در کارهای فرهنگی دنبال بومی‎گرایی هستیم
کد خبر: ۷۹۱۸
تاریخ انتشار: ۰۷ : ۲۰ - ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۶
ایوب بنوی در گفت‌وگو با بامداد جنوب:

در کارهای فرهنگی دنبال بومی‎گرایی هستیم

عسلویه؛ پایتخت انرژی ایران، خطه‌ای که در دل خود صنعت، هنر، زندگی، تکاپو، اراده، اقتدار، شکوه، انرژی و قومیت‌های گوناگون از بلوچ گرفته تا کرد را جای داده است. محیط خشک و عبوسی که اگر پویایی هنر و لطافت فرهنگ در آنجا حضور نیابد، چه بسا روح را به مسلخ نیستی و فنا بکشاند.
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
عسلویه؛ پایتخت انرژی ایران، خطه‌ای که در دل خود صنعت، هنر، زندگی، تکاپو، اراده، اقتدار، شکوه، انرژی و قومیت‌های گوناگون از بلوچ گرفته تا کرد را جای داده است. محیط خشک و عبوسی که اگر پویایی هنر و لطافت فرهنگ در آنجا حضور نیابد، چه بسا روح را به مسلخ نیستی و فنا بکشاند. در این منطقه صنعتی شرکت‌های پتروشیمی و صنایع کوچک و بزرگ نفت و گاز مستقر هستند و مهندسان، کارکنان و کارگرانی که از سراسر ایران بر کرانه خلیج همیشه فارس و در سایه‌سار بندر تاریخی سیراف -که نماد فرهنگ دریانوردی در جنوب است- شب و روز در تلاش و تکاپو هستند تا چرخ انرژی و اقتصاد کشور بچرخد.

سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی یکی از شرکت‌های حاضر در عسلویه است که به‌عنوان نماینده وزارت نفت در این منطقه می‌کوشد تا علاوه بر انجام مسوولیت‌های متمرکز و اصلی خود سازمان، در دیگر فعالیت‌هایی که نقش موثری را در تلطیف و نشاط محیط آنجا ایفا می‌کنند، مشارکت داشته باشد. این سازمان در طول سال با رعایت قوانین و پیروی از اهداف وزارت نفت در راستای مسوولیت‌های اجتماعی خود به دو حوزه فرهنگ و آموزش نگاه ویژه‌ای دارد. در این میان، ایوب بنوی مسوول روابط عمومی و امور فرهنگی منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی می‌گوید، به تاکید مهدی یوسفی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس جنوبی از بدو ورودمان در عسلویه تمام همت خود را به کار بستیم تا در حوزه هنر به‌خصوص موسیقی و تئاتر و همچنین رسانه (مکتوب و ...) کارهای ماندگاری را رقم بزنیم و مصوباتی را به تصویب برسانیم که همواره حامی فرهنگ و هنر بومی استان باشد تا به بهترین شکل ممکن معرف فرهنگ و آداب غنی و دیرینه استان بوشهر به دیگر اقوام و هموطنانمان باشیم.

با این اوصاف، با توجه به این‌که استان بوشهر افزون بر این‌که پایتخت انرژی کشور محسوب می‌شود، پایتخت فرهنگی خلیج نیلگون پارس نیز به‎شمار می‌رود و در حوزه فرهنگ و هنر بسیار پرفروغ ظاهر شده است، انتظار می‌رود که تمام صنایع و شرکت‎های پتروشیمی حاضر در منطقه در بسیاری از رویدادها و فعالیت‎های فرهنگی خود از ظرفیت هنر بومی و هنرمندان هم‌استانی بیشتر بهره بگیرند ولی هنوز بسیاری از شرکت‌های پتروشیمی حاضر در عسلویه، توانمندی گروه‌های هنری بوشهر را باور نکرده‎‌اند و به‎جای حمایت از هنرمندان بومی از هنرمندان خارج از این استان استفاده می‎کنند. این در حالی است که استفاده از گروه‎های هنری بومی استان در بسیاری از زمینه‎ها برای این پتروشیمی‌ها و صنایع مقرون‌به‎صرفه‎تر است. به همین دلیل سازمان منطقه ویژه پارس جنوبی به‎دلیل حمایت همه جانبه از هنر بومی و هنرمندان بوشهری در این یکی دو سال اخیر درصدد برآمده تا با تصویب قوانینی در شورای سیاستگذاری وزارت نفت، تمام شرکت‎ها و صنایع نفت و گاز را موظف کرده که از ظرفیت گروه‌های هنری و موسیقی بوشهری و مطبوعات محلی در برنامه‌های فرهنگی و هنری خود استفاده کنند. مصوباتی که از درایت و تدبیر مدیران فعلی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی حکایت می‎کند. ایوب بنوی یکی از مدیران فرهنگی بابرنامه و توانمند وزارت نفت در عسلویه است که در سال‌های حضورش در عسلویه معلوم کرده است که به دنبال کارهای نمایشی و زودگذر نیست، بلکه به همراه همکاران خود کوشیده است تا با نهادینه کردن هنر در محیط صنعتی عسلویه به طراوات و شادابی این محیط غیرمنعطف و خشک بیفزاید. در خصوص فعالیت‎ها و اهداف فرهنگی و هنری سازمان منطقه ویژه پارس جنوبی گفت‌‎وگویی را با وی صورت دادیم که در ادامه می‎آید.

