
بامداد جنوب- ابوذر راستین:
بامداد جنوب در خصوص وضعیت نابسامان محیط کسب و کار بوشهر گزارشهای متعددی را طی سالهای اخیر بر اساس مدارک و مستندات کشوری منتشر کرده است. در این گزارشها بارها از مسوولان استانی خواستیم تا فضای کسب و کار استان را به سمتی ببرند که امنیت سرمایهگذاری در آن بالا رفته و سرمایهگذارها به سمت آن جذب شوند زیرا بدون فراهم کردن محیطی مناسب برای کسب و کار، رونق اقتصادی هیچگاه محقق نمیشود، با این حال در طول سه سال گذشته که این گزارشها منتشر میشد، حتی یک بار هم یک مسوول استانی مسوولیت این وضعیت را بر عهده نگرفت و حتی در این خصوص مصاحبهای از سوی هیچ کدام از این مسوولان منتشر نشد.
آنها از فضای ناامن و نامساعد کسب و کار استان بهخوبی واقف بودند و هیچکدام به این زمینه ورود نمیکردند زیرا ممکن بود نوک پیکان انتقادات به سمت آنها روانه شود. بوشهر در چهار سال حکومت سالاری و باند همراهش، همواره در پایینترین سطح فضای کسب و کار کشور جا خوش کرده و هیچگاه مولفههای فضای کسب و کار این استان رتبهای بهتر از 28 کشور را کسب نکرده بود، با این حال حتی یک مصاحبه یا وعده در خصوص تلاش برای بهبود این وضعیت از سوی هیچکدام از مسوولان اقتصادی استان مطرح نشد.
حال پس از گذشت چهار سال سیاه بر سر اقتصاد استان، روز گذشته برای اولینبار مصاحبهای در خصوص بهبود وضعیت کسب و کار در استان بوشهر منتشر و سبب تعجب نگارنده شد، زیرا در این سالها هیچکدام از مسوولان اقتصادی استان به این ماجرا ورود نکرده و هیچ تلاشی برای بهبود آن انجام نداده بودند.
مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری استان بوشهر روز گذشته اعلام کرد که در ارتباط با تلاش استانها در زمینه بهبود محیط کسب و کار، جایگاه بوشهر با جهشی قابل توجه از رتبه 27 به 13 ارتقا یافته است!
این در حالی است که نتایج پایش ملی محیط کسبوکار ایران از فعالان اقتصادی که از سوی مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران صورت میگیرد، نشان میدهد که در فصل تابستان امسال، فضای کسب و کار بدتر از فصل بهار ارزیابی شده است. طی 4 فصل گذشته، این برای اولین بار است که نمره شاخص ملی کسب و کار وضعیت بدتری را نسبت به فصل ماقبل نشان میدهد.
امان الله شجاعی روز سهشنبه در گفتوگو با ایرنا گفته که این گزارش در تابستان امسال براساس مولفههای مختلفی تهیه شده است که هرکدام از آنها برحسب اهمیت ویژهای که در یکی از عرصههای مختلف اجتماعی دارند، میتواند جایگاه استان را در آن مولفه در مقایسه با میانگین کشوری، مشخص، تجزیه و تحلیل کند.
وی، بهبود محیط کسب و کار را راهبردی قابل توجه برای توسعه اقتصادی عنوان کرده و گفته است: توفیق در این امر، به بهرهوری بیشتر میانجامد و بهرهوری بیشتر در محیط کسب و کار بهویژه در فرصتهای کارآفرینی، منجر به خلق ثروت و درآمد بیشتر میشود. اگر گامهای اقتصادی با هدف رشد و توسعه، با برنامه حساب شده و پایش و سنجش مداوم و مستمر باشد، حالتی از خودکنترلی در محیط کسب و کار رخ میدهد که نتیجه آن صعود، بهبود و ایجاد اشتغال و درآمد بیشتر و منجر به توسعه متوازن میشود.
