کریم جعفری:
روز چهارشنبه، 22 دیماه مصادف بود با سالگرد دستگیری ملوانان متجاوز امریکایی در آبهای سرزمینی ایران در خلیج فارس به وسیله یگانهای دریایی سپاه پاسداران در نزدیکی جزیره فارسی. این حادثه که البته پیش از این هم بارها تکرار شده، مسبوق به سابقه است و تفنگداران دریایی امریکایی، انگلیسی و حتی برخی از دیگر کشورها حین ورود یا گشتزنی در آبهای سرزمینی ایران دستگیر شده و پس از اقرار به اشتباه به کشورهای خود تحویل داده شدند.
اما آنچه در سال گذشته روی داد از همهنظر متفاوت بود. چه به لحاظ مکانی، چه زمانی و چه برخوردی که با ملوانان امریکایی شد. واضح است که تهران و اشنگتن باوجود آنکه در هیچ ترازی با هم برابر نیستند، اما در یک جنگ همسطح در منطقه به سر میّبرند و بازی دو طرف در خلیجفارس، بازی هوش، زکاوت، سیاست و تا مقدار قابلتوجهی شجاعت است. این عناصر در برخورد با تفنگداران و ملوانان امریکایی همیشه وجود داشته و بهصورت غالب این طرف ایرانی بود که موفق به گیرانداختن دشمن شده است.
در سال گذشته ملوانان امریکایی راه را گم کرده و بدون آنکه بخواهند وارد آبهای سرزمینی ایران شدند، بدون هیچ مقاومتی تسلیم شده، عذرخواهی کرده و به دلیل آنکه مسوولان ایرانی متوجه اشتباه آنها شدند، بدون آنکه حتی یک فشنگ از اسلحههای آنها کم شود، تحویل طرف مقابل داده شدند. البته این تحویل کامل برای ملوانان بهویژه فرمانده این گروه گشتزنی گران تمام شد و هنوز هم در حال پاسخ به سوالات و دادگاه است.
با این حال، در سال 1385 هم در آبهای اروندرود یک گروه از ملوانان و تفنگداران مغرور و خودخواه انگلیسی دستگیر شدند. آنجا مساله کاملا متفاوت بود. چون طرف مقابل در حال ترسیم یک جغرافیا برای ادعای ارضی در سالهای بعد بود و بر اساس دستگاههای جیپیاس همراه مشخص شد در تکرار تجاوز تعمد داشتهاند، به مصادره کامل تجهیزات، با کت و شلوار راهی کشورشان شدند تا آنجا به سرنوشت معلوم خود مبتلا شوند. هیچ توهینی بزرگتر از آن نیست که لباس و سلاح یک نظامی را از او بگیری و با کت و شلوار راهی کشورش کنی.
با این حال، جمهوری اسلامی ایران باوجود آنکه در یک نبرد ناهمتراز با قدرتهای فرامنطهای در پیرامون خود بهسر میّبرد اما تلاش کرده بر اساس مبانی دفاعی خود نوعی تراز مثبت به نفع حاکمیت ملیاش را در این محیط ایجاد کند که اوج آن را میتوان در آبهای خلیجفارس مشاهده کرد. امریکاییها با غرور کاذب خوب قانون نانوشتهای را برای خود تعریف کردهاند که هیچ نیرویی حق ندارد در فاصله پنج مایلی ناوگان دریایی آنها در هر منطقهای حرکت کند. این قانون مندرآوری را بسیاری از کشورها رعایت میکنند اما نیروهای مسلح ایران هیچوقت زیربار این قانون نرفته و بارها و بارها در فاصله چند ده متری ناوهای امریکایی آنها را سوال و جواب کردهاند.
بر اساس این سیاست، ایران آبهای خلیجفارس را بهعنوان آبهای سرزمینی و داخلی خود دانسته و این حق را دارد تا از این حق با تمام قدرت دفاع کند. امریکاییها نیز به این نتیجه رسیدهاند که این مساله شوخی بردار نیست و به آن احترام میگذراند. دستگیری ملوانان امریکایی پیامی مهم به برخی از کشورهای منطقه است که نوکر واشنگتن به شمار رفته و فکر میکنند ناوگان دریایی امریکا میتواند از آنها در برابر ایران دفاع کند.... .