چند سال است کار فرهنگی انجام می‌دهید و چه برنامه‌هایی برای این حوزه دارید؟
فعاليت‌هاي فرهنگي و اجتماعي خود را شايد از ابتدایي‌ترين روزهاي آغاز تحصيل در مدرسه را آغاز كردم آنجا كه برنامه‌هاي مناسبتي مدرسه را با كمك همكلاسي‌ها ساماندهي مي‎كرديم و بعدها با ورود به دانشگاه علامه طباطبایی تهران در فضاي دانشگاهي و سطح ملّي اين فعاليت‌ها را به‌طور جدي‌تر پيگيري كردم... . از آنجایی که رشته دانشگاهی‌ام علوم اجتماعی بود، در جهاد دانشگاهی در حوزه رسانه و فرهنگ شروع به فعالیت کردم و پیش از این‌که از دانشگاه دانش‌آموخته شوم به مجموعه روابط عمومی وزارت نیرو پیوستم و بعد از آن به وزارت نفت رفتم تا این‌که در سال 80 از دانشگاه دانش‌آموخته شدم و همان سال به‌ عسلویه آمدم و در روابط عمومی شرکت نفت و گاز پارس آغاز به‌کار کردم، یعنی درست همزمان با راه‌اندازی فاز 2 و 3 پارس جنوبی. يك سال بعد به تهران منتقل شدم و در آنجا به مدت 13 سال مسووليت‌هايی در بخش‌هاي فرهنگي وزارت نفت داشتم تا این‌که آقای یوسفی به‌عنوان مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس منصوب شد و از من دعوت كرد تا در حوزه روابط عمومی و امور فرهنگی با وی همکاری کنم. در نتیجه در نشستی که با آقای یوسفی داشتم با شنیدن استراتژی وی به این نتیجه رسیدم که می‌توانم مجری خوبی برای سیاست‌های وی باشم. چون کار در وزارتخانه تجربیات مفیدی را در اختیارم قرار داده بود، بنابراین مدیریت روابط عمومی و امور فرهنگی منطقه ویژه اقتصادی پارس را پذیرا شدم و با برنامه به اینجا آمدم. البته در این میان آقای یوسفی با تاکید از من خواست که کارهایی که قرار است در حوزه فرهنگ انجام دهیم، باید ماندگار باشند و در حوزه كلان و تاثيرگذار و با اهتمام ورزيدن به پيوند صنعت و فرهنگ امورات را پيش ببريم كه خدا را شکر، توانستیم در این زمینه به توفیقات خوبی دست بیابیم.

در این دو سالی که مدیریت روابط عمومی و امور فرهنگی منطقه ویژه پارس جنوبی را عهده‌دار هستید، اقدامات فرهنگی شما چه بود؟
از آنجایی که ما هدفمان انجام دادن کارهای اصولی و ماندگار در این عرصه بود، تلاش کردیم تا مصوباتی را به تصویب برسانیم و به‌صورت قانون درآوریم که این قوانین به‌صورت دائم و هميشگي قدرت اجرائی شدن داشته باشند. بنابراین تلاش کردیم در راستای مسوولیت‌های اجتماعی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس به‌عنوان نماینده روابط عمومي شركت‌هاي تابعه وزارت نفت در شش استان جنوبي كشور در دو حوزه فرهنگ و آموزش توأمان موثر ظاهر شویم و از آنجایی که عسلویه یک منطقه صنعتی است و قومیت‌های گوناگون ایرانی را در بر می‌گیرد. بنابراين برنامه‌ريزي اصولي برای اجراي فعاليت‎ها با سنخيت اين فرهنگ‎ها و قوميت‎ها از اولويت‎هاي ما محسوب مي‌شود. در حوزه فعالیت‌های فرهنگی علاوه بر برنامه‌های متمرکز خود سازمان، در بیشتر فعالیت‌های فرهنگی چهار شهرستان جنوب استان هم به‎عنوان مناطق تحت نفوذ و جامعه محلي مشارکت داشتیم. ما در این دو سال در حوزه فرهنگ به‌دلیل این‌که آقای یوسفی به ترویج و گسترش فرهنگی بومی تاکید بسیاری داشت، یک کار مهم انجام دادیم. در این میان، چون استان ما دارای گروه‌های هنری و استعدادهاي فراوانی است و پیش از ما هم در رویدادهای هنری سازمان بیشتر از گروه‌های هنری کشوری استفاده می‌شد، ما به‌منظور حمایت از هنر و گروه‌های هنری استان، در جلسه‌ای که با نمایندگان پنج منطقه کشوری وزارت نفت، مدیران روابط عمومی چهار شرکت اصلی و مدیرکل روابط عمومی وزارتخانه -که در واقع شورای سیاستگزاری وزارت نفت را تشکیل می‌دهد- داشتیم، مصوبه استفاده از گروه‌های هنری استان بوشهر را در فعالیت‌های فرهنگی و هنری وزارت نفت در سراسر کشور به‌تصویب رساندیم و به‌صورت قانون درآوردیم، یعنی الان تمام پتروشیمی‌ها و صنایع کوچک و بزرگی که در عسلویه و سایر نقاط کشور مشغول به فعالیت هستند، تاكيد شده كه از گروه‌هاي بومي خود استان‌ها استفاده كنند كه با توجه به كثرت اين صنايع در استان بوشهر اين امر مي‌تواند كمك حمايتي خوبي از گروه‎هاي فرهنگي و هنري استان باشد.

