بامدادجنوب- الهام بهروزي:
سینمای ایران در این سالها کوشیده است تا با تولید فیلمهای گوناگون مخاطبان خود را افزایش بدهد. عموما در این سالها با تولید فیلمهای باکیفیت و بامحتوایی هم روبهرو بودهایم که هر کدام به سهم خود در آگاهیبخشی و فرهنگسازی و پر کردن اوقات فراغت افراد جامعه نقش موثری را ایفا کردهاند. البته هنوز مانده که سینمای ایران به بلوغ برسد ولی روند رو به رشدی را در پیش گرفته است که امید میرود این مسیر ادامه یابد.
بررسی برخی از فیلمهای تازه اکران شده ایرانی نشان میدهد که بسیاری از این فیلمها برگرفته از جامعه و زندگی همین افرادی است که نمونه آنها را در طول روز بهوفور میبینیم اما یک چیز در بیشتر این فیلمها مشترک است و آن هم اینکه محتوای آنها بسیار تلخ و گزنده است. در این فیلمها موضوعاتی چون فقر، خیانت، طلاق، اعتیاد و... بسیار عریان و واقعی به تصویر کشیده شده است. شاید این مساله باعث شود که پس از تماشای آنها ساعتها تلخی آن را با تمام وجود لمس کنید و درگیر آن شوید... .
بدیهی است که هنر مناسبترین و کارآمدترین ابزار برای بیان و نمایش دردها و مشکلات و آسیبهای اجتماعی است اما گاه نمایش همین دردها خود دردآفرین هستند. هرچند، پرداختن به آسیبهای اجتماعی نظیر اسیدپاشی، خیانت و... که روزبهروز بر تعداد آنها افزوده میشود، با روایتی واقعگرایانه تاثیرگذارتر است اما تولید آثار طنز هم نیاز جامعه جوان امروز است، جامعهای که سالها طعم تلخ سختی را چشیده است. جامعهای که اینک بیش از هر چیز به به امید و شادابی و تحرک نیاز دارد. در اینجا همواره چند سوال ذهن نگارنده را به خود مشغول کرده است!!! چرا کم سینما میرویم؟ چرا آثار طنزی که تولید میشود نسبت به نمونههای پیشین خود دارای نقاط ضعف بیشتری هستند؟ چرا فیلمهای اجتماعی اینقدر تلخ و غمانگیز هستند که پس از تماشای آن تا مدتی افسرده میشویم؟ سوالاتی که پاسخ هر کدام نیاز به واکاوی دقیقی دارند.
اینک در فصل تابستان بهسر میبریم و با توجه به گرما و شرجی هوا در بوشهر، عموما سینما رفتن یکی از انتخابهای مناسب خانوادهها و جوانان برای پر کردن اوقات فراغت در این موسم است. از آنجایی که در این فصل بهدلیل گرمای طاقتفرسای هوا اهالی جنوب کمی سریعتر بدخلق میشوند، میطلبد برای حفظ شادابی و امید در میان شهروندان عموما فیلمهایی برای اکران در این ایام انتخاب شود که رگههای طنز آن بیشتر باشد، چون مردم بوشهر بهدلیل خلق و خویی که دارند آثار طنز را بیشتر دنبال میکنند. هرچند امروزه این آثار از ضعف شدیدی در محتوا و فیلمنامه برخوردارند و صرفا مردم را میخندانند اما پیامی ندارند که بتواند آنها را درگیر خود سازد. در ادامه این گزارش نظر دو شهروند را نیز در خصوص سینما و وضعیت فیلمهای تولیدشده در این سالها را جویا شدیم.
هدی خرمآبادی که این روزها درگیر دفاع از رساله دکتری خود در رشته زبان و ادبیات فارسی است، در پاسخ به این پرسش که آخرین بار که به سینما رفتی، کی بود و چه فیلمی را تماشا کردید، به بامداد جنوب گفت: آخرین باری که سینما رفتم سال گذشته آن هم برای تماشای فیلم «فروشنده» بود.
