق حداقل بگیران در فروردین 97، کور سوی امیدی برای قشر ضعیف کارگران بود که در همین ابتدای سال دیری نگذشت که از بین رفت و نه تنها شکاف مزدی آنها ترمیم نشد بلکه هر روز شاهد کاهش هرچه بیشتر قدرت خرید کارگران هستیم.
بهگفته وی، با توجه به محاسبات گروه کارگری به میزان 2/48 درصد در ابتدای سال 97 قدرت خرید کارگران کاهش یافته است و درخواست آنها از شرکای اجتماعی بازبینی مجدد سبد معیشت و بررسی جهت افزایش توان خرید برای کارگران است.
این مقام مسوول در شورایعالی کار با اشاره به اینکه با در نظر گرفتن سبد معیشت سال 97 و دریافتی کارگران و همچنین حداقل های زندگی برای ادامه حیات به اختلاف فاحشی میرسیم، ادامه داد: کارگران برای ادامه زندگی مسیری دشوار و سخت را در پیش رو خواهند داشت و از حداقلهای زندگی محروم هستند.
بهگفته وی، در جلسه شورایعای کار مورخ 3/5/97 شرکای اجتماعی مطالب ارائه شده از سوی گروه کارگری را در همین رابطه تائید کردند و مقرر شد کمیته دستمزد موضوع را بررسی و نتیجه را به شورایعالی کار ارائه کند.
عضو هیات مدیره مجمع عالی کارگران در پایان تاکید کرد که گروه کارگری از شرکای اجتماعی، خصوصا گروه دولت درخواست دارد به فکر اندیشه و راهحل مناسب برای افزایش دریافتی کارگران (افزایش توان خرید) باشند. البته در این خصوص میتوان گزینههای غیر نقدی را نیز بررسی کرد.