با وجود 30 سال سابقه کار هنوز بیمه نشده‎ام
کد خبر: ۸۸۲۲
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۱۵ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۶
پیرمرد صدف‎ساز دیّری در گفت‎وگو با بامداد جنوب:

با وجود 30 سال سابقه کار هنوز بیمه نشده‎ام

صدف‌سازی از پیشه‎هایی است که در سراسر استان بوشهر به‏خصوص در بنادر این خطه از دیرباز رواج داشته و دارد. این هنر آمیزه‏ای از خلاقیت و سلیقه است. اهالی جنوب با صدف‎هایی که خلیج زیبا و آبی فارس بر ساحل می‎آورد، وسایل زینتی و آویزهای بی‎نظیری می‎سازند.
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
صدف‌سازی از پیشه‎هایی است که در سراسر استان بوشهر به‏خصوص در بنادر این خطه از دیرباز رواج داشته و دارد. این هنر آمیزه‏ای از خلاقیت و سلیقه است. اهالی جنوب با صدف‎هایی که خلیج زیبا و آبی فارس بر ساحل می‎آورد، وسایل زینتی و آویزهای بی‎نظیری می‎سازند. یکی از بنادری که مردم آنجا به این هنر اشتغال دارند، بندر دیّر است. بندری که قدمت آن به بیش از دویست قبل بر می‎گردد. عبدالحسین بحرینی‎نژاد در کتاب «دیّر، فرزند ناشناس خلیج فارس» در خصوص قدمت بزرگ‎ترین بندر صیادی جنوب می‎گوید: «چنانچه از آثار اقلیم‎شناسان ایرانی سده‎های پنجم و ششم هجری برمی‎آید، دیّر عهد ساسانیان معمور و آباد بوده است بنا به شواهد، دیّر آباد زمان ساسانیان در دامنه تپه‎ها و پیرامون تلی به‎نام «تل سوزو» که اکنون بقایای آن پابرجاست، استقرار داشته است. دیّر کنونی که در کنار دریا بنا شده و وسعت یافته است. سابقه‎ای دویست ساله دارد. موقعیت مناسب بندری و قرار گرفتن آن در جهت بادهای مناسب و موقعیت قشلاقی باعث جلب دریانوردان، دامداران و تجار به این بندر شد». 

در این بندر کهن در کناری صیادی و ماهیگیری، صنایع دستی نظیر چوقه‎بافی (در کتاب «بندر دیّر، نگینی بر ساحل خلیج فارس» در خصوص این صنعت آمده است: صنعت چوقه‎بافی به‎علت وفور شتر در منطقه در روستاهای بردخون کهنه و سرمستان رواج داشته است، گرچه اکنون به‎ندرت برخی از افراد اقدام به تولید آن می‎کنند. چوقه در حال حاضر از قیمت بالایی برخوردار است و در کشورهای عربی مشتریان زیادی دارد که در صورت توجه به این صنعت می‎توان افرادی را مشغول به کار کرد)، حصیربافی، تک، زنبیل، بادبزن، گفه، سته، گردنه، پرونگ، لوکه، اشکندیر، کلاه، ترازو، جار، بل، بخ، موتکو، گیله، سپک، کرکر (محصولاتی که از برگ و قسمت‎های مختلف درخت نخل تولید می‎شدند اما امروز با کمرنگ شدن کاربرد بسیاری از این صنایع، بومیان این بندر دیگر به ساخت آنها مبادرت نمی‎ورزند)، گرگوربافی، توربافی، صدف‌سازی و... رواج داشته است. 
در بالا اشاره شد که صدف‎سازی یکی از پیشه‎هایی است که اهالی دیّر از دیرباز به آن اشتغال داشته‌اند. در ساحل این بندر که یکی از زیباترین سواحل کشور به‎شمار می‎رود، افزون بر زیبایی بصری خاص و منحصربه‎فرد خود، صدف‎های زیبا و متنوعی یافت می‎شود که مهم‎ترین صدف‎های آن عبارتند از: «کنجیر»، «پیچی»، «قفل»، «کلیل»، «گرگو»، «میش»، «بره»، «ستاره»، «کلم»، «دمبال حیّو» و «اسب دری». این هنر صنعت شوربختانه در سال‎های اخیر همچون همتایان خود حال و روز خوشی ندارد، چراکه هنرمندانی که به این پیشه اشتغال دارند، همواره با بی‌مهری‎ها مواجه بوده‏اند و هیچ‎گونه امنیت شغلی ندارند. اسماعیل ریشهری، هنرمند صدف‌سازی است که تقریبا نیمی از عمر خویش را صرف این هنر-صنعت کرده است و با توجه به مهارت و تبحری که در صدف‌سازی از خود به نمایش گذاشته است، شوربختانه از سوی هیچ دستگاهی حمایت مالی و معنوی نشده است. مردی که اکنون روزگار سختی را در 70 سالگی طی می‎کند.

