
بامدادجنوب- جواد شکریان:
چند سالی است که سرمایهگذاری و تولید میگو بهعنوان صنعتی ریشهدار در بوشهر، در پی مشکلاتی نظیر بیماری لکه سفید، واردات لارو بیمار، مشکل در فروش میگوی پرورشی، هزینه بالای سردخانهها برای نگهداری این محصول و...، روند رو به کاهشی را تجربه میکند. در این زمینه، در گزارشهای متعددی به نقش پررنگ مدیران شیلات و مسوولان مربوطه در این کاهش تولیدها اشاره کردیم و در همین صفحه خواستار تسهیل موانع برای سرمایهگذاری بیشتر در این بخش و رفع مشکلات بیمهای، پیشگیری از بیماریهای شایع این آبزی و... شدیم تا در سالهای پیش رو شاهد رشد روزافزون تولید این محصول صادراتی پربازار و ارزآور باشیم. حال پس از گذشت ماهها و در آستانه فصل تولید و برداشت میگو در سال جاری، زمزمههایی مبنی بر افزایش تولید این محصول به گوش میرسد که صحت و سقم آن معلوم نیست؛ جایی که رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در روزهای گذشته، در خصوص تولید میگوی بوشهر در سال جاری، از افزایش بیش از 100 درصدی این محصول خبر داده است.
استخرهای خاکی جای خود را به حوضچههای بتنی میدهند
در این زمینه، رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با اشاره به اینکه ایران با تولید یک میلیون تن انواع آبزیان، یک درصد از سهم ۱۲۳ میلیون تنی جهان را به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: ۴۳۰ هزار تن انواع آبزی در مراکز پرورش آبزیان ایران تولید میشود که با توسعه طرح پرورش ماهی در قفس تا پایان برنامه ششم، ۲۰۰ هزار تن و تا پایان برنامه افق ۱۴۰۴ به میزان ۴۰۰ هزار تن افزایش مییابد.
محمد پورکاظمی با بیان اینکه بهمنظور بومیسازی دانش پرورش ماهی در قفس، ۱۰ گونه بچه ماهی بومی برای پرورش در سواحل شمال و جنوب کشور انتخاب شده است، افزود: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده قرار است ۱۰۰ هزار بچه ماهی از گونههای بومی تولید و در اختیار پرورشدهندگان قرار گیرد.
وی تاکید کرد که تاکنون بچه ماهی آزاد و قزلآلای خزر برای سواحل شمال و بچه ماهی سیبک و شانک نیز برای پرورشدهندگان جنوب تولید شده است، خاطرنشان کرد: سال گذشته ۲۰۰ هزار قطعه بچه ماهی تولید و در اختیار فعالان طرح پرورش ماهی در قفس قرار گرفت. سازهها و تجهیزات ویژه طرح پرورش ماهی در قفس تولید داخل است و متناسب با شرایط آب و هوایی و جریانات آبی و دمای کشور تولید شده است.
این مقام مسوول درباره روند تولید میگو در کشور نیز با اشاره به اینکه بر اساس تحقیقات انجام شده بهزودی شاهد تولید و پرورش میگو در حوضچههای بتنی خواهیم بود، تصریح کرد: با انتقال تولید و پرورش میگو از استخرهای خاکی به حوضچههای بتنی عملکرد تولید از 5/3 تا ۴ تن به ۱۰ تا ۱۱ تن افزایش مییابد.
پورکاظمی تاکید کرد که امسال با ترویج این روش در استان بوشهر میزان تولید میگو به ۳۰ هزار تن خواهد رسید.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی در ادامه با بیان اینکه در طرحهای تحقیقاتی تعداد میگوهای پرورشی در استخرهای خاکی در هر متر مکعب ۲۵ عدد است در حالی که در استخرهای بتنی به ۲۵۰ تا ۳۰۰ عدد در هر متر مکعب میرسد، ادامه داد: در روش تولید میگو در استخرهای بتنی آب حوضچهها تصفیه و مجدد استفاده میشود. بر اساس برنامهریزیهای انجام شده هر خانواده کشاورز میتوانند در استخرهای ذخیره آب مزارع و باغات میگو پرورش دهند که با این روند میزان تولید میگو در کشور ۱۰۰ هزار تن برآورد شده است.
در این رابطه، برای اطلاع بیشتر از این موضوع و تهیه یک گزارش در خصوص وضعیت استخرهای پرورشی میگو و همچنین اطلاع از زحمات و تلاشهای یک سال اخیر سازمان شیلات استان برای افزایش تولید میگو، با عباس زندهبودی، مدیرکل شیلات استان تماس گرفتیم که حاضر به مصاحبه تلفنی نشد، با این حال در ادامه، متن مصاحبه مدیرکل شیلات با خبرگزاری تسنیم آورده میشود.
پیشبینی 15 هزار تنی مدیرکل شیلات بوشهر از تولید میگو
مدیرکل شیلات استان با بیان اینکه تاکنون در سه هزار و ۸۰۰ هکتار، بیش از۸۵۰ میلیون قطعه بچه میگو در استخرهای پرورشی ذخیرهسازی شده است، خاطرنشان کرد: پرورشدهندگان میگو در استان، سال قبل 9 هزار تن میگو در سه هزار و 800 هکتار از اراضی ساحلی تولید کردند.
عباسعلی زندهبودی، پرورش میگو را یکی از ظرفیتهای مهم استان دانست و افزود: تولید بیش از 65 درصد میگوی پرورشی کشور در بوشهر، این استان را به قطب پرورش این آبزی در کشور معرفی کرده است. هماکنون عملیات پرورش میگو در چهار هزار و 200 هکتار از سایتهای 10 گانه پرورشی استان انجام میشود.
وی از ذخیرهسازی بچه میگو در 90 درصد استخرهای پرورشی استان خبر داد و تاکید کرد: ذخیرهسازی بچه میگو در چهار هزار و 200 هکتار تا اواخر تیرماه ادامه دارد و بیش از یک میلیارد قطعه بچه میگو در این استخرها ذخیره میشود. همچنین در این مجتمعهای پرورشی، 250 مزرعه فعال است که پیشبینی میشود امسال 15 هزار تن میگو تولید کنند.
حال معلوم نیست که اظهارات مدیرکل شیلات استان در خصوص پیشبینی میزان تولید میگو در بوشهر واقعیت دارد و یا اینکه رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اطلاعات بیشتری در مقایسه با این مسوول بوشهری، درخصوص میگوی بوشهر دارد. برای این موضوع باید تا فصل برداشت میگوی استان صبر کنیم!