بامداد24: شب 21 و 22 خرداد 92 که با تردید مسیر بین ستادهای روحانی و عارف را با یادآوری دوره گذشته انتخابات طی میکردم، فکرش را هم نمیکردم که اصلاحطلبان بتوانند به یک اجماع برسند و تنها با یک نامزد واحد در چنین عرصه مهمی حضور پیدا کرده و نامزد مورد نظر خود را بر کرسی ریاستجمهوری بنشانند. حرف و حدیثها و پچپچهای آن شبها اتفاق بزرگی را حکایت میکرد، جامعه سیاسی آن روز آبستن حادثه شیرینی بود که به دور از تندرویها خواهان آرامش بیشتر بود تا به اعتدال برسد. این اتفاق افتاد؛ اتفاقی تاثیرگذار که میتواند الگویی برای همه دورهها باشد.
روزی که اجماع اصلاحطلبان نامزد مورد نظر را راهی پاستور کرد، در تقویم سیاسی ایران ماندگار شده است. مردم با اعتماد به اجماع اصلاحطلبان به سیاستهای غلط دو دولت نهم و دهم یک «نه» بزرگ گفتند، هرچند در شب آخر فعالیت ستاد انتخاباتی، اتفاقاتی رخ داد که گذشتهای دورتر را درست مثل یک فیلم سینمایی از جلوی چشمان همه جوانانی که با دلی پر از امید به میدان آمده بودند گذراند، با وجود این فردای انتخابات با خوانده شدن نامی که مردم به او اعتماد کردند، کوچه و خیابان پر از شادی شد، هرچند در کنار آن شادیها انتظارات و خواستههای بحق مردم نیز طنینانداز شد. حال دو سال از آن شب و روز میگذرد و کلید روحانی یکی از قفلهای مهم در سیاست خارجه را باز کرده است که ما اکنون منتظر نتیجه نهایی آن هستیم. حالا باید دید که این کلید میتواند بهخوبی قفلهایی را که ناجوانمردانه در سیاست داخلی زده شده است، باز کند یا خیر. آیا میتوانیم شاهد روزهای روشنتر برای ایرانی آبادتر باشیم؟ این امر محقق نمیشود اگر از خودگذشتگی وجود نداشته باشد، ای کاش با تمرین صبر و مدارا در کنار تدبیر بتوانیم از تجربیات گذشته الگویی مناسب برای انتخابات پیش رو تهیه کنیم.
همه میدانیم در موقعیتهای این چنینی جوانان پیشقراول بوده و با شور و شوق همیشگی خود نشاط را به جامعه هدیه میدهند در همین رابطه نظر چند جوان را جویا شدم که به سمع و نظر شما میرسانم.
سامان.ب؛ این جوان 25 ساله میگوید در خرداد سال 92 شاهد استقبال جوانان از یک حرکت سیاسی بودیم، بهطور قطع در جامعهای که هفتاد درصد آن را جوانان تشکیل میدهند هر کسی که بخواهد موفقیتی را حاصل کند و مورد اقبال عمومی قرار بگیرد باید بتواند نظر جوانان را به خود جلب کند، پس درصد بالایی از موفقیتشان را مدیون جوانان خواهند بود. در سال 92 همین اتفاق افتاد اما آنچه که بیش از این نظر من را جلب کرد، حرکت هوشمندانه اصلاحطلبان بود. یک حرکت هوشمندانه و عاقلانه هرچند اتخاذ این تصمیم آسان نبود اما شرایط بهگونهای رقم خورد که باید این تصمیم گرفته میشد.در حال حاضر نیز اگر بخواهیم آینده را با دقت بیشتری دنبال کنیم میبینیم که با توجه به نتیجه مثبتی که اصلاحطلبان از اجماع گرفتند هرچند که همه خواستههای اصلاحطلبان برآورده نشد اما این تصمیم میتواند در انتخابات مجلس آینده نیز الگو باشد.اگر این اتفاق رخ دهد شاهد مجلسی قدرتمند خواهیم بود.
