روزگاری گناوه قطب خوشنویسی استان بود...
کد خبر: ۷۹۸۷
تاریخ انتشار: ۰۶ : ۱۷ - ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۶
مسوول برگزاری نمایشگاه خوشنویسی «آوای قلم» در گفت‌وگو با بامداد جنوب:

روزگاری گناوه قطب خوشنویسی استان بود...

برگزاری نمایشگاه آثار و دستاوردهای هنرمندان همواره راهی برای رونق هنر و معرفی هنرمند به مخاطب و جامعه است. در حقیقت هنرمندان در نمایشگاه‌ها هنر خود را محک می‌زنند و بخشی از توانمندی و خلاقیت خود را در معرض دید عموم می‌گذارند و از این رهگذر مخاطب را با هنر بیشتر پیوند می‌دهند.
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
برگزاری نمایشگاه آثار و دستاوردهای هنرمندان همواره راهی برای رونق هنر و معرفی هنرمند به مخاطب و جامعه است. در حقیقت هنرمندان در نمایشگاه‌ها هنر خود را محک می‌زنند و بخشی از توانمندی و خلاقیت خود را در معرض دید عموم می‌گذارند و از این رهگذر مخاطب را با هنر بیشتر پیوند می‌دهند. با اندکی تامل درمی‌یابید که برخی از هنرها نه صوت دارند و نه حرکت، بلکه هنرهای صامتی هستند که به چشم و تخیل آدمی لذت غیرقابل وصفی می‌دهند، مانند همه شاخه‌های هنر تجسمی که ساکت و خاموش پیام گویا خود را به نمایش می‌گذارند؛ هنرهایی نظیر خوشنویسی، نقاشی، طراحی، عکاسی، نقاشی‌خط، مجسمه‌سازی و... . هنرهای تجسمی یکی از پر کاربردترین و کارامدترین هنرها هستند که ‌می‌توان به کمک آن بسیاری از مفاهیم، آداب، رسوم، ارزش‌ها، زیبایی‌ها و... ترسیم کرد. استان بوشهر در حوزه هنرمندان تجسمی دارای استعدادها و ظرفیت‌های خوبی است اما همچنان در زمینه زیرساخت‌ها نظیر نگارخانه و... رنج می‎‌برد و متاسفانه همین مساله مشکلاتی را برای این هنرمندان در زمینه معرفی و عرضه آثارشان فراهم کرده است و آن دسته از نگارخانه‌هایی هم در سطح استان وجود دارد، معمولا یا کوچک هستند یا غیراستاندارد.

اما با همه این اوصاف، برگزاری نمایشگاه‌های گاه و بیگاه هنرهای تجسمی تا حدودی موجب می‌شود که جامعه با هنرمندان این عرصه آشنا شود و نقش موثری در شناسایی انواع هنر تجسمی ایفا ‎کند. هنرمندان تجسمی استان بوشهر هر از چندگاهی به برگزاری نمایشگاه‎های انفرادی و گروهی در سطح استان مبادرت می‌ورزند و در این نمایشگاه‌ها آثار فاخر و باارزشی را به نمایش می‎گذارند که عموما با استقبال خوبی هم مواجه می‎شوند. البته در سال گذشته یک نمایشگاه گروهی از آثار اساتید ممتاز خوشنویسی و نقاشی در تهران هم برگزار شد که با اقبال خوبی روبه‌رو شد. بدون‌شک برگزاری نمایشگاه دستاوردهای هنرمندان بوشهری در خارج از استان پیامدهای مثبتی در پی خواهد داشت؛ پیامدهایی شامل معرفی هنر این منطقه به دیگر نقاط کشور، شناسایی استعدادها و هنرمندان بوشهری به کشور و... .

با این حال، هنرمندان خوشنویس گناوه‎‌ای که جزء هنرمندان بااستعداد و خلاق استان بوشهر به‎شمار می‎روند و بیشتر آنها در این هنر به درجه ممتازی دست‌یافته‌اند، اقدام به برگزاری یک نمایشگاه به‎نام «آوای قلم» کرده‎اند که در آن آثار خوشنوسی و نقاشی‌خط هنرمندانی شامل عباس سلامی‌زاده، محمدرضا محسنی، محمد عباسی، سیدمحمدرضا حسینی‌پناه، فریدون بیاتی‌، صدیقه محمدی، باقر کیارستمی و مهسا باغبانی به نمایش گذاشته شده است. این نمایشگاه 26 اردیبهشت‌ماه در نگارخانه شادروان افتخاری کار خود را آغاز کرده است و تا پنجم خردادماه پذیرای علاقه‎مندان به هنر خواهد بود. از برنامه‌های جانبی این نمایشگاه می‌توان به اجرای زنده موسیقی، کارگاه خوشنویسی، جلسه پرسش و پاسخ در خصوص اهمیت خوشنویسی و... اشاره کرد. در خصوص برگزاری نمایشگاه «آوای قلم» گفت‌وگویی را با محمد عباسی، مسوول برگزاری آن انجام دادیم که در ادامه می‌آید.

