بیداری جنبش محیط زیستی در اجرای جنگلانه
کد خبر: ۱۰۳۰۴
تاریخ انتشار: ۴۷ : ۱۸ - ۲۵ آذر ۱۳۹۶
حضور پررنگ سازمان‌های مردم‌نهاد اثبات کرد؛

بیداری جنبش محیط زیستی در اجرای جنگلانه

«هر کجا برگی هست شور من می‌شکفد/مثل یک گلدان/می‌دهم گوش/ به موسیقی روییدن... » هیچ حسی زیباتر و لذتبخش‌تر از حیات بخشیدن نیست. این‌که احساس کنی موجودی را تو پرورش می‌دهی تا رشد کنی. مادرها را ببینید با چه شوق وصف‌ناپذیری فرزندانشان را زیر بال و پر خود می‌گیرند، حتی در 40 سالگی فرزندانشان مراقب آنها هستند، مبادا کم و کسری داشته باشند.
بیداری جنبش محیط زیستی در اجرای جنگلانهبامداد جنوب- هدی خرم‌آبادی:
«هر کجا برگی هست شور من می‌شکفد/مثل یک گلدان/می‌دهم گوش/ به موسیقی روییدن... »
هیچ حسی زیباتر و لذتبخش‌تر از حیات بخشیدن نیست. این‌که احساس کنی موجودی را تو پرورش می‌دهی تا رشد کنی. مادرها را ببینید با چه شوق وصف‌ناپذیری فرزندانشان را زیر بال و پر خود می‌گیرند، حتی در 40 سالگی فرزندانشان مراقب آنها هستند، مبادا کم و کسری داشته باشند. حیوانات نیز همین حکایت را دارند. تا کنون غذا دادن پرنده‌ مادر را به جوجه‌هایش دیده‌اید؟ که با چه شور و اشتیاقی از جوجه‌هایش مراقبت و در مقابل دشمنان ایستادگی می‌کند تا آنها مستقل شوند. حفر یک بذر در دل خاک هم همین حس خوب را می‌دهد. بذری که به مرور زمان رشد می‌کند تا این‌که به درخت تنومندی تبدیل شود. 

جنگلانه مشارکتی است خودجوش به مناسبت دهه تنوع زیستی که با همکاری سازمان‌های غیر دولتی و با اهداف زیر اجرا می‌شود:
1- تازه داشتن عرصه های جنگلی و مرتعی کشور
2- شناخت و حمایت از گونه‌های گیاهی در معرض خطر(بومی) و آشنایی با روش کاشت آنها
3- معرفی جایگاه واقعی و نقش مردم به .ویژه جوامع محلی در احیا، نگهداری و حفاظت از تنوع زیستی 
4- ترویج استفاده از گونه‌های بومی کم‌آب‌ور بجای گونه‌های وارداتی نامتناسب با اقلیم ایران 
5- ترویج و تقویت فرهنگ بومی و دیرینه یاری‌گیری در راستای حفاظت از آب و خاک میهن
طرح ملی جنگلانه وارد چهارمین سال اجرا شد و امسال نیز همچون سال‌های قبل، نمایانگر حضور داوطلبانه مردم و بیداری آنها در حفاظت از طبیعت بود. 

در همین راستا، مدیرکل منابع طبیعی استان بوشهر با بیان این‌که طرح ملی جنگلانه طی روزهای پنجشنبه و جمعه 23 و 24 آذرماه در شهرستان‌های10گانه استان بوشهر اجرا شد، گفت: در این طرح بذرهای کنار، بادام کوهی، قیچ، کهور ایرانی وگیاهان دارویی کشت شدند. 
سهیل مهاجری با اشاره به این‌که اجرای طرح ملی جنگلانه به افزایش عرصه‌های جنگلی، احیای مراتع، افزایش پوشش گیاهی، جلوگیری از فرسایش خاک و افزایش تولید علوفه کمک می‌کند، استفاده از مشارکت مردمی برای اجرای پروژه‌ها، حفاظت و احیای منابع طبیعی، تشریح اهمیت منابع طبیعی برای تشکل‌های غیر دولتی، آموزش نحوه صحیح کاشت درختان و بذرها، ترویج فرهنگ منابع طبیعی، رسانه‌ای شدن اقدام‌های احیایی منابع طبیعی و درختکاری اقتصادی بدون آبیاری را از جمله هدف‌های اجرای طرح جنگلانه عنوان کرد.
وی با اشاره به فصل مناسب کشت و سبز شدن بذرها با بارش‌های مناسب تصریح کرد: این طرح یک اقدام ترویجی برای جلب همکاری مردم در جنگلکاری است که به کمک سازمان‌های مردم‌نهاد انجام می‌شود.

