
بامدادجنوب- جواد شکریان:
تولید میگوی سال جاری بوشهر با آن که هزار و 600 تن پایینتر از پیشبینیها بوده، با این حال با افزایش قابل توجهی در مقایسه با سال گذشته همراه بوده است. نکته قابل توجه در این خصوص این است که به اذعان برخی از تولیدکنندگان بوشهری، بهنظر میرسد که در سال جاری، پرورشدهندگان با مشکلات عدیده سالهای گذشته در صادرات این محصول مغذی روبهرو نبودهاند. البته هنوز هم استانهای همسایه و رقیب با برنامهتر از بوشهر فعالیت کرده و روند رو به رشد و توسعه خود را در صنعت آبزیپروری حفظ کردهاند اما همین که مشکلات سالهای اخیر در نبود مشتری و دپو شدن میگوها در سردخانه گریبان پرورشدهندگان بوشهری را نگرفته خود جای بسی امیدواری دارد.
آنچه ما را به نوشتن این گزارش واداشت، این بود که روز گذشته خبرنگاران سیستان و بلوچستانی از حضور خریداران چینی در مزارع پرورشی چابهار برای خرید مستقیم و صادرات بدون واسطه این آبزی پرطرفدار برای سودآوری بیشتر خبر دادند. بر اساس این خبر، حضور خریداران چینی در مزارع چابهار سبب شد تا پرورشدهندگان با فروش مستقیم محصولات خود به نرخ دلار و کنار زدن واسطهها، از سودآوری بیشتری برخوردار شوند.
بر همین اساس، سراغ پرورشدهندگان میگوی بوشهری رفتیم تا نظر آنها را در این خصوص جویا شویم. در این زمینه، یک پرورشدهنده میگوی بوشهری در گفتوگو با بامداد جنوب، با بیان اینکه خوشبختانه هماکنون بازار برای فروش و صادرات میگوی استان بسیار مساعد است، تصریح کرد: طی سالهای گذشته با مشکلات صادرات میگو مواجه بودیم و مجبور بودیم چندین هفته میگوی خود را در سردخانه نگهداری کنیم اما امسال این مشکلات را نداشتیم و توانستیم در مدتزمان قابل قبولی، میگوی خود را صادر کنیم.
شاهرخی با اشاره به اینکه در سال جاری میزان پرورش میگوی بوشهر افزایش قابل توجهی داشته است، افزود: در سال جاری خوشبختانه اثری از بیماری لکه سفید میگو نبود و توانستیم بیش از دو هزار و 800 تن میگو تولید کنیم.
وی با تاکید بر اینکه بیش از 95 درصد محصول تولیدی خود را به ویتنام صادر کرده است، خاطرنشان کرد: بهزودی باقیمانده میگوی پرورشی خود را نیز به این کشور صادر خواهیم کرد.
این فعال حوزه میگو در پاسخ به این سوال که در سال جاری قیمت صادراتی میگوی پرورشی بوشهر چقدر بوده است، گفت: قیمت هر کیلو میگوی صادراتی با توجه به اندازه میگوها متفاوت است اما بهصورت میانگین میتوان گفت که قیمت هر کیلو میگوی بوشهر در سال جاری پنج دلار بوده است که با احتساب هر دلار بیش از چهار هزار تومانی، قیمت هر کیلو میگو به بیش از 20 هزار تومان رسیده است.
همانگونه که از صحبتهای این پرورشدهنده میگو مشخص بود، تولیدکنندگان بوشهری در سال جاری خوشبختانه با مشکلات صادراتی مواجه نبودهاند، با این حال نگاهی به وضعیت صادرات در چابهار نشان میدهد که وضعیت صادرات این آبزی، در صورت توجه و تلاش ویژه مسوولان، میتواند بسیار سادهتر از این باشد.
در همین زمینه، رئیس اتحادیه پرورشدهندگان میگوی چابهار در گفتوگو با خبرنگار مانا با اشاره به افزایش تولید میگوی چابهار در سال جاری و تولید هزار تن میگوی پرورشی، تصریح کرد: امسال حداقل 500 تن از میگوی تولید شده در چابهار به بازارهای هدف صادر شد. کشورهای چین، دبی، امارات، لبان و آلمان از جمله بازارهای هدف صادرات میگوی چابهار در سال جاری بودند.
سیدوحید حاج سیدجوادی یکی از مهمترین وقایع خوب برای صنعت میگوی چابهار در سال جاری را حضور خریداران چینی در مزارع چابهار عنوان کرد و افزود: این امر باعث شد تا پرورشدهندگان با فروش مستقیم محصولات خود به نرخ دلار از سودآوری بیشتری برخوردار شوند.
وی در ادامه با اشاره به برنامهریزیهای صورت گرفته مبنی بر افزایش دو برابری تولید میگوی چابهار در سال آینده گفت: با افزایش تولید، مشکلی در بازار صادرات نخواهیم داشت. همچنین با انجام رایزنی با خریداران چینی از آنها خواهیم خواست تا برای خرید محصولات مزارع، زودتر نسبت به اخذ قرارداد با پرورشدهندگان اقدام کنند.
این فعال بخش خصوصی در صنعت میگو با اشاره به اینکه این امیدواری برای پرورشدهندگان وجود دارد که بتوانند با افزایش تولید و صادرات خسارتهای وارده به آنها در سالهای گذشته را جبران کنند، یادآور شد: البته بخشی از میگوی تولید در مزارع چابهار با انجام بستهبندی در محل به مصرف بازار داخلی میرسد.
حاج سیدجوادی در ادامه، عمدهترین مشکل پرورشدهندگان میگوی چابهار در منطقه گواتر، آماده نبودن زیرساختهای لازم برای پرورش دانست و همکاری نکردن صندوق بیمه محصولات کشاورزی با پرورشدهندگان را از دیگرمشکلات پیش روی پرورشدهندگان میگوی چابهار در سال جاری عنوان کرد.
بهگفته این مقام مسوول، پتانسیل افزایش بسیار بالای تولید میگوی پرورشی در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد اما بهدلیل مهیا نبودن زیرساختهای لازم، نمیتوان به شرایط آرمانی در تولید میگو دست یافت.
وی با اشاره به تولید میگوهای مقاوم در برابر بیماری، افزود: بهمنظور تولید میگوهای مقاوم در برابر بیماری، مولدین میگوهای نسل اول به استان سیستان و بلوچستان وارد شده تا بتوانیم با تولید اینگونه لاروها در مراکز تکثیر، سال آینده شاهد پرورش میگوهای نسل اول در چابهار باشیم.