
بامدادجنوب- مریم خوئینی:
اول تا هفتم تیرماه به مناسبت سالروز شهادت شهید بهشتی و 72 تن از یاران انقلاب اسلامی ایران در دفتر حزب جمهوری به وسیله منافقان، هفته قوه قضائیه نامگذاری شده است و هر ساله مسوولان مربوط در حضور سران سه قوه عملکرد یک ساله خود را در این دستگاه ارائه میکنند. اکنون نیز بهدلیل تقارن با ایام عید سعید فطر و تعطیلات در هفته اول تیرماه، بخشی از این برنامهها در هفته دوم تیرماه برگزار شد. این رویداد فرصتی را فراهم آورد تا پیرامون عملکرد یک ساله این دستگاه و نقد پذیریی آن به گفتوگو بنشینیم.
نعمت احمدی، حقوقدان و وکیل دادگستری در گفتوگو با بامداد جنوب، گفت: مسوولان این دستگاه باید یک روز با دعوت از کارشناسان مختلف در حوزههای جرمشناسی، اجتماعی و اقتصادی شور کنند فکر کنند ببینند چه اتفاقی رخ داده که روزبهروز بر میزان پروندهها اضافه میشود. یک روز آمار زندانیان در کشور 9 هزار نفر بود اما اکنون در آمارها از حدود 200هزار نفر سخن میگویند؛ در سال 57 میزان پروندههای موجود در دادگستری کمتر از یک میلیون بود امروز اعلام شد بیش از 10 میلیون پرونده در دادگستری بیش از 10 میلیون در دادگاه حل اختلاف موجود است.
احمدی معتقد است دادگستری باید یک بازنگری در عملکرد خود داشته باشد. باید ببینند چه شده که نارضایتیها افزون شده است.
وی با بیان اینکه البته بخشی این نارضیاتیها بر میگردد به ساختار سازمان قضائی، یادآور شد: در یک برهه زمانی دادگاه درجهبندی داشت اکنون دادگاهها را عمومی کردهاند و درجهبندیها کنار گذاشته شده است. دادگاه بخش موجود بود و تا حدودی و در یک سقف معین در دادگاه بخش و چند موضوع محدود به پروندهها رسیدگی میشد. برای مثال من نوعی بهعنوان دانشجوی تازه دانشآموخته حقوق میخواستم فعالیتم را آغاز کنم و یا کارورزی بکنم، در دادگاه بخش فعالیتم را آغاز میکردم و به یک باره در دادگاه عمومی وارد نمیشدم. مثالی روشنتر بزنم دانشجو تازه فارغ تحصیل در دشتستان کارش را آغاز میکرد در دادگاه بخش فعالیت میکرد و حداقل اختیارات قضایی که داشت حکم صادر میکرد احکامی که قابل اعتراض بود و اگر نقض میشد حکم جدید صادر میکردند. شرایط بهگونهای بود که میتوانستیم بگویم در دانشگاه حقوق تئوریک و دادگستری هم عملی به ما میآموختند.
احمدی در ادامه توضیح داد: پس از آن در برخی از استانها دیوان عالی کشور تشکیل میشد بر عملکرد استانها نظارت میکردند تا مطمئن شوند برداشتها از قانون یک نواخت است اما اکنون دادگاه عمومی است دانشجوی تازه فارغالتحصیل در هر موضوع و بخشی میتواند حکم صادر کند.
این وکیل دادگستری در پاسخ به این سوال که امروز رئیس دستگاه قضا مطرح کردند که نمیخواهیم به دور قوه قضائیه حصار بکشیم شما نقد در خصوص دستگاه قضا را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: بنده هر مطلبی که در نقد دادگستری بنویسم روزنامه چاپ نمیکنند و بهنوعی مجبور میشوم چیزی بگویم و بنویسم که باب میل باشد.
احمدی تاکید کرد: اگر اجازه دهند نقدی از دستگاه قضا صورت گیرد، من هر روز در یک ستون در هر روزنامه که موافقت کنند مینویسم؛ نقدهای بنیادی هم مینویسم و البته پاسخگو هم هستم اما اجازه نمیدهند.
از سوی دیگر نائبرئیس کمیسیون حقوقی و قضائی نیز در گفتوگو با ایلنا در اینباره گفت: امروز میبینیم رئیسجمهور مملکت مورد نقد قرار میگیرد اما این امکان وجود ندارد که سایر قوا هم به همین راحتی مورد نقد قرار بگیرند.
محمد کاظمی درباره عملکرد قوه قضائیه گفت: دستگاه قضا در هر کشور میتواند مرجع احقاق حق و عدالت باشد. این قوه با توجه به مستقل بودن باید در مسیری گام بردارد که استقلال را ملاک عمل خود قرار دهد که مردم احساس امنیت و آرامش کنند.
به گفته کاظمی قوه قضائیه مستقل میتواند منشاء خیرات و برکات از جهت تامین عدالت فردی و اجتماعی، احقاق حقوق و رسیدگی به دادخواهی مردم باشد.
گفتنی است قوه قضائیه بر اساس قانون اساسی باید مستقل عمل کند.