مهم‌ترین هدف شما از برگزاری این نمایشگاه چه بود؟
نمایشگاه با هدف آشنایی بیشتر شهروندان با مقوله خط و خوشنویسی برپا شده است. همچنین این نمایشگاه زمینه‌ای را برای فروش آثار خوشنویسی فراهم می‌کند و موجب راهیابی این هنر به منازل می‎شود. ارائه آخرین آثار هنرمندان خوشنویس، تلاش برای ایجاد ارتباط مردم با هنرمقدس خوشنویسی و توجه بیشتر به اقتصاد هنر در حوزه خوشنویسی در زندگی مردم از دیگر اهداف این نمایشگاه است.

برگزاری نمایشگاه تا چه میزان در معرفی هنرمندان و هنر خوشنویسی نقش دارد؟
هر چند هنرخوشنویسی در بازه زمانی طولانی به لحاظ ورود تکنولوژی تایپ به جامعه مهجور مانده بود اما هنرمندان این حوزه با روی آوردن به گرایش‌های نوین خط توانسته‎اند از این اتفاق ناگوار یعنی حذف هنر خوشنویسی جلوگیری کنند و در این راه تلاش شده استعدادهای جوان از طریق همین نمایشگاه‌ها به جامعه معرفی شوند .

آیا هنر خوشنویسی در گناوه با استقبال روبه‌رو شده است؟ استقبال از نمایشگاه تاکنون چگونه بوده است؟
گناوه زمانی به عنوان قطب خوشنویسی استان مطرح بود؛ یعنی در دهه هفتاد و حاصل آن هنرمندان ممتاز و فوق‌ممتاز حال حاضر انجمن است اما در حال حاضر به نظر می‎رسد گرایش به این هنر در کنار برخی هنرهای سنتی رو به حاشیه رفته است. استقبال از نمایشگاه خدا را شکر با وجود فضای انتخاباتی شهر خوب بوده  است.

آیا هنرهای تجسمی در این بندر تجاری توانسته جایگاه خود را بیابد؟ چقدر توانسته استعدادهای جوان را به سوی این هنر جذب کند؟
متاسفانه در گناوه هنرهای تجسمی در مقایسه با هنرهایی چون تئاتر و موسیقی آن‌طور که انتظار می‌رود نتواسته جایگاه واقعی خود را بیابد و برخلاف انتظارها رونق اقتصادی شهر نقش و تاثیری در ارتقای این هنر نداشته و اگر نگوییم نتیجه معکوس داشته، چندان تفاوتی هم احساس نمی‌شود. استعدادهای فراوانی در رشته‌های خط، ‌نقاشی، مجسمه، گرافیک و حتی کاریکاتور در اینجا وجود دارد اما همان‌طور که گفتم فضای تجاری شعر توجهی به آن ندارد و این فرصت نادیده گرفته شده است .

در حال حاضر گناوه چند استاد خوشنویسی در این شهر فعالیت می‎کنند؟
حدود ۱۵ استاد با درجه ممتازی و چهار تا شش نفر در دوره فوق‌ممتاز در این شهر به هنر می‌پردازند که در راس آنها استاد عباس سلامی‌زاده موسس و رئیس انجمن خوشنویسان بیشترین سابقه را در این میان داراست.

مشکلات هنرمندان تجسمی این شهر کدام است؟
اولین کمبود هنرهای تجسمی که به شکل آزاردهنده‌ای احساس می‌شود بحث یک نگارخانه با امکانات حرفه‌ای است که تقاضای چندین و چندساله همگی ماست اما افسوس و صد افسوس که هنوز پاسخ‌های تکراری 10 سال پیش را می‌شنویم یعنی نبود بودجه لازم. دوم این‌که هیچ‌گونه بازاری برای فروش تابلوهای خوشنویسی وو نقاشی‌خط در اینجا وجود ندارد و توقع ما که بارها تکرار شده، این است که فرمانداریی محترم به‌منظور فرهنگ‌سازی این مساله ادارات دولتی را مقید به خرید آثار کند و رفته رفته تبدیل به فرهنگ عمومی جامعه تبدیل شود که بی‌تردید این مساله زمان‌بر خواهد بود اما به‌طور قطع غیرممکن نیست و سوم، تسهیل شرایط برای تاسیس یک نگارخانه خصوصی در شهر که بدون تردید می‌تواند باعث نشاط و تحرک در بین هنرمندان تجسمی شهر گردد. در پایان از مسوولان امر انتظار داریم زمینه‌ای برای عرضه محصولات هنری اعم از تابلوهای نقاشی‌خط، خوشنویسی و دیگر رشته‌های تجسمی در مرکز کشور ایجاد شود تا استعدادهای گناوه هم که به‌طور قطع دست کمی از سایر نقاط ندارند دیده شوند.

در پایان یادآوری می‌شود در نمایشگاه خوشنویسی و نقاشی‌خط «آوای قلم» ۴۰ تابلو از هفت هنرمند ممتاز و فوق ممتاز انجمن خوشنویسان گناوه در دو بخش خوشنویسی سنتی و گرایش‌های نو با خطوط نستعلیق شکسته، ثلث و تکنیک‎های اکرولیک رنگ روغن و ترکیب مواد به نمایش گذاشته شده است.

 
نظرات بینندگان