
بامدادجنوب- ابوذر راستین:
منطقه آزاد بوشهر، فارغ از کارشناسی بودن یا نبودن و فارغ از سودآوری یا زیاندهی برای بوشهریها، یکی از مطالبات چند دهه اخیر این مردمان بوده است. همانگونه که در گزارشهای قبلی روزنامه گفتیم، برای ایجاد مناطق آزاد باید زیرساختهای لازم فراهم شود که متاسفانه این زیرساختها در بوشهر فراهم نیست اما در هر حال وجود منطقه آزاد در بوشهر در صورت مدیریت صحیح میتواند مزایایی برای این استان داشته باشد و بوشهر را به سمت توسعه پایدار ببرد. البته تجربه دیگر مناطق آزاد کشور نشان میدهد که این مناطق به مبادی ورودی کالا به کشور تبدیل شدهاند و تولید زیادی در این مناطق صورت نمیگیرد؛ با این حال مزایایی نظیر جذب سرمايههاي خارجي، ايجاد فرصتهاي شغلي جديد، كسب درآمد ارزي و افزايش صادرات، دستيابي به فناوريهای پيشرفته، جذب نقدينگي سرگردان داخلي و كمك به مهار تورم و محروميتزدائي از مناطقي كه امكان رشد و توسعه بالقوه را دارند، سبب میشود تا ما هم در صورت وجود مدیریت قوی در راس این منطقه در بوشهر، از منطقه آزاد شدن آن استقبال کنیم.
در سالهای گذشته هربار که لایحه منطقه آزاد بوشهر برای جلب نظر اعتماد مجلس شورای اسلامی وارد این نهاد قانونگذار میشد، توصیه بامداد جنوب به مسوولان استانی، مطالعه کارشناسی و ارائه یک طرح توجیهی کاملا منطقی، به دور از حاشیه و ابهام، به دور از نقطه تاریک و سهمخواهی بوده است تا این طرح بتواند رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به خود جلب کند؛ با این حال، این اتفاق هرگز نیفتاد تا اینکه کار برای تصویب این لایحه به اما و اگر کشیده شده و در دو مرحله رد شود.
حال پس از گذشت نزدیک به یک سال از آخرین بررسی این لایحه در مجلس شورای اسلامی، روز گذشته بار دیگر طرح تصویب مناطق ویژه و آزاد تجاری از سوی نمایندگان اعلام وصول شد تا احتمالا پس از بررسی کمیسیونهای تخصصی، اواسط تیرماه به صحن علنی مجلس برای رایگیری برود.
نکته حائز اهمیت این است که مسوولان بوشهری بههمراه برخی مسوولان کشوری، با وجود رد چندباره این لایحه در مجلس شورای اسلامی، همچنان مرغشان یک پا دارد و به جای عبرت گرفتن و شفاف کردن طرح و توجیه منطقی آن، رو به بازیهای سیاسی غیر ضروری آوردهاند و مسالهای را بار دیگر گشودهاند که چند سال پیش پرونده آن بسته شد.
در همین راستا روز گذشته در آستانه ورود لایحه منطقه آزاد بوشهر به مجلس، مدیر امور هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در گفتوگو با ایلنا اعلام کرد که قطریها در صورتی با افزایش روابط تجاری با ایران از طریق بوشهر موافق هستند که این منطقه به منطقه آزاد تبدیل شود. این در حالی است که قطریها مدتهاست که برای مذاکره تجاری به استان بوشهر وارد نشدهاند و هیچ خبری مبنی بر این پیشنهاد صوری هم مکاتبه نشده است تا اینکه پیگیریهای خبرنگار بامداد جنوب نشان داد که این اظهار نظر آقای مدیر اصلا موضوع جدیدی نیست و این اظهارنظر به سفر چند سال پیش قطریها برای سرمایهگذاری در کشور برمیگردد که نمایندگان آنها از شهرهای بوشهر، قشم و بندرعباس بازدید کردند و البته در نتیجه آن با وجود اینکه در میان این مناطق، منطقه آزاد نیز وجود داشت، به هیچ نتیجه قابل توجهی منجر نشد.