این استاد دانشگاه، محقق و پژوهشگر حوزه ادبی در ادامه با تاکید بر اینکه سینمای ایران هنوز مسیر طولانی برای نزدیک شدن به ایدهآلها دارد، افزود: در حال حاضر فیلمهای محدودی با تفکر و ایدئولوژی بهصورت هدفمند و جهتدار ساخته میشوند. بهنظر میرسد برخی صرفا برای درآمدزایی و پر کردن رزومه هنری و کاری خود مبادرت به ساخت فیلم میکنند. البته منظورم به هیچ وجه مستندها نیستند. در زمینه ساخت مستند با وجود تمام کارشکنیها و موانع موجود کارهای خوبی صورت گرفته است اما در زمینه سینما و فیلمهای سینمایی نوزاد نوپایی هستیم که در حال تاتیتاتی کردن است و باید زمان بگذرد تا از خلال تجربیات و آزمودهها، سینمایی پخته داشته باشیم که حرفهای بسیاری برای گفتن دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که فیلمهایی که در این چند سال تولید شدهاند، بیشتر به آسیبهای اجتماعی و موضوعاتی نظیر فقر، بیکاری، طلاق، خیانت و ... توجه دارند، این مساله فیلمها را غمانگیز کرده آیا با این نوع فیلمها موافق هستید؟ آیا اگر این دردها در ژانر طنز تولید شود، در انتقال پیامش موفقتر ظاهر نخواهد شد، توضیح داد: بههر حال موضوعاتی از قبیل فقر، طلاق، خیانت و... جزء لاینفک زندگی جامعه کنونی ما شده و نه میشود آنها را توجیه کرد و نه انکار. غمانگیز شدن فیلمها با چنین موضوعاتی بسته به نوع پرداخت به آن و زاویه دیدی که انتخاب میشود، مربوط است؛ یعنی میتواند فضای غمانگیزی را هم رقم نزند. نکته مثبتش این است که میتواند به منزله یک تلنگر نقش آگاهیبخشی را بر عهده بگیرد. بهنظر میرسد پرداخت چنین موضوعاتی در ژانر طنز حداقل برای ما چندان راهگشا نباشد و نتواند نقش پیامرسانیاش را به خوبی بازی کند، چراکه چند و چونی پرداختن به این نوع طنز کار هر کسی نیست و از آنجا که اغلب مردم ما از طنز همان پوسته ظاهری آن (جنبه شوخی و مزاح آن) را میبینند، پرداخت جدی به این مسائل موثرتر واقع میشود.
خرمآبادی در ادامه با اشاره به اینکه سینما تا حدودی توانسته مخاطبانش را بیابد، تاکید کرد: اما این هنر-صنعت بایست در ارائه محصولات و کیفیت آنها پیراهنهای بیشتری پاره کند و بهطور قطع با گذشت زمان میتوان در اینباره اظهار نظر دقیقتری کرد. با توجه به شرایط، در جامعه کنونی تولید فیلمهای طنز و جدی با پرداخت به مشکلات اجتماعی بیشترین مخاطب را دارند، چراکه مردم ما یا بهدنبال سرگرمی و شادی صرف هستند یا در پی کشف آسیبهای اجتماعی و غصه خوردن صرف.
جعفر دهقانی که دانشجوی رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد عالیشهر است، در خصوص اینکه آخرین بار کی به سینما رفتید، به بامداد جنوب گفت: تا به حال سینما نرفتهام، چون در شهر زادگاهم سینما وجود نداشت و با وجود اینکه چند سالی است ساکن بوشهر هستم ولی هنوز فرصت نشده به سینما بروم. البته من بیشتر دوست دارم از طریق لبتاپم فیلم ببینم چون بیشتر لذت میبرم تا اینکه در فضای عمومی به تماشای فیلم بنشینم.
وی در ادامه با بیان اینکه من عموما دوست دارم بیشتر فیلمهای طنز ببینم آن هم طنز خوب و تاثیرگذار و کمتر با فیلمهای اجتماعی جدی ارتباط برقرار میکنم، افزود: در این سالها هم تنها چند فیلم دیدم که به ذائقه و سلیقهام نزدیک بوده که از آنها میتوان به «گشت ارشاد» و «فیالمدت معلوم» و به تازگی هم «گشت 2» اشاره کرد که همه این فیلمها را در خانه و به همراه خانواده دیدهام و لذت بردم.
دهقانی با اشاره به اینکه فیلمهایی که در مورد آسیبهای اجتماعی تولید میشود، من را جذب نمیکند، خاطرنشان کرد: چون بعد از تماشای اینگونه فیلمها حس خوبی به من دست نمیدهد. عموما فیلمی نگاه میکنم که یا یک چیز جدید چه از نظر رفتاری و چه از نظر هنری به من بیاموزد یا دستکم پس از پایان آن حس و حال خوبی را تجربه کنم. پس بهطور قطع با این گونه فیلمها که بهتمامی تلخ و سیاه است، ارتباط برقرار نمیکنم.
این دانشجو با ابراز خوشحالی از افزایش مخاطبان سینما در سالهای اخیر گفت: خوشبختانه در این چند سال اخیر روند جذب مخاطب در سینما روبه پیشرفت بوده است. الان به محضی که یک فیلم خوب یا نسبتا خوب در سینما اکران میشود، شاهد رکوردزنی در فروش بلیت و جذب مخاطب هستیم.
جعفر دهقانی در پایان با تاکید بر اینکه تولید فیلمهای باکیفیت در هر ژانری میتواند مخاطبان را بیش از پیش به سینما جلب میکند، خاطرنشان کرد: فیلمهای تاریخی، عاشقانه، طنز، انگیزشی و حتی اجتماعی میتوانند مخاطب خود را متقاعد کنند که هم زمان و هم وقت خود را صرف تماشای آن کند. البته ناگفته نماند که فیلمهای اجتماعی که در سالهای اخیر تولید شدهاند، موضوعات خوبی داشتند و توانستهاند جوایز متعدد ملی و بینالمللی را از آن خود کنند که امیدوارم در دیگر حوزهها هم شاهد این حرکت رو به جلو باشیم.