علی ماهینی یکی دیگر از جوانان هم استانی نیز گفت:در خصوص حماسه ای که در خرداد 92 رخ داد میتوانم این را بگویم آنچه که آن روز توقع میرفت اجماع اصلاحطلبان بود که صورت گرفت هرچند به عنوان کسی که خودش را اصلاحطلب میداند باید بگویم عارف بود که حرفهای ما را به زبان میآورد ولی خوشحالم از اینکه این اجماع عاقلانه صورت گرفته این را هم نادیده نگیریم عارف بسیاری بزرگواری کرد و تن به این اجماع داد.رفتاری که عارف آن روز نشان داد این بود که اصلاحطلبان این بار در سطحی گسترده به این نتیجه رسیدند که به تجربیات گذشته رجوع کنند و به یک درس بزرگ برسند.هم اکنون هم انتظار میرود اصلاح طلبان هوشمندانهتر از پیش و بدور از نزاعهای سیاسی خود را برای انتخابات پیش رو آماده کنند تا به نتیجه دلخواه خود برسند.
فاطمه احمدی دانشجوی 29 ساله گفت: ان زمان فضای سیاسی کشور را خیلی بسته می دیدم بسیار ناامید بودم آنقدر هم با شعارهای رنگارنگ و متفاوت روبهرو شده بودم که نمیتوانستم به هیچ کدام اعتمادی داشته باشم حالا هر کس که میخواهد باشد. اما به عنوان یک شهروند دلم نمیخواست آدم منفعلی باشم و میدانستم که باید مشارکت داشته باشم چراکه آینده کشورم برای من مهم بود، پس رای دادم الان هم انتظار دارم که وعدههای اعتدالی را با حرکتهای انفعالی اشتباه نگیرند بهخصوص در حوزههای فرهنگی و هنری هرچند که عملکرد این دو سال با هشت سال گذشته قابل مقایسه نیست بهخصوص در حوزه سیاست خارجه این را هم می دانم تا رسیدن به ایدهالها راههای زیادی مانده است.
مژگان.ب 28 ساله می گوید من ناظر صندوق آرا بودم استقبال جوانان برای من خیلی جالب توجه بود و بعد از آن هم استقبال از آقای روحانی که با اجماع اصلاحطلبان به اینجا رسیده بود برایم جالب توجه بود.شمارش آرا نیمه های شب به اتمام رسید، هفتاد درصد ارای صندوق متعلق به حسن روحانی بود اگر بخواهم راجع به آن شب حرف بزنم باید بگویم با اینکه برای من خوشحال کننده بود که گرایش مردم به سوی نماینده اصلاحطلب است اما این مساله مایع خورسندی من نبود،مسائل ما عمومیتر و ریشهایتر از آن است که یک پیروزی حزبی ما را شاد کند ما خواهان درست شدن اوضاع ممکلت هستیم و بهعنوان یک جوان حداقل خواستهای که میتوانم در حال حاضر مطرح کنم این است که به شعارهایی که داده است جامعه عمل بپوشاند.
ف خ 23 ساله هم می گوید مثل همه جوانان با شور و شوق فراوان تلاش کردیم بتوانیم تاثیری بر آینده سیاسی کشورمان بگذاریم. ذوق و شوق مردم برای بهتر شدن اوضاع خیلی خوشحال کننده بود اما متاسفانه باید این انتقاد را مطرح کنم هرکسی که بر قله موفقیت مینشیند پس از روی کارآمدن جوانان را فراموش میکند. آن شبها جوانان با هزار امید در کنار بزرگتر ها تلاش میکردند که روزهای بهتری را رقم بزند اما حالا جوانان کجا هستند؟ نمیخواهم خیلی بدبینانه نگاه کنم اما ای کاش بیشتر از جوانان حمات میشد، همه میدانیم در دورههای بعد نیز این جوانان هستند که با شور و شوق خود نشاط را به فضای اجتماعی و سیاسی باز می گردانند.
به بهانه ای این رویداد سیاسی در این فضای اندک صدای برخی از جوانان مشتاق را منعکس کرده ایم تا بگویم جوانان هنوز منتظر تحقق وعده ها هستند امید است که کلید روحانی همه قفل ها را باز کند و شاهد روزهای بهتری باشیم.
مریم خوئینی