
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
یک سال از انتخاب نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی میگذرد کمتر از یک سال است که این چهار نماینده بر کرسی نمایندگی مردم حوزه انتخابیه خود جلوس کردهاند. در این مدت هر کدام بهنوعی در صدر اخبار استانی قرار گرفتند. یکی با صدای بلند و عصانیتهای که خبرش در کسری از ثانیه بر صفحات مجازی مینشست، دیگری با یاد کردن از خدای رنگین کمان و دعوا و حاشیه برای نشستن بر کرسی ریاست کمیسیون انرژی صدر اخبار را از آن خود میکرد، در این میان دو تن از نمایندگان (نماینده مردم دشتستان و نماینده مردم تنگستان و دشتی) تلاش کردند به زغم خود بدون حاشیه برنامه و اهداف خود را در راستای توسعه شهرستان و حوزه انتخابیهشان پیش ببرند.
مختار فیاض، فعال سیاسی و رسانهای ساکن دشتستان در گفتوگو با بامداد جنوب میگوید، نخست باید انتظار از یک «نماینده» مجلس را تعریف کرد! اینکه واقعا از یک نماینده مجلس چه انتظاری میتوان داشت؟ درگذشته هم مردم و هم شخص نماینده، انتظارات غیر واقعی از جایگاه نمایندگی داشتند و تصور میرود که نبود یک شورای اسلامی منتخب مردم، باعث به وجود آمدن چنین انتظاراتی شده بود اما خوشبختانه هر چقدر به جلو میرویم؛ این تصور کم رنگتر میشود و وظیفهی واقعی نماینده در قبال کل جامعه و مردم حوزه انتخابیه خود، ملموستر و آشکارتر میشود.
به گفته فیاض امروز مردم از نمایندگان خود در مجلس شورای اسلامی، توقع مشارکت در تصویب قوانین و لوایح مطلوب دارند و منتظرند تا نگاه نافذ وکلاء خود را در نظارت بر تمام امور کشور به درستی ببینند و صد البته با ارتباط شایستهای که با متولیان امور پیدا میکنند؛ از حقوق موکلانشان دفاع کنند و از هر شرایطی برای اخذ امتیازی ویژه بهره ببرند. با این مقدمه میتوان عملکرد نمایندگان استان بوشهر را از ابعاد متلف مورد بررسی قرار داد:
وی با بیان اینکه اولین نکته در بررسی عملکرد نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی، بحث نقش آنان در انتخاب رئیسمجلس شورای اسلامی است، گفت: در گذر از نماینده دشتی و تنگستان، که وضعیتی مشخص داشته و دارد، بهنظر میرسد سه نماینده دیگر آزمونی سخت پیش رو داشتند که بعضی از آنان به خوبی از ازعهده این آزمون بیرون نیامدند. ولی حقیقتا هر چهار نماینده در حمایت از دولت و وزراء (در مقابل تمامت خواهان و افراطیون)، عملکرد قابل قبولی داشتهاند. در زمینه فعالیت اقتصادی وارتباط با وزراء و روسای دستگاههای اقتصادی، آنچه قابل اعتناء است، دفاع نسبتا مناسب سعادت، الماسی و شهریاری از کشاورزان در مقابل «افت شدید قیمت گوجهفرنگی استان» و دفاع کم جان خدری از بوشهریها برای تبدیل شدن به منطقهی ویژه اقتصادی است. ضمن اینکه دعوت نمایندگان استان، از وزراء و مسوولان اقتصادی و بازرگانی دولت از طرف نمایندگان مجلس نتایج نسبتا مناسبی داشته است.
این فعال مدنی در ادامه با نگاهی به آنچه که در حوزه فرهنگی رخ داده است، گفت: در حوزه فرهنگی، گرچه حرکت خاصی از طرف نمایندگان دیده نشده است، لیکن حمایت آنان از نهادها و سازمانهای فرهنگی در موفقیتهایی که در زمینههای هنری، ورزشی و آموزشی به وجود آمده است، بیتاثیر نبوده است.
