
بر اساس این گزارش، در تفاهمنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صندوق جمعیت ملل متحد، نقشه راه ۵ ساله برای دستیابی به اهداف استراتژیک درباره سود جمعیتی یا پنجره جمعیتی و مسائل سالمندی تدوین میشود.
سیدحسن هفده تن، مشاور وزیر و مدیرکل دفتر امور بینالملل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این خصوص گفت: بر اساس تفاهمنامهای که با صندوق جمعیت سازمان ملل متحد منعقد شده، قرار است، نقشه راه 5 ساله برای دستیابی به اهداف استراتژیک در موضوعات سود جمعیتی و حوزه سالمندی تدوین شود. ایران در حال حرکت به سوی پیر شدن جمعیت است و جمعیت شاغل رو به کاهش گذاشته است، واگرایی میان کاهش جمعیت شاغل و رشد جمعیت سالمندی، فرصتی را به نام پنجره جمعیتی یا سود جمعیتی به وجود میآورد.
چنانچه سیاستگذاران برنامهریزیهای علمی داشته باشند، میتوانند تهدیدها و چالشهای جمعیتی را به فرصتهای طلایی در جهت افزایش اشتغال، رشد فراگیر، توسعه پایدار، توزیع عادلانه جمعیت، شکلگیری یک ساختار جمعیتی سالم، سرزنده و با هزینه بسیار پایین تبدیل کنند که میتواند به برنامهریزیهای آینده نیز کمک کند. عیسی منصوری، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این آیین گفت: سرمایهگذاری مستمر بر روی منابع انسانی که به یک رویکرد در دولت تبدیل شده است، بسیار مهم است.
منصوری با اشاره به اینکه در چند دهه اخیر با جریان واگرایی بین رشد جمعیت کل و رشد جمعیت شاغل روبرو هستیم، اظهارکرد: این پدیده میتواند بهعنوان یک مزیت مطرح شده یا یک تهدید و چالش محسوب شود. مهم استفاده درست از سرمایه انسانی و استفاده از روش جدیدی از سیاستگذاری در این زمینه است و معتقدیم وزات تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیازمند مجهزشدن به روشهای جدید برای سیاستگذاری و تفکر در این حوزه است. به گفته منصوری، خروجی این نوع سندها، نیازمند دستیابی به یک درک مشترک از مساله است که برای تحقق این امر، نشستهای فشرده و مشترکی زیادی نیاز است.
لیلا جودان، نماینده صندوق جمعیت ملل متحدNFPA) ) نیز گفت: در این تفاهمنامه، توسعه اشتغال و کارآفرینی اولویت نخست است. تلاش میکنیم تا انتقال دانش بینالمللی به ایران در حوزههای مورد نظر انجام شود. برای دستیابی به سود جمعیتی و کار در حوزه سالمندی نیاز به منابع متعددی است و این امر نیازمند همکاری دستگاههای مختلف است.
ورود به دوره بازنشستگی در آموزش پرورش
در همین حال، رئیس اداره آموزش و توسعه صندوق بازنشستگی کشوری از ارائه طرح ملی «آمادگی ورود به دوره بازنشستگی برای کارمندان دولت بالای 25 سال سابقه» به شورای ملی سالمندان خبر داد.
زهرا زاده غلام در گفتوگو با ایسنا، به دورههای آموزشی برگزار شده برای بازنشستگان در سال گذشته اشاره و اظهار کرد: آموزش در صندوق بازنشستگی در چهار حوزه دنبال میشود که یکی از آنها حوزه بازنشستگان است. البته برگزاری مداوم دورههای آموزشی برای بازنشستگان به صورت حضوری مشکلات خود را دارد اما تلاش کردیم به طرق مختلف مباحث آموزشی برای بازنشستگان داشته باشیم. سال گذشته با همکاری انجمن آلزایمر چند دوره ویژه بازنشستگان برگزار کردیم و دورههای تربیت مدرس آلزایمر داشتیم که این مدرسان در شهرستانهای خود نیز اقدام به تشکیل دوره و انتقال مفاهیم مرتبط با آلزایمر کردند. همچنین تفاهم نامههایی با چند موسسه داشتیم تا بازنشستگان بتوانند از امکانات آموزشی این موسسات با تخفیف بالا استفاده کنند.
رییس اداره آموزش و توسعه صندوق بازنشستگی کشوری در ادامه از ارائه طرحی به شورای ملی سالمندان بهمنظور آشنایی کارکنان دولت در آستانه بازنشستگی با دوره بازنشستگی خبر داد و گفت: طراحی دورههای آموزشی برای کارکنان دولت در آستانه بازنشستگی با عنوان «آمادگی برای ورود به دوره بازنشستگی» را مدنظر داشتیم که محتوای آن آماده و سال گذشته به شورای ملی سالمندان ارسال شد. از جمله برنامههای جدی ما برای سال جاری پیگیری این طرح و به سرانجام رساندن آن است و تلاش میکنیم به روشهای مختلف دوره های آموزشی و کسب آمادگی برای کارمندان دولت با سابقه 25 سال به بالا را داشته باشیم که از روشهای حضوری گرفته تا دورههای مجازی را در برمیگیرد.
وی با بیان اینکه البته قبلا این کار به صورت پراکنده انجام میشده است اما با اجرای این طرح بهصورت منسجم و ساختار یافته ادامه خواهد یافت عنوان کرد: علت این تصمیم آن است که بسیاری از کارمندان دولت آمادگی لازم را برای ورود به این دوره ندارند و معمولا شوکه میشوند به همین خاطر برگزاری این دورهها میتواند بهعنوان یک راهحل کمک کننده باشد.
رئیس اداره آموزش و توسعه صندوق بازنشستگی کشوری با اشاره به ترجمه و انتشار دوکتاب پرفروش در حوزه بازنشستگی گفت: متاسفانه محتوای ویژه دوره بازنشستگی در کشور اندک است، در سال گذشته دو کتاب با عناوین «چگونه بازنشستگی شاد داشته باشیم؟» و «لذت فراغت» را منتشر کردیم که استفاده مطلوب از دوره بازنشستگی و کسب مهارت برای لذت بردن از زندگی محورهای اصلی آنهاست.