نمایشگاهی از جنس طبیعت، زندگی و رسوم
کد خبر: ۱۰۲۵۳
تاریخ انتشار: ۴۷ : ۱۵ - ۲۱ آذر ۱۳۹۶
نمایشگاه عکس «روی خط استوا» در فرهنگسرای بافت افتتاح شد؛

نمایشگاهی از جنس طبیعت، زندگی و رسوم

نمایشگاه عکس مجالی است برای نمایش و انعکاس ظرفیت‎ها، داشته‎ها، کمبودها، آسیب‎ها و... . در این فضا می‎توان به‎راحتی به دغدغه‎های صاحب اثر و خلاقیت و هنرمندی او پی برد. همچنین می‏توان به‏وضوح گوشه‎هایی از زیبایی‎ها، جاذبه‏ها، سنت‎ها، آیین‌ها، رسوم، پوشش مناطق گوناگون و...
بامدادجنوب- الهام بهروزی:
نمایشگاه عکس مجالی است برای نمایش و انعکاس ظرفیت‎ها، داشته‎ها، کمبودها، آسیب‎ها و... . در این فضا می‎توان به‎راحتی به دغدغه‎های صاحب اثر و خلاقیت و هنرمندی او پی برد. همچنین می‏توان به‏وضوح گوشه‎هایی از زیبایی‎ها، جاذبه‏ها، سنت‎ها، آیین‌ها، رسوم، پوشش مناطق گوناگون و... را که شکار دوربین هنرمندان شده است، به تماشا نشست و از این طریق با اقلیم، زندگی و آداب مردمان مناطق مختلف آشنا شد. از این‎رو، هنر عکاسی ابزاری است که می‌توان آن را در خدمت توسعه و پیشرفت سرزمین‎ها درآورد، زیرا این هنر با زبان تصویر درست همان کاری را انجام می‏دهد که یک کتاب یا نوشته یا مقاله انجام می‎دهد. خوشبختانه این هنر یا صنعت امروز توانسته است جای خود را در جامعه باز کند و بر خیل طرفداران خود بیفزاید، چراکه وفور گوشی‎های هوشمند با دوربین‎هایی با لنزهای قوی به افراد این اجازه را می‏دهد که در ثبت لحظات از خود خلاقیت نشان دهند. 

استان بوشهر با توجه به اقلیم خاص خود و تعدد و تنوع آیین‎ها و رسوم می‎تواند برای عکاسان خلاق و توانمند سوژه‎های خوبی را در بطن خود داشته باشد، چنانکه اطلاع دارید، تاکنون تصاویر بسیار دیدنی و جذابی از این استان و ظرفیت‏هایش موتیف‎های تصاویر عکسان کشوری و استانی را تشکیل داده است. همین غنای فضا و محتوا موجب ظهور عکاسان صاحب نامی در این خطه شده است که شهرت آنها فراتر از مرزهای استان رفته و دائم شاهد افتخارآفرینی آنها در عرصه‏های بین‌المللی هستیم اما در این میان، گاه برخی از افراد تنها با تکیه بر ذوق، سلیقه، اراده و خلاقیت به ثبت عکس‎های هنری می‌پردازند. این کار آنها در اثر تداوم و تکرار به یک هنر تبدیل می‏شود؛ هنری که افزون بر چشم‌نوازی می‎تواند در آگاهی‎بخشی و فرهنگ‎سازی نیز مفید واقع شود. مهدی خرمایی‎پور یکی از همین هنرمندان عکاسی است که با ثبت تصاویر زیبا و پرمحتوا کوشیده در نخستین نمایشگاه هنری خود، شمه‏ای از سفرنامه خود را به کشورهای شرق آسیا نظیر مالزی، اندونزی و... در قالب عکس به نمایش بگذارد. او روز گذشته نمایشگاه عکس خود را با نام «روی خط استوا» در نگارخانه عمارت دهدشتی یا همان فرهنگسرای بافت تاریخی با حضور جمعی از هنرمندان و هنردوستان بوشهری افتتاح کرد. این نمایشگاه که با تصاویری از طبیعت، غذا، سنت، آیین و... برگزار شده تا 23 آذرماه هر روز از ساعت 18 تا 21 پذیرای بازدید علاقه‎مندان به هنر عکاسی است. در خصوص برگزاری این نمایشگاه با خرمایی‌پور که در زمینه تصویربرداری گزارش‎های خبری با مرکز صدا و سیمای بوشهر همکاری می‏کند، صورت دادیم که در ادامه می‎‎آید.