فیاض معتقد است در زمینه سیاست خارجی، نیز تنها حضور ملموس این چهار نماینده، همراهی با دولت در «برجام» و «پس از برجام»است
وی در ادامه با بیان اینکه ما در ادوار گذشته، هم نمایندگان قدرتمند داشتهایم و هم نمایندگان ضعیف و متوسط!!! شاید در پایان یک سال که بخواهیم رای و نظر نهایی خود را در خصوص میزان توانایی نمایندگان استان بوشهر ارائه دهیم بیشک در این دوره هم ما چهرهی درخشان نداریم، چهرهای که متفاوتتر از چهرههای ادوار پیشین باشد اگرچه با وجود «نطق» اندک نماینگان استان بوشهر، در یکسال گذشته میتوان گفت، وضعیتی به نسبت بهتر از گذشته داریم.
هادی برمکی از فعالان سیاسی مدنی اصلاحطلب، ساکن شهرستان گناوه نیز در گفتوگو با بامداد جنوب در اینباره گفت: بعد از هشت سال سیاه، از سال 84 تا 92، با تدبیر هاشمی و عقلانیت خاتمی و از خودگذشتگی عارف دکتر روحانی با نام تدبیر و امید پای با کاخ ریاست جمهوری گذاشت و امید را به جسم بیجان جامعه تزریق کرد. پس از آن نیاز گام دوم تغییر مجلس شورای اسلامی بود تا با رأی مردم پاسخی درخور به نمایندههای تندرو داده شود اما بعد از تائید صلاحیتهای شورای نگهبان شوکی به اصلاح طلبان و اعتدالیون وارد شد شوکی که باعث شد اصلاحطلبان به سراغ افرادی بروند که حداقل نزدیکی کمی هم با تفکر اصلاحات داشته باشند استان بوشهر نیز از این قاعده مستثنی نبود.
به گفته برمکی این مشکل در دشتستان وجود نداشت و محمدباقر سعادت، رئیس ستاد روحانی در استان تائید صلاحیت شد. در دشتی و تنگستان نیز نماینده اصولگراها پیروز شد و در جنوب استان خانم الماسی با اینکه کاندیدای اصلاح طلبان نبود اما با حمایت حزب اعتدال و توسعه بر کرسی نمایندگی تکیه زد. در حوزه بوشهر،گناوه،دیلم موضوع پیچیده شد، همه کاندیدای اصلاح طلبان رد صلاحیت شدند و قرعه به نام کسی افتاد که شاید گزینه سیام اصلاحات هم نبود، شیخ عبدالحمید خدری اما از لحاظ تفکر به اعتدالیون نزدیک بود و با توجه به اینکه در یک دوره انتخابات در ستاد آیتالله هاشمی نیز بود، اصلاح طلبان عزم خود را جزم کردند که خدری را روانه بهارستان کنند. البته نه خدری بلکه گزینه اصلاحات. شیخ خدری تا قبل از این بیشترین امید را در گناوه و دیلم داشت اما در این دو حوزه نفر دوم شد و رأی سیاسی شهر بوشهر خدری وارد بهارستان شد.
برمکی با بیان اینکه خدری در بین مردم حضور داشته و با دولت تعامل داشت، گفت: اما به مرور زمان دیدیم که خدری این تعامل را کم و کمتر کرد و به جایی رسید که علنا شروع به درگیری با مجموعه دولت کرد و در ادامه دوستی بین مجموعه دولت و شیخ کمرنگتر شد. شیخ متاسفانه در حوزه سیاسی عملکرد ضعیفی داشت و حتی گاهی با اصلاح طلبان هم بهصورت غیرمستقیم درگیر میشد و همیشه در انتصابات با کسانی درگیر میشد که وامدار ایشان بود. برای مثال میتوان به حاشیههای که در زمان حضور نوبخت در استان که در پاویون فرودگاه رخ داد، اشاره کرد.
به گفته این فعال سیاسی بدترین اشتباه خدری تهدید دولت بود که از جانب همه مردم استان بوشهر صحبت کرد، در حالی که ممکن است فقط دوستداران خدری آن را قبول داشته باشند و اگر آرای روحانی در بوشهر نسبت به بقیه کاندیدا بیشتر باشد بازی برای شیخ دو سر باخت است. با این حال شیخ خدری نمایندهای جوان و خوش صحبت است که تلاش میکند بتواند کاری کند، یکی از حسنهای خدری مردمداری اوست؛ وقتی در حوزه خود حضور دارد بیشتر با مردم و در بین مردم است تا اینکه به استراحت بپردازد، همیشه گوش شنوایی برای مردم حوزه خود بوده و تمام سعی خود را میکند که قدمی برای مردم بردارد.