
بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
تاکید بر آموزش در کنار پرورش، یکی از کلیدهای توسعه هر ملتی است که در استان بوشهر تلاش بسیاری در این راستا صورت میگیرد. از یکطرف تلاش برای ریشهکن کردن بیسوادی و سوادآموزی به اتباع بیگانه و عشایر ادامه دارد و از طرف دیگر به کیفیت امرِ آموزش در مدارسِ سرتاسر استان تاکید میشود. هر چند اصل سيام قانون اساسی میگوید: دولت موظف است وسائل آموزش و پرورش رايگان را براي همه ملت تا پايان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصيلات عالي را تا سرحد خودكفائي كشور بهطور رايگان گسترش دهد، با وجود این اما طی روزهای گذشته برخی والدین از درخواست مدرسه دولتی اخوت نسبت به خدماترسانی در برخی مدارس و هزینههایی که مدرسه از دانشآموزان در ازای وسایل آموزشی و تهیه میز و نیمکت میگیرد گلایه داشتند. یکی از والدین در گفتوگو با بامداد جنوب میگوید: مسوولان مدرسه هر بار به بهانه خرید وسایل ورزشی و خرید صندلی و نیمکت و ... از دانشآموزان هزینه میخواهند. ناظم مدرسه به دخترم گفته است اگر برای خرید به بوفه بیایی، پول توجیبیات را در ازای هزینه نیمکت میگیریم!!!
این در حالی است 27 دی سال جاری، مدیر کل دفتر برنامه و بودجه وزارت آموزش و پرورش از پرداخت اعتبار 20 میلیاردی برای تامین سرانه دانشآموزی مدارس کشور خبر داد.
منصور مجاوری در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان پیرامون وضعیت سرانه دانشآموزی و پرداخت آن گفته بود: با توجه به مذاکراتی که با سازمان برنامه و بودجه انجام شده، قرار است 20 میلیارد تومان برای این مساله به مدارس سراسر کشور اختصاص پیدا کند.
وی با بیان اینکه پیش از این 90 میلیارد تومان به سرانه دانشآموزی اختصاص پیدا کرده بود که اکنون این مبلغ اضافه شده است، خاطرنشان کرد: برای پرداخت این مبلغ تا پایان هفته اقدامات اداری لازم انجام میشود تا اعتبار تخصیص یافته به ادارات آموزش و پرورش سراسر کشور و بهتبع آن مدارس کشور هفته آینده واریز شود.
مجاوری با اشاره به اینکه از میزان بدهی دولت به آموزش و پرورش، 30 میلیارد به آب و برق مدارس اختصاص یافته و مجددا هم 20 میلیارد تومان برای سرانه دانشآموزی در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: با توجه به پیگیریهای انجام شده در آموزش و پرورش در تلاشیم تا پایان سال تحصیلی به تخصیص 100 درصدی بودجه به مدارس جامه عمل بپوشانیم.
برای بررسی این مساله با رئیس اداره آمار و بودجه استان در این خصوص گفتوگو کردیم. اسفندیار فرهادی درباره سرانه دانشآموزی به بامداد جنوب گفت: سرانه دانشآموزی تنها سالی یکی دوبار از سوی وزارت پرداخت میشود که به هیچ وجه جوابگوی نیاز مدارس نیست. آخر شهریور هزینهای اندک برای آب و برق پرداخت شد و در دی ماه جاری نیز مبلغی واریز شد که با توجه به اینکه اعتبارات محدود هستند، این مبالغ برای مناطق محرومی مانند پشت کوه و دیلم هزینه میشود.
رئیس انجمن اولیا و مربیان آموزش و پرورش استان نیز در گفتوگو با بامداد جنوب در خصوص دریافت کمکهزینههایی که مدارس از والدین میگیرند، گفت: دریافت این کمکهزینهها با توجه به نوع مدرسه اعم از اینکه دولتی باشد یا غیر دولتی متفاوت است اما مدارس دولتی براساس ماده 11 قانون شورای آموزش و پرورش با تائید شورای مدرسه و نظارت انجمن اولیا میتوانند تصمیمگیری کنند اما توجه به سه بند این ماده قانونی باید حتما مد نظر باشد. این سه تبصره عبارتند از اینکه دریافت این هزینهها باید 1. خارج از وقت ثبت نام باشد 2. داوطلبانه باشد 3. در قبال دریافت رسید باشد.
این در حالی است که براساس گفتههای والدین دریافت هزینه از همه دانشآموزان نه تنها بهصورت داوطلبانه نبوده بلکه بهصورت دستی هم گرفته شده است. علاوه بر این، مدیر مدرسه اخوت نیز این مساله را تائید کرده و گفته به سبب پرداخت نشدن سرانه دانشآموزی و هزینه بالای مدرسه از همه دانشآموزان برای تهیه وسایل ورزشی و تعویض نیمکتهای مدرسه درخواست هزینه کردهایم. نفری 15 هزار تومان برای تعویض نیمکتهای مدرسه!
بهرام مغدانی در ادامه تاکید کرد: بدیهی است که با توجه به هزینههای سنگین آموزش و پرورش بدون همراهی خانوادهها نمیتوان در امر آموزش موفق بود اما از آنجا که استطاعت مالی همه خانوادهها یکسان نیست، دریافت این هزینهها باید حتما بهصورت داوطلبانه باشد و با یک مدیریت صحیح صورت گیرد. این امر تا حد زیادی به مدیریت مدبرانه مدیر و مسوولان مدرسه ارتباط دارد.
هیچکس نمیتواند منکر هزینههای هنگفتی شود که بر دوش آموزش و پرورش است اما مساله آموزش نسل آینده با توجه به محیطهای آسیبزا و شرایط موجود که هر ثانیه ثانیه آن در صورت غفلت و بیتوجهی بر پیکر فرهنگ این نسل خدشه وارد میکند، بسیار حائز اهمیت است و توجه همه نهادها و ارگانها را در کنار همراهی و همدلی والدین میطلبد. بیشک کمکهای مردمی در راستای مرتفع کردن کاستیها و کمبودهای آموزش و پرورش کمک به همنوعان و کاهش آسیبهای اجتماعی در سطح جامعه است اما اجباری کردن دریافت هزینه از همه دانشآموزان، میتواند به منزله مانع و زنگ خطری در خصوص ریشهکن کردن بیسوادی باشد. برخی والدین درک و آگاهی و چشمانداز روشنی از آینده فرزند خود و سرنوشتی که با سهلانگاری آنها رقم میخورد ندارند و گاه بهسبب هزینههای سنگین زندگی، فرزندشان را از تحصیل محروم میکنند، حال در نظر بگیرید که مدرسهای هر بار از دانشآموزان هزینه دریافت کند... .