چند سال است عکاسی می‌کنید و در این وادی بیشتر چه اهدافی را دنبال می‌کنید؟
این هنر را از خیلی سال پیش یعنی از همان زمان که بچه بودم، انجام می‎دادم، زیرا دوربین داشتم و عکس‎هایی که آن زمان گرفتم الان موجود است اما تقریبا چهار سال است که به عکاسی به‎عنوان یک حرفه نگاه می‎کنم. در پاسخ به بخش دوم سوالتان هم باید بگویم که علاقه زیادی به طبیعت دارم، بیشتر در عکس‌هایم به‌دنبال انتقال حس‌های خوب و آرامش‌بخش هستم.

هدفتان از برگزاری نمایشگاه عکس «روی خط استوا» چه بود؟
هدف از برگزاری نمایشگاه شاید به‎نوعی مقایسه طبیعت کشورهای دیگر با طبیعت خودمان و نحوه استفاده و بهره‎برداری از این طبیعت باشد، همچنین مقایسه نوع زندگی مردمان ایران با زندگی مردمان کشورهای دیگر ( کشورهای هم‌سطح با کشورمان) و نشان دادن آرامشی که در آنها دیده می‎شود.

چرا نام نمایشگاه را «روی خط استوا» گذاشتید؟
به‌دلیل این‌که این نمایشگاه معرف کشورهایی است که روی خط استوا قرار دارند و به‌طور مشخص تصاویری از کشورهای مالزی، سنگاپور و اندونزی در این نمایشگاه به معرض نمایش گذاشته شده است.
با توجه به این‌که یکی از بخش‌های آثار شما در این نمایشگاه مستند اجتماعی است، آیا عکاسی می‌تواند در حوزه آسیب‌های اجتماعی و کاهش آنها نقش داشته باشد و موثر ظاهر شود؟
بله، صد درصد، برای مثال، عکسی که از گور‌خواب‌ها در یکی از جرائد منتشر شد، به سان یک متن انتقادی خودش را نشان داد و در سطح جهان بازتاب داشت. 

آثاری که در این نمایشگاه عرضه می‌شود، به گفته خود شما برگرفته از طبیعت، سنت، مذهب و غذای کشورهایی است که روی خط استوا قرار دارند، به‌نظر شما برگزاری این‌گونه نمایشگاه‌ها چقدر می‌تواند در معرفی یک منطقه یا کشور موثر ظاهر شود؟
به‎طور قطع خیلی تاثیر دارد، چراکه مخاطب با مشاهده این تصاویر با گوشه‎هایی از طبیعت، پوشش و رسوم این کشورها آشنا می‎شود. از این‌رو می‏توان چنین نمایشگاه‏هایی را با موضوع بوشهر و ظرفیت‎هایش در استان‎های دیگر برگزار کرد تا به این شکل بتوانیم دورنمایی از بوشهر، جاذبه‏ها، رسوم و میراث تاریخی، طبیعی و فرهنگی‏اش را در قالب این نمایشگاه‎ها به نمایش بگذاریم؛ برای مثال، برگزاری نمایشگاه روز بوشهر و روز خلیج فارس در خود بوشهر شاید خیلی جذاب نباشد ولی در جاهای دیگر به‎طور قطع خیلی بیشتر بیننده خواهد داشت.

هنر عکاسی آیا قابلیت این را دارد که به‌صورت دیداری اطلاعات کافی را به میهمانان و گردشگران بدهد؟ 
یکی از قابلیت‌های عکاسی همین است که بیننده می‌تواند با عکس ارتباط برقرار کند و هرکس برداشت خودش را می‌تواند از عکس داشته باشد که این موضوع گاهی خوب و گاهی هم می‌تواند بد باشد اما بدون شک می‎توان به کمک عکاسی، استان، جاذبه‎ها طبیعی و تاریخی و... آن را به گردشگران داخلی و خارجی نشان داد. در این چند سال عکاسان هم‎استانی سعی زیادی در معرفی جاذبه‏های بکر و زیبای طبیعی داشته‎اند که این مهم به‌طور قطع می‎تواند در معرفی استان به گردشگران نقش داشته باشد.