 او نخستین صدف‌ساز دیّری به شمار می‎رود که به‎صورت تجربی به کمک صدف‎ انواع وسایل زینتی را می‎سازد. این هنرمند با وجود این‎که بیش از 30 است به صدف‎سازی مشغول است و توانسته در این سال‎ها این هنر را در منطقه زنده نگه دارد، شوربختانه بیمه هنرمندان و استادکاران صنایع دستی به‎علت کهولت سن شامل حال وی نشده است. این پیرمرد که سواد ندارد و تنها از طریق این پیشه امرار معاش می‎کند، تاکنون هیچ‏گونه حمایتی را از سوی ارگان‎های دولتی تجربه نکرده است. این در حالی است دیّر درست در جوار صنایع و پتروشمی‎های کوچک و بزرگ قرار دارد و معمولا این بخش‎های برای میهمانان خود هدایایی می‎خرند. نیک است در تهیه این هدایا به صنایع دستی خاص منطقه هم توجه شود، چراکه با این اقدام بسیاری از این صنایع از نابودی رهایی می‎یابند و هنرمندان این عرصه دلگرم‏تر از پیش به هنر خود ادامه می‏دهند. پیش از گفت‎وگو با اسماعیل ریشهری تعدادی از دست‎ساخته‎های صدفی وی را دیدیم که شامل مجسمه، تابلو، زیورآلات، آویز و... می‎شد. این هنرمند در نهایت خلاقیت این آثار را ساخته بود و چشمانمان از دیدن این همه هنر، ذوق و سلیقه غرق لذتی غیرقابل وصف شد.

اسماعیل ریشهری در پاسخ به این پرسش که چگونه شد که صدف‎سازی را پیشه خود قرار دادید، به بامداد جنوب گفت: برای نخستین بار در راه بازگشت از جبهه وقتی به اهواز رسیدم، با دیدن گردنبند‎ها و زیورهای زنانه و دسته‎کلیدهایی که از جنس صدف بود، با صدف‎سازی آشنا شدم و از این هنر خیلی خوشم آمد. وقتی به دیّر رسیدم این پیشه را انتخاب کردم و بدون این‎که زیر نظر کسی دوره ببینم، با توجه به ایده‎هایی که حاصل ذهن خودم بود، به ساخت زیورهای زنانه، تابلو، آویز و مجسمه‎های صدفی اقدام کردم. الان بیش از 30 سال است که به صدف‎سازی مشغول هستم.

این صدف‎ساز در ادامه درباره چگونگی تهیه صدف‎ها که اصلی‎ترین ابزار کار وی را تشکیل می‎دهد، بیان کرد: پیش از این صدف‎ها را خودم از کنار ساحل جمع‌آوری می‎کردم اما الان که سنم بالا رفته است و توان پیاده‎روی طولانی مدت را ندارم، آنها را از دیگران می‏خرم، البته قیمت صدف‎ها هم متفاوت است. 
وی در پاسخ به این سوال که آیا غیر صدف‎سازی شغل دیگری هم دارید، توضیح داد: خیر، تنها منبع درآمد و شغل من صدف‎سازی است و تنها فصل فروش من هم در عید نوروز است که امسال متاسفانه به‎دلیل واقعه «سیش» درآمدی نداشتم و تنها پنج روزی که به کنگان رفتم، توانستم مقداری از دست‎ساخته‎هایم را به فروش برسانم.
وقتی از این این استادکار صدف‌سازی سوال کردم الان خواسته شما از مسوولان چیست، با اندوهی بی‌پایان گفت: خواسته؟!! خودشان وضعیت ما را می‎بینند!!! نمی‏دانم دیگر چه می‎خواهم... .
اسماعیلی که از سوی اداره‎کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کارت مهارت در صدف‎سازی را دریافت کرده است، باوجود پیگیری‎های مکرر (از حدود 15 سال پیش) برای بیمه شدن، به‎دلیل کهولت سن مشمول طرح بیمه‎ای هنرمندان صنایع دستی نشده است و اینک شرایط سختی را به همراه خانواده خود تحمل می‎کند. وی که بیش از دو ماه است که پایش شکسته و خانه‎نشین شده است. با حالتی اندوهگین و پرحسرت در این باره می‎گوید: در این سال‎ها نه تنها بیمه نشدم، بلکه تسهیلاتی هم از سوی دولت به من تعلق نگرفت، البته یک وام کم‎بهره از سوی کمیته امداد خمینی (ره) به من پیشنهاد شد اما از بیم این‎که گرفتن این وام برابر شود از خروج من از پوشش کمیته، عطایش را به لقایش بخشیدم. از من که گذشت اما دخترم را حمایت کنند، او هم به‎صورت تجربی صدف‌سازی را درکنار خودم آموخته و هم دوره‎های آموزشی آن را در مراکز فنی و ‎حرفه‎ای (زیر نظر آقای دهقان) گذرانده است اما مسوولان به این خواسته من هم توجه نکردند... . 

