بامدادجنوب- الهام بهروزی:
چهارمین دوره جشنواره جهانی هنر مقاومت امسال در بخشهای پوستر، نقاشی، حجم و کارتون و کاریکاتور برگزار شد. در این جشنواره محمدعلی نادری، طراح و نقاش بوشهری موفق شد عنوان شایسته تقدیر را در بخش نقاشی در کارنامه هنری خود به ثبت برساند. وی در این جشنواره با چندین طرح از شهدای دفاع مقدس حضور داشت. این نقاش جوان و توانمند عشق و دین خویش را به ساحت مقدس شهدای هشت سال دفاع مقدس و مبارزه با استکبار جهانی به کمک هنر طراحی و نقاشی ادا کرد. وی در تصایر خویش کوشیده تا پرتره دلیرمردانی را ترسیم کند که با خون سرخ خویش نهال انقلاب را بارور کردند. نادری در این مسابقه با ارائه آثار باارزش و فاخر، اسطورههای جنگ را ترسیم کرد که با مجاهدتهای خویش مانع از دستدرازی دشمنان و بیگانگان به خاک کشور شدند. او نقش مهدویها را بر کاغذ حک کرد تا یاد و خاطره این شهدای گرانقدر هیچگاه از خاطر مردم ایران پاک نشود، چراکه اگر این مردان آسمانی نبودند، چهبسا امروز نامی از ایران نیز نبود... . شهدای هشت دفاع مقدس فرزندان رشید ایران بودند که با جانفشانی و لبیک به ندای رهبر کبیر انقلاب مانع از نفوذ دشمن بعثی و اجنبی به خاک این سرزمین شدند.
محمدعلی نادری زاده سال 71 در بوشهر است. وی هنر طراحی و نقاشی را از همان کودکی آغاز کرد و بعدها زیر نظر استادانی چون محمدرضا کوهکن، علیرضا رهسپار و علی بحرینی فعالیت هنری خود را بهصورت جدی در رشته نقاشی و طراحی دنبال کرد. نادری دانشآموخته کارشناسی علوم تغذیه از دانشگاه علوم پزشکی بوشهر است. گفتوگویی را این هنرمند جوان و موفق صورت دادیم که در ادامه میآید.
چگونه شد که به نقاشی و طراحی گرایش پیدا کردید؟ و نخستین استادان شما در این هنر کدام بودند؟
نادری: از همان کودکی به علت علاقه خاصی که به رشته نقاشی داشتم در کلاسهای مربوط به آموزش نقاشی که در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی برازجان در رده سنی کودکان برگزار میشد، شرکت میکردم، در همان زمان در سن هفت سالگی در یکی از مسابقات موفق به کسب رتبه اول شهرستان شدم که همین موفقیت انگیزه زیادی را در من برای ادامه این هنر ایجاد کرد. البته بعد از آن نیز به علت توجهی که استادان به من داشتند، مصممتر شدم که این هنر را رها نکنم. در کودکی زیر نظر خانم گودرزی و بعد از آن زیر نظر استادانی همچون علیرضا رهسپار، محمدرضا کوهکن و در چند سال اخیر بهطور جدی زیر نظر علی بحرینی این حرفه رو ادامه دادم.
شما شاگرد استاد علی بحرینی هستید، آموزشهای وی چقدر در پیشرفت شما تاثیر داشت؟
نادری: هیچوقت در هیچ زمینهای یک شاگرد نمیتواند استاد خود را آنگونه که شایسته است وصف و تصویرسازی کند. علی بحرینی تنها مربی و استاد نقاشی من نیست، بلکه علاوه بر آموزش هنر از وی درس اخلاق، ادب و پایبند بودن به ارزشها و اعتقادات را فرا گرفتم. به همین دلیل تمامی موفقیتهای هنری خود را مدیون آموزشهای هنری و اخلاقی استاد بحرینی بوده و هستم.
شما در جشنواره هنر مقاومت با چه طرحهایی حضور داشتید و جشنواره امسال را چگونه ارزیابی کردید؟ اثر شما از میان چند اثر حائز شایسته تقدیر اعلام شد؟
نادری: در چهارمین جشنواره جهانی هنر مقاومت که به میزبانی تهران برگزار شد، از 71 کشور به این جشنواره آثار ارسال شده بود که در نهایت در بخش نقاشی از هفت اثر به عنوان آثار شاخص و برگزیده تقدیر شد که یکی از این آثار متعلق به من بود. موضوع نقاشی من در این جشنواره در رابطه با شهدای هشت سال دفاع مقدس از جمله شهدای پایگاه مقاومت فتحالمبین برازجان و همچنین شهید نادر مهدوی، از نمادهای شهدای مقاومت استان بوشهر بود و سطح جشنواره هم از این نظر که در سطح جهانی برگزار میشد بهطبع از سطح بالایی برخوردار بود.
در طراحی و نقاشی بیشتر چه موضوعاتی چرا دنبال میکنید و چرا؟
نادری: در تمامی زمینهها و موضوعات فعالیت داشتهام اما در این چند سال اخیر نوعی احساس ادای دین و کشش درونی باعث شده که به سوی کار پیرامون موضوع شهدا و همچنین آقا اباعبداللهحسین (ع) کشیده شوم و بر این موضوعات تمرکز بیشتری داشته باشم.