در آن زمان، استاندار بوشهر اعلام کرد که بوشهر بهعنوان محلی برای سرمایهگذاری قطریها جهت تامین کالاهای مورد نیاز مبدل خواهد شد و به اشتغالزایی چندبرابری ناشی از این اتفاق امیدواریم. وی امکان عقد این تفاهم را بسیار بالا عنوان کرد و گفت که تفاهمنامه سرمایهگذاری قطریها برای ساخت انبار در بوشهر جهت فرآوری محصولات کشاورزی و انتقال آن به کشورشان امضا شده و این موضوع بدون توجه به وجود یا عدم وجود منطقه آزاد است، زیرا زیرساختهای مربوطه در منطقه ویژه اقتصادی نیز مهیاست. بر همین اساس، قرار بود با ورود قطریها به بوشهر، این همکاری آغاز شود اما این اتفاق هرگز نیفتاد و استاندار وعده پیشین خود را به یک وعده جدید گره زد. سالاری در آن مقطع اعلام کرد که قطریها از شرایط بوشهر بسیار راضی بودهاند اما میخواهند که بوشهر منطقه آزاد شود تا بتوانند با این استان همکاری لازم را انجام دهند؛ پس وعده دیگر استاندار به نام «منطقه آزاد کردن بوشهر» شکل گرفت. البته در آن زمان هم شائبههای زیادی در خصوص ورود این هیات قطری به بوشهر مطرح بود که از حوصله این بحث خارج است.
در هر حال، پس از گذشت حدود سه سال از سفر هیات قطری به بوشهر و در آستانه بررسی لایحه منطقه آزاد بوشهر، بار دیگر آن پیشنهاد کذایی قطریها که «برای سرمایهگذاری، بوشهر باید منطقه آزاد شود» بار دیگر مطرح میشود تا این تنها پلان و برنامه مسوولان استان برای توجیه منطقه آزاد تجاری بوشهر و جلب نظر نمایندگان مجلس باشد.
در همین خصوص، جعفر آهنگران درباره افزایش مراودات تجاری و اقتصادی با قطر از طریق مناطق آزاد کشور گفت: چندی پیش یک هیات قطری از مناطق آزاد کشورمان بازدید داشتند و سه منطقه را برای افزایش روابط تجاری در اولویت قرار دادند که اولویت اول آنها بوشهر بود. اولویت بعدی قطریها برای افزایش سطح مناسبات تجاری و اقتصادی با ایران افزایش فعالیتها در مناطق بندرعباس و قشم بود که بهنظر میرسد افزایش صادرات به این کشور از محور بندرعباس – قشم از این پس در اولویت قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه قطر یک کشور واردکننده است و صادرات آن تنها در حوزه انرژی است، ادامه داد: قطر میتواند بازار هدف تولیدات و محصولات ایرانی باشد به این شرط که بتوانیم استانداردهای خود را نزدیک به استانداردهای جهانی کنیم. توجه داشته باشید که داشتن ارتباط جغرافیایی و فیزیکی با یک کشور نمیتواند تنها مزیت محسوب شود. البته داشتن این ارتباط فیزیکی شرط لازم است اما کافی نیست، چنانچه کشوری مانند ترکیه با وجود اینکه ارتباط فیزیکی با کشوری مانند افغانستان ندارند اما میبینیم که بازار این کشورها را در اختیار گرفته است. همچنین کشوری مانند چین هم که با بسیاری از کشورها ارتباط فیزیکی و جغرافیایی ندارد، محصولات آن در بسیاری از بازارها به فروش میرسد.
بهگفته آهنگران، در حال حاضر قطر میتواند بازار هدف محصولات غذایی، کشاورزی و مصالح ساختمانی ایران باشد.
بامداد جنوب امیدوار است که این طرح با توجه به رایزنیهای نمایندگان استان و نمایندگان دیگر مناطق آزاد به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد