نمی‌توان بر جنایات سعودی‌ها در یمن سرپوش گذاشت
کد خبر: ۱۰۳۰۸
تاریخ انتشار: ۵۳ : ۲۰ - ۲۵ آذر ۱۳۹۶
پاسخ دوباره ایران به ادعاهای امریکا؛

نمی‌توان بر جنایات سعودی‌ها در یمن سرپوش گذاشت

اظهارات بی‌پایه و اساس نماینده امریکا در سازمان ملل در مورد ایرانی بودن موشک‌ یمنی شلیک شده به عربستان سعودی هنوز هم واکنش‌های متفاوتی را به‌دنبال داشته است.
بامداد جنوب- ابوعلی زرین‌قلم:
اظهارات بی‌پایه و اساس نماینده امریکا در سازمان ملل در مورد ایرانی بودن موشک‌ یمنی شلیک شده به عربستان سعودی هنوز هم واکنش‌های متفاوتی را به‌دنبال داشته است. در حالی که روز جمعه جانشین دبیرکل سازمان ملل متحد به صراحت تاکید کرد که هیچ ادله‌ای مبنی بر دخالت ایران در این رویداد وجود ندارد، حتی این مساله باعث شده تا برخی از رسانه‌ها و صاحب‌نظران امریکایی هم در این مورد برخلاف نظر مقامات کاخ سفید نظر دهند.
با این حال، روز گذشته و پس از واکنش توئیتری وزیر امورخارجه به اظهارات نیکی هیلی، او دوباره در این مورد سخن گفت. به گفته محمدجواد ظریف، امریکا برای سرپوش گذاشتن بر جنایت‌های جنگی‌اش در منطقه، اتهامات بی‌پایه‌ای را علیه ایران مطرح می‌کند.

وی در حاشیه همایش تخصصی انعکاس موازین حقوق بشر در قوانین کیفری ایران در جمع خبرنگاران و با اشاره به ادعاها و اظهارات اخیر نیکی هیلی که مدعی شده بود نیروهای یمنی از تجهیزات ایران استفاده می‌کنند، افزود: در این‌که صحبت‌های خانم هیلی هیچ مستنداتی نداشت شکی نیست و دیدیم که حتی خود غربی‌ها هم در خصوص بی‌پایه و اساس بودن و قانع‌کننده نبودن این ادعاها، صحبت‌هایی را مطرح کردند. گروه رسیدگی سازمان ملل هم اعلام کرد در موشک‌هایی که در یمن دیده شده قطعات ساخت امریکا هم وجود داشته است. منبع تسلیحات منطقه کاملا مشخص و واضح است که هواپیماهایی که مردم یمن را بمباران می‌کند و بمب‌هایی که استفاده می‌شود هواپیما و بمب‌های امریکایی است و این واقعیت را کسی نمی‌تواند کتمان کند. اهداف این ادعاها برای به فراموشی سپردن حضور امریکا در جنایاتی است که در منطقه ما به‌خصوص در یمن انجام می‌شود؛ همچنین آنها برای به فراموشی سپردن حرکت بسیار خطرناک ترامپ در خصوص به رسمیت شناختن شهر قدس به‌عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، این ادعاها را مطرح می‌کنند.

ظریف با اشاره به اعلام پایتختی قدس شریف برای رژیم اشغالگر قدس از سوی ترامپ تاکید کرد: به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به‌عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به وسیله ترامپ، پشت پا زدن به آن ادعاهایی بود که خودشان در زمینه حقوق مردم فلسطین مطرح می‌کردند. این نیز حرکتی بود که همه دنیا؛ چه در داخل امریکا و چه خارج از آن و حتی در بین بعضی از طرفداران صهیونیست‌ها آن را به‌عنوان حرکتی خطرناک، محکوم کردند.
از سوی دیگر، نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد با انتشار مستنداتی به ادعاهای نماینده امریکا در سازمان ملل متحد پاسخ داد. در بخشی از این گزارش آمده است: اگرچه بر اساس اعلام موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم در حملات هوایی ریاض علیه یمن بمب‌های خوشه‌ای ساخت امریکا یافت شده است که استفاده از این بمب‌ها بر اساس معاهده‌ای که به امضای 119 کشور رسیده، ممنوع است.

جدا از مسلح شدن آنها به‌وسیله امریکا، ارتش سعودی برای ادامه جنگ در یمن نیز به دولت ترامپ وابسته است. ائتلاف ضدیمنی به رهبری عربستان را به‌طور مستقیم پرسنل امریکایی با اطلاعات مربوط به اهداف و حمایت لجستیکی و سوخت‌گیری‌های روزانه جنگنده‌ها تقویت کرده‌اند. اگرچه باید توجه داشت که حضور نظام‌مند امریکا در بی‌رحمی‌های صورت گرفته در یمن از دولت ترامپ آغاز نشد. امریکا از همان ابتدا در سال 2015 و با سوخت‌‌رسانی هوایی به جنگنده‌های سعودی از ائتلاف عربستان علیه یمن حمایت کرد. همچنین در این سال روند فروش بیش از هشت هزار بمب هدایت شونده لیزری به نیروی هوایی عربستان سعودی آغاز شد. همچنین 10 هزار نوع بمب دیگر نیز به عربستان ارسال شد. دولت اوباما در مجموع 42 قرارداد تسلیحاتی را با عربستان سعودی به ارزش 115 میلیارد دلار امضا کرد که این رقم بالاترین رقم توافق‌های تسلیحاتی در تاریخ روابط عربستان و امریکاست.

با این حال، یمنی‌ها دست به تلافی زدند و با استفاده از زرادخانه‌ای که از رژیم قبل به ارث برده بودند، به سمت عربستان موشک شلیک کردند. تخمین‌ها نشان می‌دهد که در زمان آغاز جنگ در یمن این کشور دارای 300  موشک بالستیک بود که بعضی از آنها را مهندسان یمنی تغییراتی را در آن انجام داده بودند و در جبران دو سال حمله هوایی به یمن ارتش این کشور نیز برخی از این موشک‌ها را به عربستان شلیک کرده است. در جولای 2015 سازمان‌های اطلاعاتی کره جنوبی اعلام کردند که موشک پرتاب شده به عربستان همانند موشک‌های موجود در کره شمالی است.
همچنین یک هیات سازمان ملل که وظیفه بازرسی و بررسی ادعاهای امریکا و عربستان سعودی مبنی بر همکاری ایران با حوثی‌های یمن در حمله موشکی به فرودگاه ریاض بود، هیچ‌گونه مدرکی مبنی بر دریافت حمایت خارجی از یمنی‌ها برای این حمله وجود نداشته است. جالب آنجاست که این هیات سازمان ملل چندین‌بار اجزائی را در قطعات به جای مانده از موشک یافته که ساخت ایران و امریکا بوده است. بر اساس منطقی که عربستان سعودی و دولت ترامپ طرفدار آن هستند، به‌نظر می‌رسد هم امریکا و هم ایران به توسعه موشکی یمنی‌ها کمک کرده‌اند.

نکته جالب آنجاست که مقامات سعودی یا امریکایی هیچ یک اطلاعاتی را در مورد زمان دقیق انتقال احتمالی موشک از ایران به یمن منتشر نکرده‌اند. در واقع دولت ترامپ نشان داده است که نمی‌داند انتقال تسلیحات ایران به یمن کی صورت گرفته است. این در حالی است که به‌دلیل وجود محاصره دریایی یمن از سوی عربستان هرگز امکان انتقال تسلیحات به یمن آن‌هم بدون دیده شدن، وجود ندارد. در واقع هر چیزی که دولت ترامپ و متحدان منطقه‌ای او اعلام کرده‌اند، اساسی در واقعیت ندارد بلکه همه، حقیقت‌های جایگزین هستند. جامعه بین‌المللی پیش‌تر با این‌گونه اقدامات روبه‌رو بوده است و دیگر آن را قبول نخواهد کرد.
این در حالی است که در سطح نظامی تنها سخنگوی ارشد نیروهای مسلح کشور در مورد ادعاهای نماینده امریکا اظهار نظر کرد که به گفته او، این اظهارات ناشی از بی‌اطلاعی نیکی هیلی از مسائل نظامی و دفاعی بوده است. به گفته سردار جزائری، چنانچه امریکایی‌ها از سطح توان بالای تکنولوژی موشکی مقاومت یمن اطلاع داشتند از بیان چنین اظهارات مضحکی خودداری می‌کردند. امریکا توان اجماع‌سازی علیه جمهوری اسلامی ایران و مقاومت را ندارد، بنابراین تنها راه برون‌رفت امریکا از دشواری‌هایی که در آن گرفتار شده است، تغییر رفتار جدی و توقف اقدامات جنگ‌طلبانه و جنایت کارانه‌اش در اقصی نقاط جهان است.

مقامات امریکایی که دچار نوعی تضاد درونی در رابطه با نوع برخورد با ایران شده‌اند و از یک‌سو خواستار برخورد شدید با ایران می‌شوند و از سوی دیگر می‌گویند نیازی در این زمینه نیست، این مهم را می‌رسانند که آنها از ارزیابی دقیق توان نظامی ایران ناتوان هستند. در همین رابطه وزیر دفاع امریکا یک روز پس از جوسازی‌های سفیر این کشور در سازمان ملل علیه کشورمان گفت که نیازی به یک موضع نظامی شدید علیه ایران نمی‌بیند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جیمز متیس در پاسخ به این سوال که آیا این شواهد می‌تواند دلیلی برای پاسخ نظامی امریکا باشد، گفت: پاسخ نظامی خیر؛ به همین دلیل بود که سفیر هیلی درآنجا بود و ژنرال‌های ما حضور نداشتند. این یک تلاش دیپلماتیک برای فاش کردن مقاصد ایران برای دنیاست.

نظرات بینندگان