
بامداد جنوب- هدی خرمآبادی:
ساخت و سازهای غیر اصولی و خارج از چارچوب در استان بوشهر همچنان ادامه دارد تا باقیمانده طبیعت بکر در این استان به قهقهرا رود و دیگر تکهزمینی بکر در هیچ نقطهای از استان باقی نماند. در خصوص مزایا و معاب و مضرات وجود صنعت در استان زرخیز بوشهر همین بس که هر چند برخی صنایع در راستای مسوولیتهای اجتماعیشان گاهی فعالیتهای چشمگیر و قابل توجهی دارند اما مضرات فعالیتهای صنعتی و گاهی از قِبَل همان مسوولیتهای اجتماعیشان تبعات سوء و بسیار منفی بر محیط زیست و سلامت انسانها وارد کردهاند. برخی از پتروشیمیهای مستقر در منطقه تا بدانجا قدرتمند هستند که به صورت ایالت خودمختار اداره میشوند و به آن اندازه پول و سرمایه دارند که همه نهادها و ادارهها را میخرند و با دادن کمک هزینههایی آنها را بنده خود میکنند تا مُهر سکوت بر لب بزنند و درباره طرحهای غیر قانونی و مخرب محیط زیستی که معیشت مردم را نیز با مشکل مواجه میکند، دم بر نیاورند.
در این گزارش قصد نداریم چشم بر فعالیتهای مثبت برخی از صنایع مانند مشارکت آنها در مدرسهسازی، کمک به بیماران و افراد بیبضاعت کنیم اما میخواهیم با انتشار این گزارش، اذهان عمومی را نسبت به مزایا و معایب فعالیتهای صنایع در استان روشن کنیم و اینکه کفه مزایا سنگینتر و پربارتر است یا کفه معایب و اصولا علت سکوت نهادها در مقابل اینگونه فعالیتهای غیر مجاز چیست؟
گفته میشود پتروشیمی زاگرس ماههاست که اقدام به ساخت مجتمع تفریحی در محله «اوکو» شهر سیراف کرده و اقدام به پر کردن یکی از قدیمیترین رودخانههای این شهر، رودخانه «اوکو» کرده است. برای بررسی این مساله تلاش کردیم با مسوولان و نهادهای مربوط گفتوگو کنیم. مدیرکل محیط زیست استان در گفتوگو با بامداد جنوب تصریح کرد: پرونده این طرح در قالب کارگروه در استانداری مطرح شد و قرار بر این شد که با رعایت الزامات زیستمحیطی فعالیت آنها مانعی نداشته باشد. حسین دلشب در ادامه با بیان اینکه پتروشیمی زاگرس، هم برای اخذ مجوز و هم برای تمدید مجوزشان چندین بار به محیط زیست مراجعه کردهاند، افزود: در نامه تائیدهای که محیط زیست به پتروشیمی زاگرس ارجاع داد تاکید کردیم که الزامات زیستمحیطی و رعایت حریمهای لازم لحاظ شود و آنها نیز نسبت به رفع آن الزامات اقدام کردند، از همین رو فعالیت آنها در آن محدوده از نظر محیط زیست بلامانع بود اما از آنجا که متولی رودخانهها اداره آب است، باید نسبت به پر کردن رودخانه پاسخگو باشند.
