صیدگاه‌های بوشهر بالاخره احیا می‌شوند؟
کد خبر: ۸۹۴۹
تاریخ انتشار: ۴۳ : ۱۸ - ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
آزادسازی 450 میلیون قطعه بچه ماهی در شمال و جنوب؛

صیدگاه‌های بوشهر بالاخره احیا می‌شوند؟

صید انواع ماهی، میگو و خاویار در آب‌های شمال و جنوب کشور، در سال‌های اخیر با شیب بسیار تندی رو به کاهش بوده است تا جایی که صیادان زیادی شغل آبا و اجدادیشان را در این سال‌ها رها کرده و به کارهای دیگر پرداختند.
بامداد جنوب: صید انواع ماهی، میگو و خاویار در آب‌های شمال و جنوب کشور، در سال‌های اخیر با شیب بسیار تندی رو به کاهش بوده است تا جایی که صیادان زیادی شغل آبا و اجدادیشان را در این سال‌ها رها کرده و به کارهای دیگر پرداختند. روزنامه بامداد جنوب در چند سال فعالیت خود در کسوت روزنامه استانی و سپس کشوری، پای صحبت برخی از صیادان بوشهری نشسته و از گلایه‌هایشان گزارشاتی را تهیه کرده است. بسیاری از این صیادان، در گفت‌وگو با بامداد جنوب تاکید کردند که میزان ذخایر آبزیان در آب‌های ساحلی استان رو به کاهش است و تورهایشان آن‌گونه که باید پر نمی‌شود که این امر سبب شد تا برخی از آنان به فکر شغل دیگری برای امرار معاش بیفتند.

در مدت یادشده روزنامه بامداد جنوب بارها به مسوولان شیلاتی استان تاکید کرد که برای تضمین اشتغال صیادان در این بخش، لازم است که سازمان شیلات استان وارد عمل شده و با هزینه‌های نسبتا اندک در مقایسه با هزینه‌های ناشی از بیکاری صیادان و کاهش ذخیره‌های آبزیان، صیدگاه‌های سواحل استان را احیا کنند. برای این منظور، پرورش و یا خرید بچه میگو و بچه ماهی و آزادسازی این آبزیان در سواحل بوشهر پس از فصل صید بهترین راهکار است که در سال‌های اخیر مورد توجه استان‌های شمالی و جنوبی کشور نیز قرار گرفته است. البته تاکنون استان بوشهر فعالیت خاصی در این زمینه نداشته و هیچ خبری مبنی بر آزادسازی ماهی و یا میگو در آب‌های استان منتشر نشده است، با این حال، سازمان شیلات کشور در سال جاری برنامه‌هایی را بدین‌منظور برای استان‌های شمالی و جنوبی کشور در نظر گرفته و قرار است 450 میلیون قطعه بچه ماهی در دریا آزادسازی شود که امیدواریم استان بوشهر نیز یکی از این استان‌ها باشد. 
در همین زمینه، رئیس سازمان شیلات ایران در نشست خبری با بیان این‌که در سال جاری تولید یک میلیون و صد هزار تن آبزیان در کشور هدفگذاری شده است، افزود: از این میزان تولید آبزیان که برای سال 96 هدفگذاری شده، 54 درصد آن به صید و 46 درصد به آبزی‌پروری تعلق خواهد داشت.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی، حسن صالحی درباره تامین بچه ماهی برای تولید آبزیان گفت: سالانه دو میلیارد قطعه بچه ماهی در همه‌گونه‌ها در کشور تولید می‌شود که 450 میلیون قطعه برای تضمین اشتغال صیادان در آب‌های سواحل شمالی و جنوبی رهاسازی می‌شود. به‌منظور تامین بچه‌ماهی برای آبزی‌پروران در زمینه ماهیان گرمابی، میگو و خاویاری مشکلی نداریم اما در مورد تولید ماهیان قزل‌آلا بخشی از تخم چشم‌زده از خارج تامین می‌شود که روند واردات آن رو به کاهش است.
صالحی با بیان این که امسال برای تولید 180 هزار تن قزل‌آلا، 400 میلیون قطعه تخم چشم‌زده برآورد نیاز شده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از 50 درصد تخم چشم‌زده قزل‌آلا در کشور تولید می‌شود و این در حالی است که تا دو سال پیش کمتر از 15 درصد آن در کشور تولید می‌شد.

وی با مروری بر روند تولیدات شیلاتی از سال 91 تا پایان سال 95 یادآور شد: میزان تولید آبزیان در سال 91 حدود 830 هزار تن بود که با اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های این سازمان و تلاش تولیدکنندگان این عدد به یک میلیون و 70 هزار تن در سال 95 رسید.
معاون وزیر جهاد کشاورزی میزان صادرات آبزیان در سال 91 را 260 میلیون دلار و این رقم را در سال گذشته 412 میلیون دلار عنوان کرد و افزود: طی این مدت تعداد شاغلان از 200 هزار نفر به 220 هزار نفر و مصرف سرانه آبزیان از 5/7 کیلوگرم به 6/10 کیلوگرم افزایش یافته است.
تولید ماهیان زینتی، فرصتی برای اشتغال
صالحی در مورد برنامه‌های سازمان شیلات به توسعه تولید ماهیان زینتی نیز اشاره کرد و گفت: سال گذشته 5/2 میلیون دلار صادرات ماهیان زینتی داشتیم و امسال توسعه شهرک‌های ماهیان زینتی را با هدف افزایش تولید و اشتغالزایی دانش‌آموختگان کشاورزی در دستور کار داریم که در حال حاضر شهرک‌های ماهیان زینتی در محلات، کاشان و اراک راه‌اندازی شده است.
رئیس سازمان شیلات ایران در زمینه روند صادرات آبزیان به روسیه، تصریح کرد: صادرات آبزیان به روسیه رو به بهبود است به‌طوری که صادرات محصولات شیلاتی ایران در دو سال اخیر 300 درصد رشد داشته که بیشترین میزان صادرات آن به روسیه بوده است. وی میزان صادرات آبزیان کشور را 450 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: امسال برای صادرات 480 میلیون دلاری آبزیان هدفگذاری کرده‌ایم.

صالحی در عین حال از برنامه‌های این سازمان برای صادرات ماهی تازه از طریق پرواز و صادرات قزل‌آلای زنده به روسیه خبر داد و تصریح کرد: به‌تازگی مذاکراتی با روسیه به‌منظور همکاری‌های مشترک برای صادرات آبزیان در مراکز آزاد اقتصادی ایران از جمله منطقه انزلی داشته‌ایم. 
معاون وزیر جهاد کشاورزی، توسعه سرمایه‌گذاری در شیلات، افزایش تولید، مصرف و اشتغال را از اهداف جدی سازمان شیلات ایران برشمرد و در مورد تولید و پرورش ماهی تیلاپیا نیز خاطرنشان کرد: سال گذشته با سازمان محیط‌زیست برای راه‌اندازی 10 پایلوت پرورش ماهی تیلاپیا در بافق یزد توافق کردیم.
وی با بیان این‌که 140 کشور دنیا ماهی تیلاپیا تولید می‌کنند، گفت: سازمان فائو آینده شیلات را در تولید تیلاپیا اعلام کرده است. کاهش واردات تیلاپیا به کشور در دستور کار قرار گرفته به‌طوری که سال گذشته چند مورد محدودیت برای واردات آن اعلام کردیم و امسال هم ممنوعیت‌ها ادامه می‌یابد.

نظرات بینندگان