بامدادجنوب- الهام بهروزی:
چهار ماه (اردبیهشتماه سال 58) پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی با فرمان امام خمینی (ره) تشکیل شد. این شورا از آن پس در سایه انقلاب و رهبر معظم انقلاب اسلامی در تلاش است تا اهداف عالی همچون صیانت از فرهنگ اسلامی و ترویج آن در جامعه، امر به معروف و نهی از منکر، شناسایی و معرفی استعدادها و نخبهها و... بهصورت جدی و مصرانه دنبال کند. از جمله وظایف این شورا میتوان به تدوين و تصويب اصول، اهداف، سياستها و برنامهريزي فرهنگي و علمي كشور، تدوين نقشه مهندسي فرهنگي كشور و روزآمد کردن آنها، تهيه و تدوين نقشه جامع علمي كشور، تهيه و تدوين طرح توسعه و تحول نظام پژوهش و تعليم و تربيت كشور، هدايت و ساماندهي مديريت كلان دستگاههاي فرهنگي، آموزشي و پژوهشي و رسانه هاي كشور، برنامهريزي براي مواجهه فعال و مبتكرانه با تهاجم فرهنگي دشمنان با استفاده هدفمند از روشهاي كارآمد، رصد مستمر تحولات برنامههاي توسعه، فرهنگ، علم، پژوهش و فناوري كشور و ارائهى راهبردهاي مناسب، سياستگذاري، حمايت و بهرهگيري از نظريهپردازي و ايجاد و زمينهسازي و مناظره در حوزه فرهنگ و علم، مشاركت فعال در برنامهريزي جامع كشور در زمينههاي علمي و فرهنگي مورد نظر چشمانداز و پيگيري تحقق آن، برنامهريزي و تهيه طرحهاي خاص براي شناسايي، جذب و ارتقای بهرهمندي از نخبگان، تربيت و پرورش علمي و معنوي استعدادهاي درخشان و بهرهگيري از تواناييها و ابتكارات و خلاقيتهاي آنان در حوزه فرهنگ و علم، تصويب ضوابط و معيارهاي اساسي تاسيس موسسات و مراكز علمي، فرهنگي، تحقيقاتي، فرهنگستانها، دانشگاهها و مراكز پژوهشي و تصويب اساسنامه دانشگاههاي خاص، تهيه، تدوين و تصويب ضوابط كلي گزينش مديران فرهنگي و علمي كشور، استادان، معلمان و دانشجويان، سياستگذاري براي تعيين سهم اعتبارات فرهنگي، علمي، پژوهشي و فناوري و تعيين جهتگيري و اولويت هزينهكرد اعتبارات در برنامههاي پنجساله و بودجههاي ساليانه، طراحي سازوكارهاي مناسب براي اجرائي شدن مصوبات شورا در دستگاههاي مختلف كشور و نظارت موثر بر اجراي مصوبات، ارزيابي برنامههاي توسعه فرهنگي، علمي و اجتماعي كشور، تعيين سياستهاي رسانهاي جمهوري اسلامي ايران، سياستگذاري لازم براي گسترش و حاكميت فرهنگ اسلام ناب محمدي(ص)، سياستگذاري براي توليد محصولات فرهنگي كشور براساس ارزشهاي و معيارهاي ملي و اسلامي، تصويب پيوستهاي فرهنگي طرحهاي ملي و كلان اقتصادي، عمراني و صنعتي كشور، سياستگذاري و برنامهريزي كلان براي وحدت حوزه و دانشگاه و... اشاره کرد. بهمنظور هماهنگی و نظارت بر فعالیتهای فرهنگی و... شوراهای فرهنگ عمومی هر استان میکوشد در این راستا هماهنگ با شورای فرهنگی کشور با تشکیل جلسات و تدوین اهداف مشخص و موردنیاز جامعه گامهای استواری را بردارد. در همین زمینه شورای فرهنگ عمومی استان بوشهر نیز که یکی از شوراهای فعال کشور است در ششمین نسشت خود، میزبان حجتالاسلام احمد واعظی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور بود. این نشست با مدیریت آیتالله غلامعلی صفاییبوشهری رئیس شورای فرهنگ عمومی استان بوشهر برگزار شد. همچنین در این نشست سایر اعضای این شورا و برخی از مسوولان دستگاههای دولتی و اصحاب رسانه حضور داشتند.
