
بامدادجنوب- جواد شکریان:
حدود یک ماه از طرح وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص برداشته شدن قیمت کالا روی برخی از محصولات تولید داخل میگذرد. در آن زمان، طی گزارشی نوشتیم که این طرح کارشناسی شده به نظر نمیرسد و دولت برای واقعی کردن قیمتها میتواند از راهکارهای بهتر، کمهزینهتر و معقولتری کمک بگیرد. در آن مقطع زمانی، وزیر صنعت دولت یازدهم در آخرین هفته کاری خود، مصوب کرد که تولیدکنندگان برخی کالاها از این پس موظف نیستند که برچسب قیمتی بر روی محصولات خود بزنند و میتوانند قیمت کالا را به بازار عرضه و تقاضا بسپارند. البته در حالت عادی و در کشورهای توسعهیافته، این طرح بسیار مناسب است و بهعلت بازار آزاد و رونقی که در این بازارها وجود دارد، تعیین قیمت بهتر است بهوسیله مکانیزم عرضه و تقاضا صورت گیرد اما برای این کار به زیرساختهایی نیاز است که هنوز موجود نیست. بنابراین بهتر بود بهجای حذف قیمت از روی کالا و کنترل شدید بر روی فروشندگان خردهفروش، تولیدکنندگان را به درج قیمت واقعی کالا ملزم کرد.
در روزهای اولیه از ابلاغ این طرح که با استقبال تولیدکنندگان و البته خردهفروشان همراه شد، برخی از کارشناسان هم به دلایلی از این طرح حمایت کردند اما این طرح همانگونه که در گزارش پیشین روزنامه اشاره کرده بودیم بهعلت نبود زیرساختهای مناسب، مشکلات زیادی را بهوجود خواهد آورد. در آن گزارش نوشته بودیم که وزارت صنعت باید پیش از اجرای این طرح، راهکاری را برای جلوگیری از تخلف و در صورت نیاز امکان لغو این مصوبه فراهم کند. پس از آن، طرح حذف قیمت از روی کالا مخالفان بیشتری پیدا کرد تا جایی که در آخرین اظهار نظر از سوی شریعتمداری، وزیر صنعت دولت دوازدهم، این طرح قابل برگشت عنوان شد.
بر همین اساس، وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره طرح درج نشدن قیمت کالا بر روی محصول گفت: این تصمیم در دولت قبل و یک هفته قبل از شروع دولت جدید گرفته شده بود، بنابراین در ابتدای کار نمیتوانستیم آن را لغو کنیم.
محمد شریعتمداری روز گذشته در افتتاح و بازدید از شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی شیرینی و شکلات خاطرنشان کرد: توسعه صنایع غذایی و تبدیلی بخش کشاروزی کشور باعث میشود که محصولات کشاورزان به قیمت بهتری خریداری و در نهایت به توسعه اشتغال در کشور کمک میشود.
بهگفته وی، توسعه صنایع تبدیلی - تکمیلی بخش کشاورزی و غذایی کشور به قیمت خرید محصولات کشاورزان کمک شایانی میکند و از مشکلات آنها میکند و در مجموع این صنعت جزء صنایعی است که از سیاستهای جایگزینی صادرات است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت دوازدهم ادامه داد: بخش شیرینی - شکلات با وجود اینکه بخشی از نیاز موارد اولیه خود را از خارج از کشور وارد میکند اما با فرآوری شرایط صادرات دوباره را فراهم کرده و امیدواریم در این دوره بر میزان صادارت این محصولات افزوده شود و سیاستهای جایگزینی صادرات را تقویت کند.
شریعتمداری درباره طرح این وزارتخانه درباره حذف الزام درج قیمت محصولات گفت: این تصمیم در دولت گذشته اتخاذ شده است که الزام درج قیمت بر روی محصول از کارخانه برداشته شود. این تصمیم بر این پایه گرفته شده است که قیمت برخی محصولات با 50 یا در مواردی حتی تا 70 درصد تخفیف در فروشگاهها بهویژه در فروشگاههای زنجیرهای به فروش میرسید که این امر نشاندهنده آن بود که نظام قیمتگذاری کالا در کشور مخدوش است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت دوازدهم ادامه داد: در چنین شرایطی برای حمایت از مصرفکنندگان نهایی و برای از بین بردن رقابت ناسالم میان شرکتهای پخش این تصمیم در وزارت صنعت، معدن و تجارت دولت سابق گرفته شد.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه حذف درج قیمتگذاری بر کالا بهصورت تدریجی شروع شده است، تصریح کرد: از تولیدکنندگان خواسته شده است که از درج قیمت برای مصرفکنندگان خودداری شود اما این شرایط جدید به آن معنا نیست که میتوانند محصولات خود را به هر قیمتی عرضه کنند زیرا در شرایط فعلی رقابت به شکلی نیست که عملا امکان عرضه محصولات به هر قیمتی وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه صنایع غذایی کشور اکنون در رقابت کامل بهسر میبرند و شرایط مطلوبی را نیز برای مصرفکنندگان ایجاد کردهاند، خاطرنشان کرد: در این خصوص، این نگرانی که مصرفکنندگان آسیب ببینند، وجود ندارد. تصمیمی هم که دولت قبل یک هفته قبل از شروع کار دولت جدید گرفته بود در ابتدای کار نمیتوانستیم آن را لغو کرده و یا تجدیدنظر صورت دهیم بههمین منظور به این سمت رفتیم که کارگروهی در این زمینه تشکیل داده و مشکلات آن را به حداقل برسانیم.
شریعتمداری گفت: با اطلاعرسانی درباره این طرح مردم را در جریان گذاشتیم و قرار شد این طرح را بهصورت پایلوت شروع کنیم، بنابراین اگر خوب بود ادامه میدهیم و اگر خوب نبود در این خصوص تجدیدنظر صورت میگیرد. حرف مرد دوتاست و در صورت لزوم این طرح قابل بازگشت خواهد بود.