ساختمان بهزیستی عسلویه یکی از موارد ساخت و ساز در بستر رودخانه بود که پس از یک بارندگی، ساختمان روی آب شناور بود. برای اطلاع از اینکه آیا اقدام به پر کردن رودخانه به عرض 12 متر و طول 2 کیلومتر به عبارتی به متراژ بالغ بر 20 هزار متر مربع از سطح رودخانه و رعایت نکردن حریم رودخانه با مجوز اداره آب بوده یا خیر، با رئیس اداره آب کنگان تماس گرفتیم اما تماسهای تلفنی و ارسال پیامکهای ما راه به جایی نبرد. به هر حال اگر ایشان تمایلی به شفافسازی در این خصوص داشته باشند، پس از انتشار این گزارش باید توضیحات لازم را به عموم مردم ارائه کنند و پاسخ دهند که آیا پتروشیمی زاگرس برای اقدام به پر کردن رودخانه و ساخت مجتمع تفریحی در بستر رودخانه از اداره آب مجوز مورد نیاز را گرفته یا خیر، اگر با مجوز قانونی از سوی اداره آب به عنوان متولی رودخانه اقدام به چنین کاری کرده، مسوولان اداره آب شهرستان و استان پاسخ دهند که در ازای چه چیزی این مجوز را صادر کردهاند و اگر مجوزی صادر نشده، چرا مانع فعالیت این پتروشیمی نمیشوند؟
گفته میشود شخصی به نام «ب.ج» که دایی استاندار سابق است و در اغلب پتروشیمیها مانند دالاهو، مروارید، سبلان، مهر، کیان، زاگرس و ... طرحها و پروژههای پیمانکاری برمیدارد، در زمان استاندار سابق بهراحتی و بدون سیر سلسلهمراتب اداری، اقدام به اخذ مجوز از استانداری میکرده که همچنان با همان مجوزها فعالیت میکند. بیشک برای اینکه پیمانکار چندین پتروشیمی باشید و با وجود بیبهره بودن از تحصیلات دانشگاهی بخواهید همچنان پیمانکار این پتروشیمیها بمانید، باید «اقداماتی خاص» انجام دهید. سکوت درباره مجوز نداشتن از سوی اداره آب در حالی است که شنیده شده استاندار سابق برای اخذ مجوز از این اداره پیشنهاد مبلغ 200 میلیون تومان را به این اداره داد اما آنها نپذیرفتند. اینجاست که استاندار فعلی باید به مساله ورود و ثابت کند که ادامهدهنده راه پراشتباه و ویرانگر استاندار سابق نیست. این وضعیت در حالی از سوی فعالان مدنی پیگیری میشود که نامهای هم به بازرسی استان ارسال کردهاند و قرار شده بازرسی در اسرع وقت نسبت به این مساله ورود کند که پس از گذشت یک هفته از دریافت این نامه، همچنان ساخت و ساز در بستر رودخانه سیراف ادامه دارد.
در ادامه با شهردار شهر سیراف تماس گرفتیم تا در خصوص همکاری با پتروشیمی زاگرس نظر آنها را جویا شویم. غلامرضا حیدری با بیان اینکه قرار است در مکان فعلی مجتمع تفریحی برای کارکنان پتروشیمی احداث شود، تصریح کرد: همه مجوزهای لازم در شهرداری موجود است و من میتوانم آنها را ارائه دهم. این اقدام علاوه بر اشتغالزایی، آورد اقتصادی به همراه دارد و اینگونه ساخت و سازها برای بومیان منطقه از اهمیت بالایی برخوردارست. آنها میتوانند به عنوان نگهبان یا در مشاغل دیگری مشغول به کار شوند! پتروشیمی زاگرس نگاه مثبتی به مسوولیتهای اجتماعی دارد و با پرداخت عوارض به شهرداری، فعالیتهای اجتماعی قابل قبولی انجام میدهد.
حیدری در ادامه افزود: صنایع باید تشویق شوند تا بیش از پیش به مسوولیتهای اجتماعیشان پایبند شوند و برای توسعه شهر درآمدزایی داشته باشند. آیا علت اصلی همکاری شورا و شهرداری سیراف با این فعالیت پتروشیمی زاگرس، دریافت بالغ بر 5 میلیارد تومان عوارض است؟!
هر چند هنوز حکم شهردار سیراف به امضای استاندار نرسیده اما وی بدون توجه به مفهوم توسعه پایدار بر درآمدزایی صنایع فارغ از الزامات زیستمحیطی تاکید داشت.
ما در بامداد جنوب منتظر جوابیه رئیس اداره آب کنگان، توضیحات نماینده مردم عسلویه، کنگان، جم و دیر و استاندار محترم در این باره میمانیم تا شرح این فعالیت و پروژه را به اطلاع عموم برسانیم.