
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
رادیو از آغاز ورودش به خانههای ایرانی و نشستن بر طاقچههای هلالی با گچبریهای منحصربهفرد دریچهای از دنیای جدید را به روی مردم گشود و از آن پس این صدا بود که ماندگاری خود را به رخ کشید و همپای کتاب و سایر نشریات به امر فرهنگسازی و آگاهیبخشی پرداخت. همانطور که اطلاع دارید «رادیو» یکی از کارامدترین و تاثیرگذارترین ابزار توسعه فرهنگی بهشمار میرود، زیرا این رسانه شنیداری نقش زیادی در اطلاعرسانی رویدادها و ترویج فرهنگ و هنجارها دارد. بنابراین همین مساله کار گویندگان و تهیهکنندگان رادیو را دشوارتر و سنگینتر میکند و عموما افرادی در این رسانه موفقتر ظاهر میشوند که دغدغه و احاطه کافی به مسائل پیرامونی خود داشته باشند.
رادیو رسانهای است که در رقابت با سایر وسایل ارتباط جمعی نباید بازبماند، چراکه این رسانه همواره در زندگی مردم جاری و ساری است. در این رسانه «صدا» حرف اول را میزند اما برای ماندگاری در این رسانه تنها صدا کافی نیست، بلکه از جنس مردم بودن مهمترین ویژگی است که یک گوینده باید داشته باشد؛ یعنی یک تهیهکننده در تولید محتوا بیش از اینکه هوای مسوولان و افراد ذینفع را داشته باشد، باید از کمکاریها و مشکلات موجود سخن بگوید. شوربختانه این آفتی است که گاه به جان برخی از برنامهها افتاده است. رادیو بوشهر یکی از موفقترین شبکههای رادیویی کشور بهشمار میرود و بسیاری از گویندگان، گزارشگران و تهیهکنندگان این رسانه دردها و کمبودها را شناسایی کرده و همیشه در لحظات بحرانی نظیر سیل، زلزله و... در کنار مردم قرار میگیرند.
این رسانه شنیداری که از محبوبیت خاصی نزد اهالی جنوب برخوردار است، اینک در خود گزارشگران، گویندگان و تهیهکنندگان توانمندی نظیر شاهین بهرامنژاد، مسعود فیروزی، آرش شبانکاره، حجت محمدی، علیرضا بحرانی، نگین کتوییزاده، فاطمه آذربان، سیدمحمود مهمینی، خدیجه آبزن، محمدمهدی محمدیان، علیاصغر ذبیحی، آزاده خرمایی، حمید قائدپوری، سعید نوذری و... جا داده است که هر کدام در حوزه تخصصی خود از توانمندی قابلتوجهی برخوردار هستند و شبانهروز میکوشند تا با توجه به ظرفیتهایی که در استان بوشهر وجود دارد، به تولید محتوا بپردازند. بدیهی است با توجه به اینکه رادیو حوزه گسترده و وسیعی را (از فرهنگ گرفته تا سیاست) در بر میگیرد، این رسانه این قابیلت را دارد که نقش بیبدیلی را در معرفی تهدیدها و فرصتها ایفا کند. با این اوصاف، میطلبد که رادیو برای تاثیرگذاری بیشتر به تولید برنامههای تخصصی توجه ویژهتری داشته باشد. بهعنوان مثال، بوشهر در حوزه فرهنگ و هنر بسیار غنی است و تاکنون چهرههای شاخص و موفقی نظیر صادق چوبک، محمدرضا صفدری، احمد آرام، سیدجعفر حمیدی، منوچهر آتشی و... را به کشور معرفی کرده است، حال باید ببینیم که در این رسانه تا چه میزان به این حوزه توجه شده و چقدر توانسته در معرفی این میراث و داشتهها تاثیرگذار ظاهر شود. خوشبختانه در سالهای اخیر رادیو بوشهر خیز خوبی را به سمت تولید برنامههای باکیفیت و پرمحتوا برداشته است و حال با توجه به ظرفیتهایی که در این رسانه وجود دارد، انتظار میرود این سیر صعودی تداوم یابد، چراکه با تولید برنامههای باکیفیت و پرمغز میتوان مخاطب را حفظ کرد و تاثیر کافی و مناسب را بر وی گذاشت و او را به تفکر و اندیشه واداشت. در بالا اشاره کردیم که برای ماندگاری در رادیو صدا کافی نیست، بلکه گوینده باید بهروز و از جنس مردم باشد تا بتواند موثر ظاهر شود. رادیو رسانهای است که مردم تنها با صدای گویندگان آن در ارتباط هستند و سیما در آن هیچ دخالتی ندارد. این در حالی است که مجریان برنامههای تلویزیونی هم صدا و هم سیما را در اختیار دارند و به کمک این دو با مخاطب خود ارتباط برقرار میکنند و از این طریق آنها را درگیر موضوع میسازند اما این مساله نمیتواند محبوبیت و تاثیرگذاری گویندگان و کارکنان رادیو را تحت تاثیر قرار بدهد، چراکه بهوفور میبینیم که مردم با صدای این گویندگان زندگی و با آن احساس صمیمیت میکنند. یکی از گویندههای محبوب رادیو بوشهر سيدمحمود مهيمنى است که با صدای دلنشین و آرامش توانسته جای خود را در رادیو بوشهر بیابد. وی زاده اسفندماه 1370 در بوشهر (محله امامزاده) و دانشآموخته رشته تکنولوژی صنایع شیمیایی (کارشناسی) است که همکاری خود را با رادیو بوشهر از آغاز دهه نود با نمایشنامهخوانی آغاز کرده است. مهیمنی در حال حاضر جوانترین گوینده رادیو بوشهر به شمار میرود. گفتوگویی را به این گوینده انجام دادیم که در ادامه میآید.
