بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
بسیاری از قایقهای صیادی منطقه «مجوز» ندارند؛ مسالهای که قابل تامل است
چند روز پیش در خصوص اینکه یک متر زمین از تالاب حله جدا نشده است گزارشی را منتشر کردیم که مصاحبه با مدیرکل محیط زیست استان بود و امروز نیز ادامه آن مصاحبه را در خصوص استحصال در جزیره نگین و بلایی که بر سر خور سلطانیه آمد، فاز دوم دهکده گردشگری و زمینخواران نایبند میخوانید.
مدیرکل محیط زیست استان در خصوص زمینخواریهای نایبند به بامداد جنوب با بیان اینکه عدهای در حریم دریا در محوطه پارک ملی دریایی اتاقکی احداث کرده بودند که این اقدام کاملا غیر قانونی بود، گفت: مدت دو سال است که از طریق شکایت این مساله را پیگیری کردهایم و در حال حاضر این پرونده به کمیته حفظ حقوق بیتالمال ارسال شده که منتظر صدور رای نهایی هستیم.
حسین دلشب با اشاره به اینکه برخی گمان میکنند پیگیری چنین پروندههای راحت است و پس از شکایت محیط زیست باید بهسرعت رای صادر شود، افزود: در زمان تشکیل دادگاه عدهای مراجعه کردند و برخی نیز مراجعه نکردند. در فرمانداری جلسهای با حضور دادستان و نمایندگان شورا تشکیل دادیم و مصوب شد به کسانی که صیاد هستند تا ششماه فرصت داده شود که محل جدیدی برای اسکان انتخاب کنند- این اقدام اکنون انجام شده-و بقیه که صیاد نیستند براساس آنچه قانون میگوید عمل کنند و در حقیقت این موضوع در حوزه اختیارات فرماندار است در همین راستا حکم تخریب سه واحد صادر شد.
این مسوول با اشاره به این نکته مهم که در آن منطقه بسیاری از قایقهای صیادی مجوز نداشتند، خاطرنشان کرد: از دادستان خواهش کردهایم که هر کس سند و مدرکی دارد، ارائه دهد و در این رابطه منتظر دستور نهایی دادستان هستیم.
دلشب ضمن تاکید بر اینکه ما موظف هستیم به مردم احترام بگذاریم و هر کمکی از دستمان برمیآید کوتاهی نکنیم اما در مقابل رفتارهای غیر قانونی نیز مقابله خواهیم کرد، خاطرنشان کرد: تعامل با مردم رکن اصلی نجات ما از بحرانهای پیش رو خواهد بود و اگر روزانه اخبار محیط زیست در صدر اخبار رسانههاست، بدان سبب است که پاسخگو هستیم و پاسخگویی را وظیفه خود میدانیم و ترسی از شفافیت و پاسخگویی نداریم. ما دوست داریم که فعالیتها و اقداماتمان را با مردم پیش ببریم و از سرمایهگذارهای بومی استفاده کنیم، از همین رو بحث مطالعاتی طرح مدیریت مناطق سازمان حفاظت محیط زیست به پایان رسیده و در فاز نخست اجرائی فعالیتهای گردشگری براساس قانون و پیشنهادات مشاور و مصوبات محیط زیست، اولویت اصلی را بر مردم بومی و همان منطقه گذاشتهایم.
وی با بیان اینکه همه نهادها باید در ارتباط با حفظ محیط زیست متعهد باشند، چراکه برای مثال متولی اصلی دریا اداره بندر است اما همه تنها سازمان محیط زیست را میشناسند، گفت: بسیاری از ساخت و سازها در حوزه وظایف دیگر نهادهاست. جزیره نگین هم هنوز تعیین تکلیف نهایی نشده است. خور سلطانیه از اهمیت بسیاری برخوردار است و نباید به این مساله بیتوجه بود.
مدیرکل محیط زیست استان در ادامه با بیان اینکه شرایط آب و هوایی اینگونه با دخالتهای ناآگاهانه تغییر میکند، تصریح کرد: در جزیره نگین بدون مجوز زیستمحیطی اقدام به فعالیت کردند اما پس از آن محیط زیست خواست که کاستیها و نواقص را رفع کنند. از اداره بندر درخواست کردیم که بیایند و مشکل را حل کنند و حتی پیشنهاد دادیم که جریمه بدهند.
این مسوول در پاسخ به این سوال که گفته میشود فاز دوم دهکده گردشگری آغاز شده و عملیات زیرسازی آن در حال انجام است و به همین سبب بسیاری از درختان حرا خشک شدهاند و باز هم ملاحظات زیستمحیطی رعایت نمیشود، تاکید کرد: محیط زیست طی مکاتبات فراوان با استانداری و اداره بندر و سازمان محیط زیست خواستار هماهنگیهای لازم در این رابطه شده و با اعلام اینکه در صورتی که برای هرگونه استحصال از دریا مجوز لازم از اداره مورد نظر گرفته شود، محیط زیست اجازه بهرهبرداری از بخشی از خاک تعیین شده را صادر میکند.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت امور آب باید در رابطه با حریم دریا اظهار نظر کند، عنوان کرد: در برنامه ششم توسعه تمرکز بر آب و محیط زیست است. این یعنی «گفتمان محیط زیست». افزایش مطالبهگریها در این حوزه نشان از پاسخگویی ما دارد. این در حالی است که تا کنون پاسخی از ادارههای مورد نظر به محیط زیست ارسال نشده است.
دلشب در ادامه با اشاره به برگزاری نمایشگاه بینالمللی محیط زیست در اسفندماه سال جاری یادآور شد: دو- سه کتاب که یکی از آنها تحت عنوان «ناپایداری و توان تابآوری در محیط زیست» است به معرض نمایش گذاشته میشود. سال گذشته غرفه محیط زیست استان با کمک سازمانهای مردمنهاد، غرفه برتر شناخته شد و در بهمنماه نیز روز جهانی تالاب در بوشهر برگزار میشود.
نداشتن مجوز برای قایقهای صیادی اهمیت بسیاری دارد، در وهله نخست هویت و شناسنامه صیاد و قایق، در وهله دوم اینکه قایق مورد نظر تفریحی است یا صیادی! مسالهای که نیازمند نظارت و کنترل بیشتر است تا خدایناکرده منجر به حادثهای تلخ نشود. از طرف دیگر بهنظر میرسد در «پارک شهری» یا همان گونهای از اغراق و بزرگنمایی به نام «دهکده گردشگری» بهتر است که ملاحظات زیستمحیطی در بلبشویی که زمین و محیط زیست با آن دست و پنجه نرم میکند رعایت شود، چراکه هیچ کس مخالف پارک شهری یا همان دهکده گردشگری نیست. بهطور قطع همه بوشهریها در آرزوی مکانی تفریحی بوده و هستند اما با رعایت ضوابط و مقررات نه اینکه حکایت نعل واروونه زدن شود.