بوشهر پیشینه درخشانی در عرصه فرهنگ دینی دارد
در ششمین نشست شورای فرهنگ عمومی استان، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر ضمن تسلیت درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی، رحلت حضرت معصومه (س) و درگذشت علی شریعتمداری گفت: استان بوشهر از دیرباز بهعنوان یک استان فرهنگی هم در سطح ملی و هم در سطح بینالمللی از قدرت تاثیر بالای برخوردار بوده، به همین دلیل ملاحظه میکنید که افق فرهنگ اسلامی از یک سو از این استان به استانهای دیگر و از سوی دیگر هم از این استان به کشورهای عربی و حتی کشورهایی نظیر هند، پاکستان، عمان و ... ارائه شده و مورد استقبال قرار گرفته است.
آیتالله غلامعلی صفاییبوشهری در ادامه با بیان اینکه این استان پیشینه درخشانی در عرصه فرهنگ دینی دارد که این پیشینه با ارزش تاریخی و فرهنگی با توجه به تهاجم گسترده فرهنگی جهان استکبار وظیفه سنگینی برعهده اصحاب فرهنگی استان میگذارد، افزود: در این راستا طراحی و تدوین سند جامع فرهنگ عمومی استان بوشهر با توجه به آمایش دقیق آسیبها، فرصتها و قوت فرهنگی منطقهای باید محقق شود. بنابراین برنامهریزی جامع در زمینه فرهنگ عمومی با بهروزرسانی، تقویت و تربیت منابع انسانی، نظارت کارآمد و متناسب با زمان از ضروریات یک مدیریت فرهنگی و نقشه آمایش بهشمار میرود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به پیگیریهای معاونت توانبخشی ادارهکل بهزیستی استان در خصوص ورزشکاران پارالمپیک و معلول استان نیز گفت: ورزشکارانی که دچار آسیب جسمی و معلولیت هستند باید در عرصههای مختلف مورد حمایت واقع شوند. در این راستا اشتغال ورزشکاران معلول و توجه به فضاسازی محیطی باید در دستور کار مدیران دستگاههای اجرائی قرار بگیرد.
آیتالله صفاییبوشهری با اشاره به راهاندازی مجتمع بزرگ توانبخشی بنیاد شهید و امور ایثارگران استان بوشهر افزود: این مجتمع یک ظرفیت بسیار مناسبی برای ورزش معلولان و جانبازان است که باید برای استفاده لازم از آن ساز و کار مناسبی طراحی شود.
نماینده ولی فقیه در پایان همچنین با اشاره به در پیش بودن دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی تصریح کرد: بهمن در عرصههای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و علم و فناوری مهم است از این رو باید زمینه برگزاری باشکوه آیینهای مرتبط با آن فراهم و آثار و برکات انقلاب اسلامی در برنامههای فرهنگی و هنری استان در این دهه نمایش داده شود.
در توسعه شهرها باید ارزشهای فرهنگی آن منطقه را در نظر گرفت
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم نیز در این نشست در خصوص علی شریعتمداری که به تازگی درگذشته است، گفت: وی از پیشقراولان عرصه علم و تربیت بود. شریعتمداری دانشآموخته دانشگاه امریکا و یکی از شخصیتهای علمی و بزرگ ایران بهشمار میرود. بسیاری از تالیفات و کتب وی امروزه جزء کتب مرجع حوزه تعلیم و تربیت است.
حجتالاسلام احمد واعظی در ادامه در خصوص درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی نیز بیان کرد: درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی خسران بزرگی برای انقلاب اسلامی بهشمار میرود. انتظار میرود رابطه آیتالله هاشمیرفسنجانی با رهبر معظم انقلاب اسلامی بهعنوان اسوه و الگو برای سیاستمداران کشور قرار بگیرد. اگر این رابطه بهعنوان الگو مطرح شود، بسیاری از مشکلات جامعه ما نیز حل میشود، چراکه میتوان با وجود اختلافنظر با هم زیر چتر انقلاب کار کرد. این اواخر از سوی برخی افراد بسیار به آیتالله هاشمیرفسنجانی توهین شد ولی وی با صبوری همه را پشت سر گذاشت، بدونشک این افراد بهخاطر رفتارهای ناپسند خود خجل خواهند شد و فردای قیامت در محضر پروردگار پاسخگو خواهند بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص توسعه شهرها گفت: در این مسیر مدیریت ارشد استانها باید افق بلندتری را ببینند و با نگاهی توسعهطلبانه برای توسعه و پیشرفت فرهنگی استان خود تلاش کنند. امروز