چطور شد که فعالیت در رادیو را انتخاب کردید؟
توجه من به رادیو در اوايل مثل خيلىهاى ديگر تنها در حد گوش دادن به اخبار سراسرى در خانه يا شنيدن برنامه صبحگاهى صداى مركز بوشهر بود، همان چيزى كه اكثر افراد با شنيدن اسم اين وسيله ارتباطى دیرینه در ذهنشان نقش ميبندد اما اولين برخورد من با راديو در مقام انتخاب و فعاليت در اين عرصه بر ميگرده به دوره فعاليتهاى نمايشنامهخوانى كه با توجه به شنيدن گاه و بيگاه نمايشهاى راديويى، در كنار بروز علاقه و البته به پيشنهاد آقاى كنعانىطريق، استادم در اين عرصه براى ورود به راديو اقدام و اعلام آمادگى كردم. اين روند همراه شد با دوره نهچندان كوتاه تستگيرى در مركز صدا و سيماى استان در سال ١٣٩٢ و البته آشنايى گام بهگام با راديو. خب، در اين مدت هم به طبع علاقه من به كار در مركز راديويى بيشتر شد تا اینکه در اواخر همان سال براى تائيد نهايى و شروع به آموزش و كار به مركز صداى استان فراخوانده شديم اما من در این مسیر تنها نبودم، همان روزها براى نخستينبار با جوانى همسن و سال خودم بهنام عليرضا بحرانى که هماینک بهترين دوست و همكارم است، آشنا شدم که مرا همراهی میکرد.
در حال حاضر در کدام بخش رادیو فعالیت میکنید و آیا توانستهاید با کارتان بهخوبی ارتباط برقرار کنید؟
سال ١٣٩٣ فعالیت جدی خودم را با رادیو آغاز کردم که در حقیقت در ابتدا فعالیتم را در این رسانه در قالب گوينده و همينطور ساخت بخشهايى از برنامه راديويى شروع کردم، كمكم با كم و كيف كار آشنا شدم. روندی که ابتدا با كار روى برنامههاى ضبطى و غيرزنده شروع شد و بعد از مدتى آنتن زنده راديو را هم تجربه كردم. اگر بخواهيم برنامههای رادیو را دستهبندى كنيم دو نوع برنامه در این رسانه وجود دارد؛ برنامههاى بخش توليد و برنامههاى زنده كه البته حوزه كار من بهعنوان گوينده و سازنده بخشهاى راديو به هر دوى اين محدودهها راه داشت. در خصوص ارتباط با كار در رادیو هم باید بگویم که در ابتدا نقصها و كم و كاستىها کمی مرا اذیت کرد ولی با گذر زمان و با شناخت بیشتر ماهيت راديو، اين مورد هم به خودى خود رنگ باخت.
آیا رادیو توانسته محبوبیت خودش را حفظ کند؟
راديو بهعنوان قديمىترين ابزار عصر انفجار اطلاعات و سريعترين وسيله اطلاعرسانى به سرعت جاى خودش را روى طاقچه نفيسترين اتاق خانهها پيدا كرد و سالها دُردانه رسانهای مردم بود اما به مرور با ورود به عصر اينترنت و رقابت بر سر سرعت و كيفيت خبررسانى و سرگرمى و بعد با پيدا شدن سر و كله غولهايى به نام شبكههاى اجتماعی و فضای مجازی، كمى توجه عموم از این رسانه بىهزينه و كارامد منحرف شد، این در حالی است که رادیو هنوز هم معيارها و نقاط قوت گذشته خود را دارد و همچنان جذاب است.
