
روزها یکی پس از دیگری به سرعت در حال سپری شدن است تا با پایان فصل زمستان، مردم ایران بار دیگر عید نوروز را جشن بگیرند و برای آغاز سالی جدید آماده شوند اما همه ساله با رسیدن ایام نوروز، مسالهای به نام «گرانی شب عید» نیز گریبان دولت و مردم را میگیرد که کام مردم را تلخ میکند.
همهساله با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، بحث تنظیم بازار اهمیت ویژهای پیدا میکند؛ بهخصوص در سال جاری که بازار کالاهای اساسی وضعیت چندان مطلوبی نداشته و برخی از این کالاها مانند گوشت قرمز و برنج افزایش قیمت چشمگیری داشتهاند.
از دیگر کالاهای پرمصرفی که در این ایام بهعلت بالا رفتن مصرف رو به گرانی میگذارند، مرغ و تخم مرغ است. هرچه به سمت روزهای پایانی اسفندماه نزدیک میشویم، بهعلت افزایش تولید انواع شیرینیجات و مصرف تخم مرغ در آنها، قنادیها و صنایع کیک پزی خریدهای عمده خود را آغاز کرده و سبب کاهش و گرانی تخم مرغ در بازار میشوند.
در همین حال در اوایل هفته گذشته بیش از ده میلیون قطعه مرغ تخمگذار نیز بهدلیل شیوع آنفلوآنزای مرغی معدوم شد که از دیگر عوامل افزایش قیمت تخم مرغ بوده است.
با بررسی وضعیت بازار استان، دریافتیم که در هفته گذشته قیمت تخم مرغ در بوشهر بهصورت تصاعدی روبه افزایش گذاشته است تا جایی که قیمت هر عدد تخم مرغ به 4000 ریال و حتی بیشتر رسیده است.
این در حالی است که قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ در اوایل هفته گذشته چهار هزار و 300 تا 4 هزار و 400 تومان بود که در اواسط هفته به پنج هزار و 200 تومان رسیده و طی سه روز 800 تومان افزایش قیمت داشته است.
علاوه بر این، طی روزهای اخیر قیمت مرغ در بوشهر نیز به پرواز در آمده و به ۷۹۵۰ تومان رسیده است.
بر همین اساس، شرایط مذکور کار تنظیم بازار را برای دولت دشوارتر از سال گذشته میکند و نیاز است که مسوولان با اتخاذ تدابیری هوشمندانه و به موقع، وظیفه تنظیم بازار شب عید را به درستی انجام دهند تا مصرفکنندگان متضرر نشوند.
در همین حال، محمد یوسفی، رئیس انجمن مرغی کشور در اظهار نظری، قیمت هفت هزار و 500 تا هشت هزار تومان را برای مرغ گرم منطقی عنوان کرده و افزود: قیمت مرغ برای مصرفکنندگان کمی افزایشیافته اما باید در نظر داشت که این افزایش قیمت علاوه بر اینکه چشمگیر نیست بلکه منصفانه است.
توزیع اقلام تنظیم بازار آغاز شد
به گفته مسوولان، در حال حاضر توزیع برخی اقلام تنظیم بازاری آغاز شده و عرضه برخی دیگر نیز بهزودی آغاز خواهد شد، در این زمینه مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام با بیان اینکه توزیع مرغ و گوشت تنظیم بازاری بهصورت بخشنامه به تمام استانهای کشور ابلاغ شده است، تصریح کرد: در حال حاضر ذخایر گوشت قرمز منجمد و مرغ منجمد شرکت پشتیبانی امور دام بیش از آن میزانی است که دولت به ما تکلیف کرده؛ ضمن اینکه توزیع مرغ منجمد از روز چهارشنبه هفتهای که گذشت در میادین آغاز شده است.
علیرضا ولی، با بیان اینکه توزیع گوشت پیش از این در بازار انجام میشد، افزود: برای تنظیم بازار مرغ و گوشت، اولویت نخست عرضه این کالاها به تعاونیهای مصرف بر اساس تعداد اعضای آنها بوده تا تقاضا در بازار کاهش پیدا کند.
بهگفته وی، عرضه این محصولات در فروشگاههای بهاره نیز در دستور کار قرار گرفته، ما در این فروشگاهها غرفه خواهیم داشت و مرغ و گوشت منجمد توزیع میکنیم، ضمن اینکه توزیع این کالاها در فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و تره بار انجام میشود.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام تصریح کرد: مرغی که امسال از سوی این شرکت توزیع میشود، کالایی بسیار کیفی است که قابلیت صادرات و کد IR داشته که قیمت خیلی مناسبی هم دارد.
کاهش نرخ مرغ با مصوبه چهارشنبه تنظیم بازار
به گفته ولی ما هر کیلوگرم مرغ را در سردخانه به قیمت پنج هزار و 500 تومان به متقاضیان عرضه میکنیم اما ستاد تنظیم بازار روز چهارشنبه هفته جاری این مبلغ را کمتر اعلام کرده و به محض اینکه آن را ابلاغ کند، اجرائی خواهد شد.
وی با بیان اینکه تا زمانی که مبلغ فوق از سوی ستاد تنظیم بازار اعلام نشود، ما نمیتوانیم آن را رسانهای کنیم، تاکید کرد: نرخ نهایی هر کیلوگرم مرغ منجمد برای مصرفکنندگان حداکثر باید ۴۰۰ تومان بیشتر از قیمتی که شرکت پشتیبانی عرضه میکند، باشد.
علیرضا ولی با اشاره به اینکه شرکت پشتیبانی امور دام، گوشت منجمد را نیز به قیمت ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه میکند، گفت: ستاد تنظیم بازار هر استان مشخص میکند که این محصول باید در نهایت با چه قیمتی به دست مصرفکنندگان برسد ولی در حال حاضر روال این است که حدود هزار تومان تفاوت قیمت در این میان وجود دارد.