بیشتر چه زمانی نقاشی میکنید و این کار چه لذتی به شما میدهد؟
نادری: هر زمان که فرصت انجام کار باشد و حس و حال مربوط به آن موضوعی که قرار است روی آن کار کنم، در من ایجاد شود، نقاشی میکشم. نقاشی و طراحی یکی از روشهای علمی و تائید شده برای کاهش استرس و تشویش است و خود من چنان آرامش خاصی را موقع کار تجربه میکنم که شاید در هیچ کار دیگری آن را احساس نمیکنم.
تاکنون در چندین جشنواره حضور داشتید و چه مقامهایی را کسب کردید؟
نادری: تاکنون در جشنوارههای متعدد استانی، ملی و بینالمللی متعددی حضور داشتم و مقامهایی را در سطح استانی، کشوری و جهانی نیز کسب کردهام. بهطوری که در مقطع راهنمای تا دبیرستان در رشته طراحی موفق به کسب مقامهای اول شهرستان و دومی استانی شدهام. در سال ۹۲ موفق به کسب مقام سوم کشوری با موضوع نماز و مقام دوم استانی در رنگ روغن، درسال ۹۳ موفق به کسب مقام اول کشوری در رشته طراحی در مسابقات بین دانشگاههای علوم پزشکی کشور و مقام اول کشوری در رشته طراحی و مقام چهارم کشوری در زمینه دکورسازی در مسابقه مدرسه عشق در سال 94 در تهران شدم. همچنین در سال ۹۱ نیز در نوزدهمین جشنواره بینالمللی جوانان در گرگان شرکت کردم.
آیا نمایشگاه هم برگزار کردید؟
نادری: بله تاکنون اقدام به برگزاری چندین نمایشگاه گروهی (گروهی در رشته کاریکاتور با موضوع اعتیاد سال84-86 نمایشگاه گروهی طراحی بهمناسبت جشن عاطفهها در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر سال93، نمایشگاه انفرادی«17 فاتح» یادواره 17 شهید شاخص پایگاه فتحالمبین برازجان سال 94، نمایشگاه گروهی مسابقات علوم پزشکی کشور در سالهای 93 تهران و 94 در شیراز، نمایشگاه گروهی سراسری بسیج در تبریز سال 95 و نمایشگاه گروهی مسابقات جهانی هنر مقاومت در تهران سال 95) در سطح شهرستان، استان و کشور کرده و یک نمایشگاه انفرادی هم با ارائه طراحی و نقاشی از چهره هفده شهید در سالن اداره تبلیغات اسلامی دشتستان برپا کردم.
بهنظر شما یک نقاش و طراح خوب چه ویژگیهایی دارد؟
نادری: از نظر من یک نقاش یا بهطور کلی یک هنرمند وقتی میتواند موفق بشود و کار و اثرش به دل بنشیند که اول به دل خودش نشسته باشد. پس یک هنرمند خوب نخست باید به ندای درون خودش توجه کند که از چه چیز و تا چه حد میتواند راضی باشد، بنابراین هنرمند بعد از شناخت از درون خود میتواند اثری فاخر خلق کند و روی جامعه تاثیرگذار باشد.
وضعیت هنرمندان تجسمی استان را چگونه ارزیابی میکنید و خواسته شما از مسوولان کدام است؟
نادری: در سطح استان ما هنرمندانی وجود دارند که با کمترین امکانات و کوچکترین توجه از سوی دیگران در سطح جهانی به خلق اثر میپردازند و مایه مباهات و افتخار استان میشوند ولی متاسفانه هیچوقت توجه و حمایت شایستهای از این هنرمندان نشده و حتی خیلی از آنها به علت مشکلات عدیده مالی و... هنر را کنار گذاشته و جامعه را از آثار خود به اجبار محروم میکنند. بهطبع از مسوولان محترم خواستار توجه بیشتر به هنرمندانی هستیم که در نزد آنها هنر حکم زندگی و مایه حیات را دارد تا یک حرفه و شغل.
چه کسانی در ادامه این هنر و موفقیتهای شما بیشترین نقش را داشتهاند؟
نادری: بیشترین و موثرترین نقش را در موفقیتم خانوادهام ایفا کردهاند که از همان دوران کودکی حمایتهایشان را از من دریغ نکردند و بعد از آن استادان بزرگوار استان که درس هنر و ادب را به شایستگی به هنرجویان خود میآموزند.
سخن پایانی؟
نادری: در ابتدا از پدر و مادر و برادر عزیزم تشکر میکنم که همیشه حامی و مشوق من در تمامی زمینههای زندگی از جمله هنر بوده و هستند و امیدوارم روزی بتوانم زحماتشان را جبران کنم. بعد از آن هم از اساتیدی که در این هنر مرا همراهی کردند بهخصوص علی بحرینی که با اخلاص تمام به پرورش هنرجویان خود میپردازند، تشکر میکنم. در آخر هم شاکر الطاف خدای بزرگ و مدیون تمامی شهدا از جمله شهدای پایگاه مقاومت فتحالمبین برازجان هستم، از شما هم بهخاطر وقتی که در اختیار من قرار دادید، کمال تشکر و قدردانی را دارم.