بازار سرمایه در انتظار سیاستهای جدید اقتصادی دولت دوازدهم و نحوه اجرای بندهای اقتصاد مقاومتی با محور تولید و اشتغال است. مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان ضمن بیان مطلب فوق وضعیت فعلی بازار سرمایه را تشریح کرد و گفت: در حال حاضر فعالان بازار سرمایه در انتظار استقرار مجدد دولت و برنامههای اقتصادی جدید هستند و تا زمان تعیین سیاستهای جدید بازار با روندی آرام بهکار خود ادامه خواهد داد.
مصطفی صفاری، عوامل مهم و تاثیرگذار بر اقتصاد و بازار سرمایه را برشمرد و ادامه داد: یکی از عوامل توسعه اقتصادی کشور و به پیرو آن رشد بازار سرمایه کاهش نرخ بهره بانکی است. نرخ بهره بانکی تاثیر مستقیم در بازدهی بازار سرمایه دارد. کاهش نرخ بهره تنها موضوع بازار سرمایه نیست، توسعه اقتصادی کشور به اجرای دقیق و کامل طرح کاهش نرخ بهره وابسته است و ضرورت دارد دولت برای افزایش رشد اقتصادی بین نرخ تورم و نرخ بهره بانکی تناسب منطقی ایجاد کند. البته دولت همه تلاش خود را برای تحقق این رویداد مهم اقتصادی انجام داده اما متاسفانه مشکلات نظام بانکی کشور کاهش نرخ بهره را به تاخیر انداخته است.
وی با بیان اینکه اجرای دستورالعمل کاهش نرخ بهره و اصلاح برخی از فعالیتهای مغایر با قانون راه پیشبرد اقتصاد مقاومتی، رشد اقتصادی و افزایش بازدهی بازار سرمایه است، تصریح کرد: ما بالاترین نرخ واقعی بهره بانکی دنیا را داریم و طبیعی است در هرجا که نرخ بهره بالا باشد سرمایهگذاری کاهش پیدا میکند. سهام، مسکن و همه بخشهای اقتصادی از رشد قابل انتظار فاصله میگیرند و بالا بودن نرخ بهره رکود اقتصادی را باز تولید خواهد کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بالا بودن نرخ بهره رقابت غیر منطقی بازار پول و سرمایه ایجاد کرده است، گفت: با کاهش نرخ بهره رشد با ثبات بازار سرمایه محقق میشود. نرخ بهره بانکی فعلی، نقدینگی بازار سرمایه را کاهش میدهد و نتیجه آن کاهش حجم معاملات در بازار سرمایه است. نرخ بهره بالا هزینههای تامین مالی را نیز افزایش و سود شرکتها را کاهش میدهد.
وی، به یکی دیگر از عوامل اثرگذار بازار سرمایه را توقف نماد ها دانست و گفت: بر اساس قانون در برخی موارد شاهد زمان طولانی توقف و بازگشایی نماد ها هستیم و این موضوع مشکلاتی برای سرمایه گذاران ایجاد کرده است و واکنش سرمایه گذاران را به همراه دارد و اصلاح فرآیند آن نیازمند اهتمام بیش از پیش سازمان بورس و اوراق بهادار است.
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه مشکلات بازار سرمایه بنیادی نیست و با اصلاح برخی قوانین و همچنین کاهش نرخ بهره برطرف خواهد شد، ادامه داد: توجه بیش از حد به شاخص نیز یکی از مشکلات جدی بازار سرمایه است. در حالی که در بسیاری از بورسهای مهم دنیا حجم معاملات کلید و متغیر اصلی محسوب میشود اما همواره در بازار سرمایه ما شاخص به عنوان متغیر اصلی شناخته شده است. در بورسهای مهم دنیا تمرکز بازار، بر افزایش حجم معاملات، تسهیل فرآیند داد و ستد و توان نقدشوندگی است و باید به این سمت حرکت کرد.
مصطفی صفاری در پایان با تاکید بر اینکه جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی در بازار سرمایه تنها با افزایش جذابیت این بازار عملی خواهد شد، گفت: در حال حاضر با توجه به نرخ بهره بانکی غیر منطقی رقابت بازار پول و سرمایه یکطرفه شده و جذابیت بورس را کاهش داده است. این عامل از طرف دیگر هزینه تامین مالی بلندمدت بنگاههای اقتصادی را افزایش و سود شرکتها را نیز کاهش داده است و مانع توسعه اقتصادی است.