ما چارهای جز پیمودن مسیر توسعه نداریم اما در این مسیر خطراتی وجود دارد که باید مواظب باشیم از پیامدهای منفی فرهنگی غافل نشویم. بهعنوان نمونه در گذشته در بافت شهرها مسجد، حمام و... گنجانده شده بود و این بافتهای با کوچهها و معماری خاصی که داشتند موجب تحکیم روابط و مراودات اجتماعی و فرهنگی میشدند اما کمکم با تخریب بافت قدیمی شهرها و تبدیل آنها به ساختمانهای چندطبقه این روابط و مراودات بسیار کمرنگ شده، بهطوری که امروزه در یک مجتمع دو همسایه در یک طبقه مشترک از حال هم غافل هستند و ممکن است هیچ شناختی از یکدیگر نداشته باشند. بنابراین لازم است که در معماری بهگونهای پیش برویم که تعلقات کمرنگ نشود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با تاکید بر اینکه مسیر پیشرفت نباید به قیمت از دست دادن و فراموش کردن ارزشهای اصیل فرهنگی تمام شود، خاطرنشان کرد: بنابراین امروزه بسیاری از امور نیاز به پیوست فرهنگی دارند و در توسعه شهرها باید به ارزشهای اصیل فرهنگی آن منطقه توجه شود. خوشبختانه اقامت چندروزه ما در استان بوشهر باعث شد که شناخت خوبی از مردم خونگرم و صمیمی این دیار پیدا کنیم و این بیانگر این است که مردم این خطه با ارزشهای فرهنگی خود پیوند محکمی دارند.
واعظی در بخش دیگری از سخنان خود، اعزام مبلغ به نقاط مختلف کشور برای مناسبتهای مختلف را از برنامههای مهم دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه دانست و تصریح کرد: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در عرصه فرهنگی و تبلیغی نقش مهم و تاثیرگذاری داشته و اعزام مبلغان نیز با همین رویکرد انجام میشود.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در پایان با بیان اینکه تربیت طلاب فهیم، آگاه، زمانشناس و با تدبیر ضامن رشد و تعالی جامعه است، خاطرنشان کرد: چنانچه دلسوز فرهنگ دینی و اسلام هستیم باید در تربیت فضلای متدین، آگاه و عالم تلاش کرده و فضای مناسب فعالیت فرهنگی برای سربازان اسلام و قرآن فراهم شود.
بوشهر نامزد کسب عنوان پایتخت جهانی کتاب یونسکو
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر نیز در این نشست گفت: شهر بوشهر همراه با سه شهر یزد، شیراز و نیشابور در جمع شهرهای کسب عنوان پایتخت جهانی کتاب سال 2019 یونسکو قرار گرفت.
حمیده ماحوزی در ادامه با بیان اینکه بوشهر، یزد، شیراز و نیشابور پارسال بهعنوان چهار نامزد نهایی کسب عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شده بودند، افزود: بوشهر همراه به سه شهر دیگر برای کسب عنوان پایتخت کتاب باید تا پایان بهمنماه طرح خود را به یونسکو تحویل دهند. در سال گذشته از بین 99 شهر دنیا که نامزد کسب عنوان پایتخت جهانی کتاب بودند، شهر آتن یونان به این عنوان ارزشمند دست پیدا کرد.
وی همچنین با اشاره به برگزاری هفته قرآنی بوشهر افزود: این مناسبت از 11 تا 16 اسفند در قالب برگزاری آیینهای مختلفی نظیر برگزاری جشنواره کودک و نوجوان، نغمهها و آواهای مذهبی، جشنوارههای علمی، ادبی و هنری، تئاتری، هنرهای تجسمی و برپایی نمایشگاه با محوریت قرآن و عترت در استان بوشهر برگزار میشود. همچنین رونمایی از نمادهای قرآنی در مرکز شهرستانهای استان بوشهر و غبارروبی مرقد آیتالله معتقد اهرمی بهعنوان نویسنده قرآن رمزدار از دیگر برنامههای هفته قرآنی استان بوشهر است.
در پایان ششمین نشست شورای فرهنگ عمومی تفاهمنامهای میان آیتالله صفایی بوشهری، رئیس شورای فرهنگ عمومی استان بوشهر و حجتالاسلام احمد واعظی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منعقد شد. آیتالله صفایی بوشهری پیش از امضای این تفاهمنامه گفت: مردم این استان همواره با فرهنگ دینی مانوس بوده که این امر ایجاب میکند سند فرهنگ عمومی استان بوشهر بر این اساس طراحی و تدوین شود. در این راستا تفاهمنامهای با دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با رویکرد فرهنگ دینی که امری اساسی و موردنیاز برای فرهنگ جامعه است، به امضا میرسد.