فکر می‎کنید زیبایی‌های کدام جاذبه‌های طبیعی و گردشگری استان بیشتر خود را به رخ می‎کشد و عکاسان در معرفی آنها چقدر می‎توانند نقش داشته باشند؟ 
بیشترین طبیعتی که در استان ما نمود دارد، دریاست، زیبایی‌های دیگری همچون کلوت‎ها و کوه نمک در استان ما وجود دارد که می‎تواند موضوعات خوبی برای عکاسان باشد. به یقین دیدنی‎های دیگری هم وجود دارد که شاید برای خود ما هم ناشناخته باشد اما عکاسان می‎توانند آن را اول به خودمان و بعد به جهان معرفی کنند.

آیا در عکاسی به انعکاس آیین‌های مذهبی هم تمایلی نشان داده‎اید؟
در بخش مذهب هم کار کردم و آثاری هم داشتم ولی چون حقیقتا در این بخش تقریبا تمام عکاسان حرفه‎ای و غیرحرفه‎ای مشغول فعالیت هستند، من مقداری از این وادی جدا شدم و بیشتر به‎دنبال سوژه‎هایی هستم که کمتر کسی به آنها پرداخته باشد.

در عکاسی بیشتر دوست دارید که در کدام نوع عکاسی (مثل عکاسی طبیعت، عکاسی خبری، عکاسی مستند و...) فعالیت کنید؟ 
من عکاسی طبیعت را دنبال می‎کنم، چون این حوزه حرف زیادی برای گفتن دارد. 

دریا چقدر در تصاویر شما نمود دارد؟ چرا؟
خیلی، چون استان ما بیشترین مرز آبی را با خلیج فارس دارد، به‎طور قطع دریا بیشترین منظره‌ای است که در دید ما قرار می‎گیرد.

آیا از بافت تاریخی بوشهر هم عکاسی کرده‌اید؟ به‌نظر شما این بافت چقدر می‌تواند برای مخاطب دیدنی و جذاب باشد؟
بافت قدیمی بوشهر فوق‌العاده است، من به‌شخصه جدای از عکاسی اکثر مواقع می‌روم و به تماشای آن می‌نشینم. عکس‌های زیادی هم از بافت تاریخی بوشهر داشتم که متاسفانه به‌دلیل سهل‌انگاری خودم همه آنها از بین رفتند. یکی از دلایلی هم که نمایشگاهم را در عمارت دهدشتی برگزار کردم، به‌خاطر علاقه زیادم به بافت سنتی بوشهر بود.

سخن پایانی؟
متاسفانه عکاسی یکی از هنرهایی است که با وجود هزینه‌های بالا برای عکاسان از طرف هیچ نهادی حمایت نمی‌شود. من خودم برای برپایی نمایشگاهم برای حمایت مالی با چندین نفر صحبت کردم ولی متاسفانه هیچ‌کس حمایت نکرد و مجبور شدم نمایشگاه با هزینه شخصی خودم برگزار کنم. فقط می‌توانم بگویم امیدوارم جایی یا کسی باشد که بتواند حمایت‌های بیشتری از دوستان و همکاران من داشته باشد.
در پایان یادآوری می‏شود، برگزاری نمایشگاه‏های این‌چنینی می‏تواند نقش بسزایی در معرفی طبیعت، رسوم و زندگی مردمان دیگر سرزمین‎ها داشته باشد. از این‎رو، این نمایشگاه می‎تواند فرصتی باشد برای رونق صنعت گردشگری، چراکه از این طریق می‎توان شمه‏ای از ظرفیت‎های تاریخی، فرهنگی و گردشگری مناطق مختلف را به نظاره نشست، استان بوشهر نیز می‎تواند با برگزاری نمایشگاه‏های عکس در استان‏های همجوار و... به معرفی داشته‎های خود بپردازند، بدون شک این امر می‏تواند در جذب نگاه گردشگران به استان موثر ظاهر باشد.

نظرات بینندگان