به گفته مدیرکل منابع طبیعی استان، بذرکاری یکی از روش‌های ارزان احیای مراتع است که با انتخاب بذر گیاهان بومی منطقه و ایجاد چاله‌های کوچک چند بذر تیمار شده داخل آن ریخته و این امر به تقویت پوشش گیاهی مرتع کمک می‌کند.
طرح ملی جنگلانه در حالی وارد چهارمین سال اجرای خود شد که همزمان در شهرستان‌های بوشهر، گناوه، عسلویه و کنگان و دشتی برگزار شد. در راستای اجرای طرح ملی جنگلانه، مراتع روستاهای فخرآوری و گمارون از توابع بخش مرکزی شهرستان گناوه نهال و بذرکاری شد.
مسوول خانه سازمان‌های مردم‌نهاد شهرستان گناوه در این آیین با بیان این‌که این مراتع با نهال و بذر کنار، هلپه و قیچ با مدیریت‌ اداره منابع طبیعی و مشارکت مسوولان ادارات، انجمن یاوران سبزاندیش طبیعت، سمن‌ها، جوامع محلی و دوستداران طبیعت در مراتع روستاهای فخرآوری و گماران بخش مرکزی شهرستان گناوه برگزار شد.

غلامرضا نعمتی با اشاره به این‌که ۱۵ کیلو بذر کنار، قیچ و هلپه به مساحت هفت هکتار در مراتع یاد شده کشت شد، افزود: اصلاح و احیای مراتع، تولید علوفه، کنترل بیولوژیک، تولید اکسیژن، حاصلخیزی خاک و جلوگیری از فرسایش بادی و آبی از جمله مهم‌ترین فواید بذرکاری به گفته مختصصان در این حوزه است.
وی با اشاره به فواید نهالکاری در مراتع خاطرنشان کرد: کمک به ذخیره شدن آب در زمین و افزایش جایگاه تفریح و تفرج جوامع را می توان از جمله مزایای نهالکاری دانست.
نعمتی با تاکید بر این‌که باید بدانیم که نگهداری و حفاظت از این نهال‌ها و بذرهایی که درآینده به درخت، درختچه و علوفه تبدیل می‌شوند، یادآور شد: برای مدتی از سوی نهادهای ذیربط و به ویژه جوامع محلی ضروری است و نقش جوامع محلی برای حیات خود در روستاها در راستای این طرح اهمیتی راهبردی دارد.

طرح ملی جنگلانه به همت انجمن نبض زمین برای چندمین سال متوالی در استان بوشهر اجرا شد. در عسلویه در روستای بندو (عرصه پارک جنگلی دست کاشت)، بذر بادام کوهی، کنار، کهور و غیره و در کنگان در عرصه گودلاور، بذر بادام کوهی کشت شد. 
در چهارمین سال اجرای طرح جنگلانه در استان بوشهر، باشگاه پرنده‌نگری چکاوک خلیج فارس، انجمن نبض زمین، باشگاه کوهنوردی بیرمی، هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی شهرستان بوشهر، انجمن اقلیم پاک، انجمن زیست‌محیطی حیات سبز و انجمن محیط زیستی زمین سبز بوشهر با همراهی و همکاری اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بوشهر مشارکت داشتند.

نظرات بینندگان