
بامدادجنوب- جواد شکریان:
سال جدید سال سرعت گرفتن تولید و اشتغال است. سالی است که همه ارکان نظام برای اینکه جوانان این سرزمین بتوانند با اشتغال و تلاش در مسیر هدفمند زندگی قرار بگیرند تلاش میکنند. در همین راستا وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز با رویکرد توسعه فناوری در راستای افزایش کمی و کیفی شرکتهای دانشبنیان صنعتی اهتمام میورزد تا از این مسیر روند اشتغال در کشور را شتاب بیشتری دهد.
در این میان برای ایجاد و افزایش اشتغال، بهکارگیری و رسوخ تکنولوژی های نوین و پیشرفته در تولید میتواند کارگشا باشد تا بتوان با بهرهگیری از فعالیتهای مرتبط با آنها چرخ اقتصاد مقاومتی را سریعتر از قبل به گردش درآورد.
یکی از ارکان اصلی دستیابی به اقتصاد مقاومتی، حمایت از فعالیتهای دانشبنیان و ایجاد زمینههای لازم برای تبدیل ایده به محصول و سپس ثروت است. این همان روندی است که باید جایگزین درآمدهای مبتنی بر فروش نفت و دیگر منابع طبیعی شود تا اقتصادی پویا و توسعهیافته شکل بگیرد. شرکتهای دانشبنیان که از آنها بهعنوان موتور محرکه اقتصاد دانشبنیان یاد میشود، با بهرهگیری از نخبگان و نیروهای مستعد و تحصیلکرده، وظیفه تکمیل چرخه تبدیل ایده به ثروت را بر عهده دارند که این کار مستلزم ایجاد شرایط مناسب برای فعالیت و نیز برخورداری از حمایتهای لازم است. در سالهای اخیر با تصویب قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان در مجلس شورای اسلامی و نیز تاسیس و آغاز به کار صندوق نوآوری و شکوفایی، گامهای اساسی برای حمایت از این شرکتها برداشته شد.
بهنظر میرسد سال ۹۶ سال دانشبنیانهای ایران باشد، چراکه وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامههای ویژهای برای توسعه علم در صنایع از سال گذشته تدوین کرده و این برنامهها در سال جاری با هدف افزایش اشتغال بیش از پیش پیگیری خواهد شد.
شاید تا چندی پیش شرکتهای دانشبنیان رابطهای با تولید نداشتند اما با پیگیریهای وزارت صنعت، معدن و تجارت و تشکیل شرکتهای دانشبنیان صنعتی، نقش فناوری در توسعه صنعتی و اشتغالزایی روز به روز بیشتر شد و امروز میتوان گفت پای ثابت بسیاری از پیشرفتهای صنعتی کشور همین شرکتهای دانشبنیان هستند.
دبیر ستاد توسعه فرهنگ اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری در این رابطه به شاتا گفت: حضور شرکتهای دانشبنیان در پارکهای علمی و فناوری بهدلیل اینکه در محیط جمعی علمی حضور دارند و از این فضای جمعی بهعنوان یک کلونی دانشبنیان بهره میبرند بسیار سودمند است.
پرویز کرمی با اشاره به اینکه شرکتهای دانشبنیانی موفق هستند که در حوزه بازاریابی و فرآیند جذب بازار بهصورت علمی و فنی عمل میکنند و محل استقرار آنها بههیچوجه در موفقیتهایشان تاثیرگذار نیست، افزود: بازاریابی، نشانسازی تجاری، اطلاعرسانی و فرهنگسازی رمز موفقیت شرکتهای دانشبنیان است. شرکتهای دانشبنیان باید در رسانههای جمعی و مجازی حضور موثری داشته باشند تا بتوانند به این اهداف دست یابند.
وی با بیان اینکه در راستای دستور ستاد اقتصاد مقاومتی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باید سه هزار شرکت دانشبنیان در سال گذشته راهاندازی میشد که این موضوع در اسفندماه ۹۵ محقق شد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود شش هزار دانشبنیان در پرتال ساماندهی شرکتهای دانشبنیان منتظر تائید صلاحیت هستند.
دبیر ستاد توسعه فرهنگ اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه در حال حاضر ۸۲ خدمت از سوی نهادهای دولتی در قالب طرحهای حمایتی از شرکتهای دانشبنیان به این مجموعهها ارائه میشود تصریح کرد: حمایتهای متنوعی ازجمله پرداخت تسهیلات مالی، معافیتها و مشوقهای مالیاتی و گمرکی و تعرفهای، تامین محل استقرار، کمک به ورود مواد اولیه، کمک به ایجاد خط ابتدایی تولید محصولات، ارائه تسهیلات خدمت سربازی به عناصر کلیدی فعال در شرکتهای دانشبنیان و ایجاد شرایط لازم برای حضور اساتید دانشگاه برای دورههای مختلف در شرکتهای دانشبنیان از این حوزه از سوی دولت صورت گرفته اما عمدهترین و مهمترین پشتیبانی که انجامشده ایجاد کریدور ویژه صادرات کالاهای دانشبنیان است که در حال حاضر برای این شرکتها در فراسوی مرزها بازارسازی میکند.
بهگفته کرمی، همچنین دولت برای کمک به توسعه صادرات کالاهای دانشبنیان و حضور آنها در بازارهای جهانی اقدامات خوبی برای کسب استاندارهای بینالمللی این کالاها انجام داده است. البته در این راستا شرکتهای دانشبنیان نیز باید همکاری کنند و در جهت تولید محصولات دانشبنیان باکیفیت و رساندن سطح تولیدات به استانداردهای جهانی نیز بکوشند.
این مقام مسوول در حوزه شرکتهای دانشبنیان درباره تلاشهای دولت برای بازارسازی شرکتهای دانشبنیان یادآور شد: در شش ماههِ دوم سال ۹۵ در هرکدام از سفرهای وزیر امور خارجه و معاون علمی فناوری رئیسجمهوری و نیز سایر مسوولان به کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی نزدیک به ۶۰ مدیر شرکت دانشبنیان هیاتهای سیاسی و اقتصادی کشورمان را همراهی میکردند که نشاندهنده حمایت دولت از شرکتهای دانشبنیان در جهت معرفی محصولاتشان به جهان و بازارهای جهانی است.
به هر حال شرکتهای دانشبنیانی که دستی در تولید دارند میتوانند کلید افزایش اشتغال در کشور بهشمار روند و بههمین دلیل دولت تدبیر و امید و وزارت صنعت، معدن و تجارت درتلاش هستند با استفاده از این فرصت از جوانان خوش فکر ایران زمین در بازار کار استفاده کرده و زمینه اشتغال پایدار را فراهم کنند.