توجه دولت به دریا، رمز ایجاد اشتغال پایدار
کد خبر: ۷۸۵۴
تاریخ انتشار: ۰۷ : ۱۸ - ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۶
900 میلیون دلار محصولات شیلاتی و آبزیان صادر شد؛

توجه دولت به دریا، رمز ایجاد اشتغال پایدار

گستردگی ایران در جوار خلیج‌ فارس به‌گونه‌ای است که بیش از یک سوم سواحل مربوط به این منطقه در بخش شمالی آن متعلق به ایران است. سواحل شمالی خلیج ‌فارس از لحاظ موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی به‌گونه‌ای است که ساحل‌نشینان این منطقه جهت امرار معاش به دریا روی آورده‌اند و...
بامدادجنوب- جواد شکریان:
گستردگی ایران در جوار خلیج‌ فارس به‌گونه‌ای است که بیش از یک سوم سواحل مربوط به این منطقه در بخش شمالی آن متعلق به ایران است. سواحل شمالی خلیج ‌فارس از لحاظ موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی به‌گونه‌ای است که ساحل‌نشینان این منطقه جهت امرار معاش به دریا روی آورده‌اند و در واقع ذخائر دریایی نقش عمده‌ای در اقتصاد این سواحل داشته است. خلیج فارس از دیرباز منبع مواد غذایی و سرچشمه ثروت و نعمت بوده‌ و تعداد زیادی از گونه‌های مختلف ماهی و سایر آبزیان را در آب‌های خود جای داده‌ است.

عملیات جمع‌آوری، تکثیر و پرورش، نگهداری، حمل، بسته‌بندی و توزیع محصولات شیلاتی علاوه بر حفظ تنوع‌ زیستی، اثر بهداشت روانی، قابلیت سرگرمی و افزایش جاذبه‌های توریستی و درآمد‌های صادراتی نقش بسزایی در جهش اقتصادی بسیاری از کشور‌ها داشته است که حمایت ویژه و برنامه‌ریزی هدفمند دولت می‌تواند موجب افزایش منافع کشور و توسعه پایدار صنعت شود. البته در ایران نیز تا حد زیادی به این مساله توجه می‌شود تا جایی که طی سال گذشته بیش از ۵۰۰ میلیون دلار محصولات شیلاتی و ۴۱۲ میلیون دلار صادرات آبزیان داشته‌ایم. 
در همین زمینه، رئیس سازمان شیلات با اشاره به این‌که شیلات روند توسعه را در پیش گرفته، افزود: در زمان پیروزی انقلاب اسلامی ۵۷ هزار تن صید داشته‌ایم و مصرف سرانه در کشور یک کیلوگرم بود در حالی که در حال حاضر یک میلیون و ۷۰ هزار تن تولید آبزیان در کشور داریم که ۶۱۰ هزار تن صید و مابقی از آبزی‌پروری بوده است.
حسن صالحی تاکید کرد که در بخش پرورش میگو ایران جایگاه نخست را در منطقه دارد و طی سال گذشته ۲۳ هزار تن میگو پرورشی در کشور تولید شد و بیش از ۱۴ هزار تن میگو نیز صادر شده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان این‌که مصرف سرانه کشور 6/10 کیلوگرم است در حالی که مصرف سرانه در دنیا حدود 2 کیلوگرم است، تصریح کرد: در حال حاضر بزرگ‌ترین تولیدکننده ماهی قزل‌آلا در آب‌شیرین در دنیا هستیم و در منطقه جایگاه ویژه‌ای در این زمینه داریم.
وی با بیان این‌که در زمینه صید و صیادی در حوزه خلیج‌فارس و دریای عمان صید کشور ما به‌تنهایی در مقایسه با سایر کشورهای حوزه خلیج فارس بالاتر است، افزود: از نظر ناوگان صیادی بعد از اندونزی مقام دوم را در اقیانوس هند داریم و بزرگ‌ترین ناوگان کشور که در اقیانوس هند حضور دارد ناوگان شیلاتی ایران است.

صالحی با تاکید بر این‌که در بخش پرورش میگو ایران جایگاه نخست را در منطقه دارد و طی سال گذشته ۲۳ هزار تن میگو پرورشی در کشور تولید شد و بیش از ۱۴ هزار تن میگو نیز صادر شده است، تصریح کرد: موضوع پرورش ماهی در قفس از رویکردهای جدید در شیلات است که بیش از ۵۰۰ قفس در خلیج‌فارس، دریای عمان و دریای خزر برای پرورش ماهی در قفس مستقر کرده‌ایم. با توجه به برنامه‌هایی که برای برنامه ‌ششم توسعه انجام شده از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن در سال تولید آبزیان در سال ۱۴۰۰ معادل ۲۰۰ هزار تن از پرورش ماهی در قفس باشد.
رئیس سازمان شیلات با اشاره به این‌که بیش از ۲۲۰ هزار نفر در حوزه فعالیت‌های صیادی آبزی‌پروری و زنجیره صنعت شیلات مشغول فعالیت هستند، خاطرنشان کرد: بیش از ۱۱ هزار شناور در دریای عمان، خلیج‌فارس و خزر مشغول فعالیت هستند. همچنین بیش از ۵۰۰ واحد صنعتی در کشور در حال فعالیت است، که امسال برنامه‌ریزی کرده‌ایم یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن تولید آبزیان در کشور داشته باشیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این‌که برای فعالیت‌های آبزی‌پروری ظرفیت‌های خوبی در منابع تسهیلاتی داریم، افزود: برای پرداخت تسهیلات می‌توانیم از منابع صندوق مهر کارآفرین و بانک کشاورزی استفاده کنیم. صالحی با تاکید بر این‌که در آبزی‌پروری آب‌مصرف نداریم، تصریح کرد: آب‌هایی که مورد استفاده کشاورزی، گلخانه‌ها است قبل از این‌که به باغ یا مزرعه برسد می‌توانیم در ایجاد استخر استفاده کنیم و آب را غنی کنیم. به‌منظور افزایش مصرف سرانه آبزیان و گسترش فرهنگ غذای سلامتی یعنی ماهی، میگو  و آبزیان از سال گذشته موضوع برگزاری جشنواره و نمایشگاه‌های غذاهای آبزی را در دستور کار قرار دادیم که امسال بیست‌وسومین جشنواره را در بیرجند برگزار کردیم. امیدواریم این غذاها الگوهایی باشند که مورد استفاده همه مردم قرار گیرند و برنامه‌های ویژه‌ای را در دستور کار قرار داده‌ایم که در مدارس الگوهای غذای آبزیان را داشته باشیم.

این روزها در بنادر و پس‌کرانه‌های صیادی جهان، طیف وسیعی از نیروی انسانی به‌صورت مستقیم و غیر مستقیم در بخش شیلات، ماهی و میگو اشتغال دارند که البته در آب‌های داخل کشور نیز با استفاده از منابع پرورشی، سالیانه مقادیر متنابهی انواع آبزی تولید می‌شود اما جا دارد که این صنعت هرچه بیشتر توسعه یابد تا زمینه اشتغال جوانان و مردمی که در این سواحل زندگی می‌کنند، فراهم شود. بدین منظور و برای رونق بخش شیلات در کرانه‌های دریایی کشور، باید شهرک‌های صنعتی متعددی تشکیل شده و تاسیسات و کارخانه‌های عمل‌آوری آبزیان به‌منظور استفاده داخلی و به‌ویژه صادرات گسترش یابند.

نظرات بینندگان