بهنظر شما دلایل محبوبیت رادیو چیست؟
با گذشت يك سده از پيدایش رادیو، این رسانه ارتباط جمعی هنوز هم یکسری قابلیتهای منحصربهفرد دارد كه حتی پیشرفتهای علمی و تکنولوژی هم نتوانسته مجموعهاي را جايگزين كامل این رسانه كند. تقريبا بدون هزينه بودن و فراگير بودن آن حتى در مناطق دور افتاده فقط با يك گيرنده، سرعت در انعكاس وقايع و رسانه بهنظرم ويژگىهاى بىمانند راديو بهشمار میروند که محبوبيت مخاطب جمعى را بهدنبال دارند.
در برنامههای خود بیشتر به چه موضوعاتی میپردازید؟
در برنامههایی که فعالیت دارم تقریبا به موضوعات مختلفى توجه میکنم اما بیشتر به كارامد بودن و آگاهى دادن اطلاعاتى كه بيشترين تاثير را در مخاطب میگذارند، معتقد هستم؛ چون آگاهیبخشی و اطلاعرسانی یکی از مهمترین رسالتهاى راديو محسوب میشود.
اگر روزی از تلویزیون درخواست همکاری داشته باشید، کار در رادیو را رها میکنید؟
آن روز البته خيلى وقت پيش و كمى بعد از جا افتادن در راديو فرا رسيد و اين پيشنهاد به من داده شد اما بهطور مسلم جذابيت كار در راديو و نه سهولت اين بخش را سيما ندارد و بهدليل اينكه هيچگاه بهمنظور قرار گرفتن در جلوى دوربين به سازمان وارد نشدم، اين پیشنهاد را نپذیرفتم. فكر هم نميكنم زمانى راضى بشوم چهره، صدايم را در اين حرفه همراهى كند. البته هر عرصه سختىها و مزيتهاى خاص خودش را دارد و بدون شک این دو حوزه هم قابل قياس با هم نيستند.
از دیدگاه شما نقاط قوت رادیو بوشهر کدام است؟
ريشههاى عمیق راديو بوشهر در خاك گنجينه خليج فارس يعنى استان بوشهر گسترده شده، پس فرهنگ غنى استان هميشه بزرگترين پشتوانه راديو بوشهر بوده است و ذوق مخاطبان اين شبكه سرمايهاى شده تا عوامل مركز صدا از ابتدا تا بهحال هر چه در توان دارند براى ساخت بهترين برنامهها خرج كنند. در كنار اين مزیت، مجموعه راديو بوشهر داراى افرادى است كه هر كدام با دارا بودن توانايىهاى خاص خودشان، از ابتدا تا انتهاى روز مجله شنيدارى رنگارنگى را در اختيار شنوندگان قرار ميدهند اما اين نهايت كار نيست و شبكه راديويي استان جاى فعايت گستردهترى را هم دارد.
یک گوینده خوب رادیو چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
ويژگىهايى كه براى گوينده تعريف و ارائه ميشود کم نیستند. به نظر من یک گوینده در كنار صداى مناسب كه بهعنوان بنمايه اين حرفه محسوب ميشود، باید اطلاعات گستردهای از علوم پایه و عمومى داشته باشد. همچنین یک گوينده بهعنوان انتقالدهنده پيامها ابتدا بايد دارای اخلاق و رفتار شايسته و متعارف باشد و بهعنوان الگویی شایسته برای دیگران مطرح شود. پس فن بيان و تكلم گيرا بهتنهایی برای گويندگی بهخصوص در راديو کفایت نمیکند.
در گویندگی از چه کسانی تاثیر میپذیرید؟
من بهعنوان جوانترين عضو راديو بوشهر همكاران ديگر را بهنوعى مدرس خودم در اين حرفه میدانم و همواره سعی دارم با تاثیرپذیری مثبت از آنها سپاسگزاری خودم را نشان بدهم.
در رادیو بوشهر چقدر به حوزه فرهنگ و هنر توجه میشود؟ آیا توانسته نقش موثری در معرفی ظرفیتهای هنری و فرهنگی استان داشته باشد؟
راديو بوشهر را میتوان نتیجه فرهنگ و هنر صمعى استان دانست، پس منعكس كردن رویدادهای هنری و میراث فرهنگی در راديو از جايگاه خاصی برخوردار است و در حال حاضر هم در برنامه «جوان جنوبى» -که با نام ما جوانها گره خورده است- به تهيهكنندگى علیرضا بحرانى به حوزه فرهنگ و هنر استان به شکل برجسته پرداخته میشود.
سخن پایانی؟
در پايان از شما و روزنامه وزین بامداد جنوب تشکر میکنم و امیدوارم كه رشد فرهنگى استان ما سير صعودى بيشترى به خودش بگيرد. تكامل همه چيز در گرو خواندن، ورق زدن، درك و دانستن دنيایی است كه ما آن را گاه به اشتباه ساده، پيچيده ميبينيم يا شايد ميشنويم .