آیا در حمایت از گروه‌های هنری به هنرمندان بانو هم توجه دارید؟
به نکته خوبی اشاره کردید، چون بانوان یکی از قشرهای حساس و تاثیرگذار جامعه به‌شمار می‌روند و برای رسیدن به خودباوری و نشان دادن توانمندی‌های خود نیاز به توجه بیشتر دارند. ما در برنامه‌هایمان نگاه جنسیتی نداشتیم ولی از این پس سعی می‌کنیم حمایت از این قشر را هم در دستور کار خود بگنجانیم. پیش از این بیشتر تاکید بر این داشتیم که هنرمندان بومی را مورد حمایت قرار بدهیم تا هنر استان جایگاه رفیع خود را بیابد. به‌جرات می‌گویم ما تقریبا هر هفته یک کار فرهنگی بزرگ را در سطح منطقه اجرائی می‌کنیم که پیامدهای مثبت آن را در عملکرد پرسنل اینجا می‌بینیم.

یکی از هنرهایی که از سوی شما همواره حمایت شده است، هنر تئاتر است، تا جایی که الان سازمان مجری برگزاری تئاتر دفاع مقدس است، چه برنامه‌هایی برای حمایت بیشتر این هنر دارید؟
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس نه تنها به هنر تئاتر بلکه به همه هنر ها توجه دارد اما خب هنر تئاتر، به‌دلیل قابلیت‌هایی که دارد، می‌تواند خیلی از مفاهیم و ارزش‌ها را انعکاس دهد. خوشبختانه این هنر دارای جایگاه خوبی است و به‌همین دلیل ما فعالیت‌های فرهنگی سازمان را با فراخوان جشنواره منطقه‌ای تئاتر دفاع مقدس آغاز کردیم. این جشنواره که امسال هفتمین دوره خود را تجربه می‌کند، نخست در سطح استاني برگزار می‌شد. امسال تصمیم گرفیتم که جشنواره را وسعت بدهیم و در سطح منطقه‌ای برگزار کنیم. بنابراین این جشنواره امسال پذیرای شش استان منطقه 3 وزارتخانه نفت (فارس، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان و یزد) است که تا الان خوشبختانه با استقبال خوبی روبه‌رو شده است و پس از بازبيني قرار است اين جشنواره از سي و يكم ارديبهشت تا سوم خردادماه در پايتخت انرژي كشور برگزار شود. ان‌شاءالله درصدد هستیم برای این استعدادهایی که در این جشنواره شناسایی می‌شوند، در طول سال برنامه داشته باشیم و همچنین از ظرفیت و توانمندی آنها برای معرفی فعالیت‌های تخصصی حوزه نفت استفاده کنیم، چراکه تئاتر این ظرفیت را دارد که بتواند منطقه ویژه پارس جنوبی و ظرفیت‌هایش را معرفی کند.

شما سال پیش نخستین سمینار آموزشی عکاسی را با موضوع محیط زیست با همکاری موسسه‌های مردم‌نهاد و اداره محیط زیست برگزار کردید، این سمینار چه پیامدهای مثبتی داشت؟
ببینید یکی از اهداف اساسی و مهم سازمان جذب سرمایه‌گذار و گردشگر صنعتی است. این سمینار هم فرصتی برای شناساندن عسلویه، محیط زیست و جاذبه‌های آن به هنرمندان عکاس بود. خوشبختانه با استقبال خوبی هم روبه‌رو شد و هنرمندان از سراسر کشور در این سمینار شرکت کردند که پیامدهای مثبت آن در آینده بیشتر خود را نشان خواهد داد.

