
بامداد جنوب - جواد شکریان:
مردادماه برای ملوانان و صیادان بوشهری، یادآور روزهای سخت و طاقتفرسایی است که در گرمترین روزهای سال برای امرار معاششان راهی بیکران آبی دریای خلیج فارس میشوند تا روزی خود را در اعماق این خلیج نامآشنا جستوجو کنند؛ خلیجی که برای سالیان سال باسخاوت خود، روزیده جاشوان بوشهری و خانوادههایشان بوده است.
طی قرنهای متمادی، سفره خلیج فارس همواره پیش روی ملوانان و صیادان بنادر جنوبی و ساحلنشینان این خلیج پهن بوده و صیادان بیهیچ نگرانی، روزی خود را از آن برداشت میکردند؛ با این حال چند سالی میشود که صیادان بوشهری دیگر آن طراوت و شادابی گذشته را برای صید ندارند و معتقدند که ذخایر خلیج فارس رو به کاهش گذاشته و دیگر نمیتوان با صیادی معاش خود و خانواده را تامین کرد.
کاهش صید میگو در بوشهر و افزایش در استانهای دیگر
تا چند سال گذشته، همواره این بندرنشینان بوشهری بودند که بهعلت داشتن مرز بیشتر با خلیج فارس، سهم بیشتری از صید انواع آبزی خصوصا میگو نسبت به دیگر استانهای بندری داشتند اما در سالهای اخیر که صید در بوشهر روند کاهشی را طی میکند، صیادان استانهای دیگر مانند هرمزگان وضعیت مناسبتری را سپری کرده و چندسالی میشود که جایگاه اول صید میگوی کشور را از آن خود کردهاند.
صیادان میگو در بوشهر طی سالهای اخیر به انواع و اقسام روشهای مختلف، اعتراض خود را نسبت به این کاهش صید به گوش مسوولان رسانده و خواستار برخورد قاطعتر با روشهای صید ممنوعه، کمک به پر شدن ذخایر دریا، جلوگیری از صید میگو در فصول تخمریزی این آبزی و... شدهاند، با این حال این اتفاق هرگز نیفتاده و سال به سال با کاهش صید و خالیتر شدن ذخایر دریا در سواحل بوشهر مواجه بودهایم که با وجود لزوم پاسخگو بودن ادارهکل شیلات استان در این خصوص، هیچگونه پاسخ و عکسالعملی برای بهبود ذخایر مشاهده نشده است.
افزایش قیمت میگو در پی کاهش صید
امسال نیز 10 روزی میشود که صید میگو در آبهای ساحلی بوشهر آغاز شده و آمارها نشان از کاهش قابل توجه صید در این مدت میدهند. صیادان نیز از این موضوع بهشدت ناراحت بوده و از تورهای خالیشان گلایه میکنند (در گزارش آینده این صفحه حتما به آن پرداخته و مصاحبههای صیادان را منتشر خواهیم کرد) و همین امر سبب شده قیمت هر کیلو میگو در بازار بوشهر افزایش زیادی را تجربه کرده و به بیش از 40 هزار تومان برسد.
از طرف دیگر، افزایش قیمت میگوی تازه در بوشهر، نارضایتی خانوادههای بوشهری را به همراه داشته و سبب شده بسیاری از خانوادههای بوشهری با وجود زندگی در بنادر این استان، نتوانند میگوی تازه خلیج فارس را تهیه و مصرف کنند.
کاهش چشمگیر صید میگو در استان
در همین زمینه، رئیس امور صید شیلات استان بوشهر با اشاره به آغاز فصل صید میگو از سوم مرداد در آبهای استان بوشهر گفت: صیادان تاکنون ۱۹۰ تن میگو صید کردهاند که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش چشمگیری دارد.
منصور پاپری با اشاره به اینکه صید میگو برای قایقها از سوم و برای لنجها از پنجم مردادماه آغاز شد، خاطرنشان کرد: در این راستا، برای بیش از 700 قایق و 490 فروند لنج، مجوز صید میگو صادر شده است، ضمن اینکه مجوز صید میگو برای قایقها 24 و 48 ساعته صادر شده و مجوز صید میگو برای لنجهای استان بوشهر با توجه به فاصله آنها نسبت به صیدگاه چهار تا شش روزه صادر شده است.
رئیس امور صید شیلات استان بوشهر به میزان صید در هفت روز نخست صید پرداخت و با اشاره به صید 190 تن میگو تصریح کرد: صیادان در 7 روز گذشته 190 تن صید کردهاند که 120 تن آن مربوط لنجهاست.
پاپری از کاهش میزان صید نسبت به سال قبل خبر داد و بیان کرد: صیادان سال قبل در هفت روز نخست صید 280 تن میگو صید کرده بودند که امسال به 190 تن کاهش یافته است. سال قبل روزانه 310 تن میگوی صید شده در بنادر استان بوشهر تخلیه میشد که این میزان در سال جاری به کمتر از 120 تن رسیده است. همچنین صیادان استان بوشهر در سال گذشته طی مدت 31 روز صید، هزار و 676 تن میگو صید کردند که امسال بهنظر میرسد کاهش قابل توجهی را در صید اینگونه آبزی شاهد باشیم.
رئیس امور صید شیلات استان بوشهر، میگوی ببری را بهترین گونه میگوی خلیج فارس دانست و افزود: بیش از 70 درصد ذخایر میگوی استان بوشهر از نوع ببری سبز است که بهترین میگوی خلیج فارس بهشمار میرود.
پاپری با تاکید بر پرهیز از صید در مناطق ممنوعه بیان کرد: نوزادگاههای میگو در محدوده نیروگاه اتمی، دلوار و اعماق کمتر از 10 متر دریا و زیستگاههای مصنوعی تا شعاع نیم مایلی آن صید ممنوع است.