در این هنگام از دخترش که در کنار ما حضور داشت، خواستم در این خصوص به ما بیشتر توضیح بدهد. زهرا ریشهری در این باره به بامداد جنوب گفت: با وجود این‎که چند سال پیش از سوی امین بینش‎پژوه معاونت وقت صنایع دستی اداره‎کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر برای گرفتن کارت مهارت در رشته صدف‎سازی و مجوز برگزاری کلاس‎های آموزشی این رشته به فنی و حرفه‎ای شهرستان دیّر معرفی شدم اما آنها تا الان نه کارت مهارت به من داده‎اند و نه مجوزی برای برگزاری کلاس‎های آموزشی صدف‎سازی، این در حالی است که پس از آن به چند نفر دیگر این مجوز را داده‎ا‎ند. آنها حتی به من کارت مهارت در صدف‌سازی هم نمی‏دهند که بیمه شامل حالم شود. تنها گفتند برو در سایت نام‎نویسی کن. من یک‎سال پیش در سایت فنی و حرفه‎ای هم نام‎نویسی کردم اما دریغ از یک خبر یا یک اتفاق... . با وجود این‎که پدرم اولین فردی بود که در این شهرستان به صدف‌سازی مشغول بوده اما مسوولان هیچ حمایتی از ما نداشته و ندارند. وقتی این همه بی‏مهری را دیدم کار صدف‎سازی را رها کرده‎ام و به هنر بافتنی روی آورده‏ام اما این کار درآمد قابل توجهی ندارد. مسوولان می‎توانستند ما را حمایت کنند اما نکردند ما هیچ منبع درآمدی غیر صدف‎سازی نداریم با حقوق کمیته زندگی نمی‎چرخد و من غیر پدرم هیچ حامی مالی ندارم. 

در پایان لازم به یادآوری است، صنایع دستی دریایی یکی از رشته‌‏هایی است که در ماده یک طرح حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایع دستی (که طرحی 14 ماده‎ای است) در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در تاریخ 22 خردادماه 96 به تصویب رسیده است و هنرمندان و استادکاران صنایع دستی و قالی‌بافان (شناسه‎دار) مشمول حمایت و بیمه (تامین اجتماعی) قرار گرفته‎اند که البته پیش از این برای بیمه هنرمندان، 88 درصد به قالی‎بافان و تنها 12 درصد به هنرمندان صنایع دستی اختصاص داشته است که بهمن نامور مطلق، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امیدوار است که بتوان به کمک طرح حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایع دستی توازنی در این زمینه برقرار کرد. حال در ماده یک این طرح، صنایع دستی که مشمول صنایع دستی ایران می‎شود، به این شرح بیان شده است: «صنایع دستی مشمول صنایع دستی ایران مجموعه‎ای از صنایع هنری و سنتی است که با محوریت خلاقیت، ذوق و زیبایی‌شناسی با بهره‌گیری از مواد اولیه قابل دسترس تولید می‌شود و فرایند ساخت و تولید محصول به‎صورت فردی یا گروهی، عمدتا با دست و با کمک ابزار مورد نیاز انجام می‎گیرد. رشته‌ای صنایع دستی از قبیل نساجی سنتی، بافته‌های داری و غیر داری، پوشاک سنتی، کاشی سنتی، سفال و سرامیک، صنایع دستی چرمی، هنرهای سنتی وابسته به معماری، صنایع دستی فلزی، صنایع دستی چوبی و حصیری، صنایع دستی دریایی، صنایع دستی استخوان، رودوزی‎های سنتی، آبگینه، صنایع دستی کاغذی، طراحی و نقاشی سنتی، سازهای سنتی، میناکاری و پیشه‌های وابسته به گروه‌های یاد شده هستند». در تبصره این ماده نیز آمده است: تشخیص مصادیق صنایع دستی و اشخاص موضوع این ماده که فاقد بیمه تامین اجتماعی هستند برای برخورداری از بیمه یادشده با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وزارت صنعت، معدن و تجارت است. بنابراین با توجه به این مصوبه، امید می‎رود مسوولان مربوط در زمینه بیمه هنرمندان صنایع سنتی و بومی توجه ویژه‎تری داشته باشند تا مانع از فراموشی و انزوای این هنرهای اصیل و فاخر شد.

نظرات بینندگان