«مرسک» برای توسعه پارس جنوبی، به کمک توتال می‌آید
کد خبر: ۱۰۳۴۷
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۱۶ - ۲۸ آذر ۱۳۹۶
درصورت امضای دومین قرارداد با الگوهای جدید نفتی؛

«مرسک» برای توسعه پارس جنوبی، به کمک توتال می‌آید

رود شرکت‌های بزرگ خارجی به صنایع مختلف کشور در پسابرجام، یکی از وعده‌هایی بود که دولت روحانی به مردم داده بود. البته در همان روزهای ابتدایی پس از توافق، هیات‌های بزرگ تجاری و سیاسی به سوی ایران رهسپار شدند تا...
بامدادجنوب- جواد شکریان:
ورود شرکت‌های بزرگ خارجی به صنایع مختلف کشور در پسابرجام، یکی از وعده‌هایی بود که دولت روحانی به مردم داده بود. البته در همان روزهای ابتدایی پس از توافق، هیات‌های بزرگ تجاری و سیاسی به سوی ایران رهسپار شدند تا از اولین شرکت‌هایی باشند که از بازار بکر ایران منتفع می‌شوند، با این حال، طی چند سالی که از برجام گذشته ورود شرکت‌های بزرگ به صنایع کشور مطابق انتظارات نبوده است. در این میان شاید بتوان بزرگ‌ترین قرارداد منعقد شده سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را در حوزه نفت و گاز پارس جنوبی جست‌وجو کرد؛ جایی که شرکت توتال با وجود تهدیدهای امریکا، برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی پای به استان بوشهر گذاشت. البته این شرکت فرانسوی برای ماندن در ایران قولی نداده و گفته که اگر فشارهای امریکا بیشتر شود از ایران خواهد رفت، با این حال، ورود این شرکت به ایران و آغاز فعالیتش در پارس جنوبی سبب شده که شرکت‌های بزرگ دیگری مانند مرسک دانمارک هم برای آمدن به ایران راغب شوند.
در همین زمینه، روز گذشته مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در نشست خبری با اصحاب رسانه (هر چند روابط عمومی این مجموعه رسانه‌های بومی استان بوشهر را داخل رسانه حساب نمی‌کند) اعلام کرد که دومین قرارداد در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی با مرسک برای توسعه لایه نفتی پارس جنوبی امضا خواهد شد.

محمد مشکین‌فام در این نشست، به پرسش‌های خبرنگاران درباره طرح توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی، توسعه فاز ۱۱، برنامه شرکت نفت و گاز پارس برای حفظ و نگهداشت تولید در پارس جنوبی پس از تکمیل فازها، میدان گازی فرزاد بی، پارگی خط لوله فازهای ۱۶ و ۱۹ پارس جنوبی و غیره پاسخ گفت. 
وی در‌باره چگونگی حضور شرکت دانمارکی مرسک در طرح توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی، گفت: شرکت‌های مختلفی برای حضور در طرح توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی در حال مذاکره با ما هستند اما مذاکره با مرسک پیشرفت مطلوبی دارد و امیدواریم در ماه‌های آینده بتوانیم به پیشرفت خوبی برسیم. همچنین پیش‌بینی می‌کنیم که دومین قرارداد در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی برای طرح توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی با مرسک امضا شود. در این زمینه پیش‌بینی می‌کنیم که اگر مذاکرات با همین روند ادامه پیدا کند حداکثر تا پایان امسال این قرارداد به امضا می‌رسد.

توتال از برنامه جلوتر است
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره قرارداد و روند اجرای پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با توتال خاطرنشان کرد: کارهای توتال در این فاز مطابق برنامه و حتی در برخی موارد جلوتر از برنامه است. در همه طرح‌ها ابتدا اندکی کندی وجود دارد، هم‌اکنون اسناد مناقصه توزیع شده است و پاکت‌های پیمانکاران EPC باز شده و انتخاب پیمانکاران ایرانی در حال انجام است.
مشکین‌فام با اشاره به این‌که فاز ۱۱ بخش خشکی ندارد، توضیح داد: قرار است یک میلیارد فوت مکعب (۲۸ میلیون مترمکعب) گاز تولیدی این فاز به فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی برود و یک میلیارد مترمکعب به فاز ۱۲ برود بنابراین، در عمل در بخش خشکی کارگاهی وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره این‌که شنیده می‌شود شرکت سی‌ان‌پی‌سی‌آی چین خود را برای گرفتن سهم توتال در فاز ۱۱ پارس جنوبی آماده می‌کند، تصریح کرد: خروج توتال از فاز ۱۱ بستگی به شرایط جهانی دارد، با این حال، در قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی سازوکاری طراحی شده است که اگر احیانا توتال هم از این پروژه خارج شود هیچ اتفاقی برای این پروژه نیفتد. این بدان معناست که اگر توتال از این پروژه کنار رود شرکت‌های سی‌ان‌پی‌سی‌آی و پتروپارس حضور خواهند داشت، هرچند در صورت خروج توتال از این پروژه طبیعتا مواردی از جمله استفاده از فناوری روز دنیا را از دست خواهیم داد.

۲۰ میلیارد دلار برای نگهداشت تولید نیاز داریم
این مقام مسوول درباره برنامه این شرکت برای حفظ و نگهداشت تولید میدان گازی پارس جنوبی پس از تکمیل آن تصریح کرد: کارهای مربوط به مرحله دوم پارس جنوبی در دو سال آینده آغاز می‌شود، زیرا موضوع تقویت فشار در این مرحله مطرح است بنابراین کارها پیچیده‌تر می‌شود. برای مثال، میزان تولید گاز روز گذشته (۲۷ آذرماه) از میدان گازی پارس جنوبی بیش از ۵۵۰ میلیون متر مکعب بود است که این میزان با تکمیل فازها به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز می‌رسد. با این حال، برای این‌که در سال‌های آتی شاهد کاهش فشار مخزن پارس جنوبی نباشیم از هم‌اکنون برنامه‌ریزی برای نگهداشت تولید را آغاز کردیم.
مشکین‌فام در پایان درباره سرمایه مورد نیاز برای نگهداشت تولید هم با تاکید بر این‌که پس از تکمیل فازهای پارس جنوبی سرمایه‌گذاری در این بخش آغاز می‌شود، افزود: نزدیک به ۲۰ میلیارد سرمایه برای حفظ و نگهداشت تولید نیاز است.

نظرات بینندگان