معاون اول رئیسجمهور روز گذشته در چهارمین جشنواره آموزش دانشگاه تهران که در هفته معلم برگزار شد، به شعارهایی که از سوی برخی از کاندیداهای ریاستجمهوری مطرح شده است پرداخت و تاکید کرد که گفتن ایجاد چند میلیون شغل زحمتی ندارد اما در بهترین دوران درآمدی کشور رشد اشتغال، صفر بود و در عوض در بدترین دوران انقلاب 600 تا 700 هزار شغل در سال ایجاد شد.
به گفته اسحاق جهانگیری بسیار مشکل است که بتوان با وضعیت موجود یک میلیون شغل در سال ایجاد کرد، اما افزایش نرخ اشتغال به چه راهکارها و الزاماتی نیازمند است. از جمله الزامات مورد نیاز این است که فضای بینالمللی کشور دیگر نباید هرگز دچار تنش شود تا بتوانیم در این فضا فناوری و تکنولوژی وارد و کالا صادر کنیم و البته دغدغه جدی دیگر نیز سرمایهگذاری در ایران و امنیت سرمایهگذاری است که باید تکلیف آن مشخص شود که آیا میخواهیم سرمایهگذاران به ایران وارد شوند؟
جهانگیری با تاکید بر اینکه دانشگاه باید به مرکز اشتغالزایی کشور تبدیل شود، گفت: مراکز علم و فناوری و پارکها و کریدورهای علم و فناوری و مراکز رشد در این پارکها باید فکر و خلاقیت دانشجویان را بهکار و سرمایه تبدیل کنند و حرکت در این مسیر میتواند به جهش ایجاد شغل منجر شود.
به گفته معاون اول رئیسجمهور پردیس دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف بهدلیل محدودیت منابع مالی موفق به خرید زمینهای اطراف دانشگاه و شکلگیری پردیس در این دو دانشگاه نشده است.
وی از اساتید دانشگاه تهران خواست روی ابرچالشهای کشور متمرکز شوند و پایاننامههای دکترای دانشجویان را به این سمت هدایت کنند.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه حل معضل اشتغال دغدغه جدی ما است، یادآور شد: در جلسهای که چندی قبل با رهبری داشتم در خصوص هفت، هشت ابرچالش کشور با ایشان سخن گفتم که مهمترین این ابرچالشها معضل اشتغال، آب و مسائل محیط زیستی بود. بسیاری از اندیشمندان هشدار میدهند که در آینده نزدیک در حوزه آب و مسائل زیستمحیطی بهویژه ریزگردها با بحرانهای جدی روبهرو خواهیم شد. در دولت بعد باید یکی از مسیرهایی که بهصورت جدی مورد توجه قرار گیرد حل ابرچالشهای کشور از طریق دانشگاهها بهویژه دانشگاه تهران است.
جهانگیری همچنین از راه نیافتن چهار، پنج مدیر نخبه و توانمند از دانشگاه تهران به مجموعه دولت یازدهم انتقاد کرد و گفت: دکتر نیلی و سه، چهار نفر دیگر از مدیران نخبه کشور نتوانستند از مجلس رأی اعتماد بگیرند. دکتر فرجی دانا هم مقطع کوتاهی در خدمت دولت و وزارت علوم بود. عدم اقبال مجلس به اساتید دانشگاه تهران دولت را متوجه این مساله کرد که در مسیر سختی قرار داریم.
وی منابع محدود مالی را از دیگر چالشهای دولت در حوزه دانشگاهها برشمرد و عنوان کرد: از محدودیت در منابع مالی دولتی هیچگاه خلاص نخواهیم شد. تامین منابع مالی دانشگاههای برای انجام کارهای علمی، پژوهشی و آموزشی جزء سیاستهای دولت یازدهم بوده است که به برخی از این سیاستها عمل شد و بخش دیگری نیز با موانعی روبهرو شد.
جهانگیری یادآور شدکه دانشگاه بهعنوان یک نهاد میتواند از نظر علمی، مالی و اداری مستقل شود. وزارت علوم و دولت باید قدمهای بزرگی در این زمینه بردارند. همانطور که در دولت آقای خاتمی استقلال دانشگاهها از طریق هیاتهای علمی دنبال شد. دانشگاه نهادی است که اگر مسائلش خوب حل و فصل شود میتواند همه دغدغههای کشور و نظام را برطرف کند.