استان بوشهر یکی از استان‌هایی است که در خود صنایع دستی چون گبه‌بافی، عبابافی، سفالگری و... را جای داده است، آیا از صنایع دستی هم حمایت می‌کنید؟
بله، چون آقای یوسفی خیلی علاقه‌مند به این حوزه است و ما هم که دائم میهمانان داخلی و خارجی داریم، سعی می‌کنیم با خریداری صنایع و هنرهای دستی هم هنرمندان را حمایت کنیم و هم هنر استان را به خارج از استان ببریم و به اقوام و ملل دیگر بشناسانیم. ما بیشتر صنایع دستی را از شهرهای کنگان، ديّر و بوشهر تهیه می‌کنیم که آثاری فاخر و ارزشمند هم هستند.

دیگر فعالیت‌های فرهنگی شما کدام است؟
در حوزه مدیریتی سازمان، واحدي تحت عنوان پژوهش قرار دارد که این واحد بیشتر به کارهای پژوهشی توجه دارد و يكي از موضوعات این حوزه موسیقی است و انتشار آثار مکتوب و موسیقایی هنرمندان بومی را مورد حمایت قرار می‌دهد. به زودی به همت همین بخش یک کار از محسن شریفیان هنرمند مطرح استان رونمایی خواهد شد. در حوزه کتاب هم ما آثار نویسندگان هم‌استانی را خریداری و به‌عنوان هدیه به میهمانان سازمان اهدا می‌کنیم.

در طول این دو سال چه مصوباتی را به منظور حمایت از فرهنگ و هنر و رسانه در وزارتخانه به تصویب رسانده‌اید؟
ما نخست یک مصوبه را در حوزه موسیقی به تصویب رساندیم که در آغاز کلام به آن اشاره کردم و آن هم این بود که تمام پتروشیمی‌ها و صنایع نفت و گاز موظف هستند از گروه‌های موسیقی بوشهر در برنامه‌های فرهنگی خود استفاده کنند. مصوبه دیگری هم در حوزه رسانه برای حمایت از مطبوعات و جراید استان با حضور مدیرکل روابط عمومی وزارتخانه تصویب کردیم که تمام شرکت‌هاي تابعه وزارت نفت در استان ملزم هستند علاوه بر پخش آگهی‌های خود در روزنامه‌ها و جراید ملی، این آگهی‌ها را به هفته‌نامه‌ها و روزنامه‌های استانی هم بدهند. سومین اقدام ما که برای نخستین بار در عرصه رسانه ملی صورت گرفته، خرید دستگاه‌ اس‌ان‌جی به‌منظور پوشش برنامه‌های مستقیم صدا و سیما بود که با دستور مديرعامل سازمان این دستگاه در حال طَي فرآيند خریداری است و به‌زودی وارد استان می‌شود و پیش از این ما این دستگاه را نداشتیم. همچنین برای نخستین بار برنامه پارس و توسعه را در رادیو راه‌اندازی کردیم که این برنامه سه روز در هفته پخش می‌شود و البته برنامه تلویزیونی پارس و توسعه را هم داریم که الان هر دو این برنامه از مرکز صدا و سیمای بوشهر پخش می‌شود و در واقع ما با این اقدام کاری کردیم علاوه بر مردم شريف استان هر دو سازمان ذینفع باشند.

در پایان به نظر شما هنر چقدر به پویایی و نشاط منطقه صنعتی عسلویه کمک می‌کند؟
به‌اقتضای حضور گسترده صنعت در این منطقه، ما با محیطی روبه‌رو هستیم که از انعطاف کمتری برخوردار است و از آنجایی که هنر لطیف و زنده است، می‌تواند به پویایی و نشاط محیط بیفزاید. ما به‌عنوان یکی از شرکت‌های حاضر در شهرستان عسلویه که جمعیتی حدود صد هزار نفر را در برمی‌گیرد، می‌کوشیم با استفاده از ابزار هنر از فشارهای عصبی و تنش‌های روحی و روانی کارکنان سازمان بکاهیم. بدون‌شک هنر نقش موثر و بسزایی را در تلطیف محیط ایفا می‌کند و ما به‌وفور تاثیرگذاری آن را بر روحیه این افراد مشاهده می‌کنیم. بنابراین ضرورت دارد تمام شرکت‌ها و صنایع نفت و گاز حاضر در منطقه به‌منظور تامین سلامت جسم و روان کارکنان خود، از هنر و ظرفیت هنری استانی استفاده کنند و محیطی شاد و سرزنده را برای آنها بیافرینند.

 
نظرات بینندگان