بهگفته شجاعی، جهش 14 پلهای استان بوشهر در بهبود محیط کسب وکار اگرچه قابل توجه است، ولی نباید ما را برای انجام رفتارهای اقتصادی بهتر و حرکت به سوی وضعی مطلوبتر، متوقف کند.
در این گزارش قصد نداشتیم که به حرفهای این مسوول استانی بپردازیم، اما آوردن جملاتی که در این مصاحبه بهکار برده، برای نتیجهگیریهای بعدی خالی از لطف نیست. (البته این جملات تنها بخشی از صحبتهای آقای مدیرکل است و متن مصاحبه کامل ایشان را میتوانید در ایرنا مطالعه کنید).
نگاهی اجمالی به گزارش منتشر شده از سوی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن در خصوص فضای کسب و کارهای استانی در کشور نشان میدهد که یا آقای مدیرکل اصلا این آمار را نخوانده است (که امیدواریم اینگونه باشد) و یا اینکه هیچ اطلاعی درخصوص وضعیت کسب و کار و آمارهایی که منتشر شده است، ندارد زیرا گزارشی که امانالله شجاعی به آن استناد کرده نشان میدهد که وضعیت کسب و کار بوشهر در تابستان 96 نسبت به بهار همین سال نهتنها بهبودی را برای خود به ثبت نرسانده، بلکه 16/0 درصد بدتر شده است. این نتایج نشان میدهند که ارتقای رتبه بوشهر در این مطالعه، تنها ناشی از بدتر شدن فضای کسب و کار در استانهای دیگر است که سبب شده به رتبههای پایینتر از بوشهر سقوط کنند. بنابراین بر خلاف گفتههای شجاعی، هنوز هم وضعیت کسب و کار بوشهر به همان اسفناکی گذشته است و خوشحالی ما باید بابت این باشد که بدتر شدن فضای کسب و کارمان تنها کمی کندتر از بقیه استانها در این فصل بوده است.
از طرف دیگر با توجه به این گزارش، در برخی از استانها نتایج غیرقابل باوری اتفاق افتاده (برای مثال، عدد شاخص در چهار استان کشور دارای نوسان بیش از 10 درصد نسبت به فصل گذشته بوده است) که بر اساس تحقیقات بامداد جنوب، این تغییرات بر اثر تغییر در تعداد پرسشنامههای تکمیل شده در آن استانها بوده است.
اینکه برای یک روزنامهنگار یا یک شهروند عادی، مطالعه آمارهای اقتصادی تا اندازهای دشوار بوده و یا ظاهر قضیه برایش بیشتر جلب توجه کند، میتواند یک امر عادی باشد اما زمانی که این اشتباه از سوی مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری یک استان رخ میدهد، دیگر باید فاتحه اقتصاد آن استان را خواند. البته همانگونه که گفتیم امیدواریم که این اشتباه آقای مدیرکل بهعلت ناآگاهی ایشان در زمینه اینگونه گزارشها و آمارهای اقتصادی باشد نه اینکه با انتشار اخبار غیرواقع، سعی در تغییر واقعیت به نفع خود و شیره مالیدن بر سر مردم داشته باشد.
در این میان یک نکته را هم ما مدنظر قرار میدهیم که جناب مدیرکل بفرمایند که بر اساس چه شاخصها و یا عملکردی فضای کسب و کار استان بهتر شده است؟ چه اتفاق خاصی در استان افتاده و یا کدام سرمایهگذار وارد استان شده و یا چه جهشی در شاخصهای اشتغال صورت گرفته که ما را به این امر امیدوار میکند؟ مثلا از صنایع خوابیده و در کما رفته استان، چند کارگاه یا کارخانه احیا شده و یا بانکها چقدر وامهای کمبهره دادهاند؟
آیا صرف پاساژسازی برادران و شرکایش با وام کمبهره و فروش اجناس بنجل چینی، میتواند فضای کسب و کار استان را بهبود ببخشد؟ اگر ایشان توضیحی در این زمینه دارند بامداد جنوب آمادگی دارد این موارد را از نزدیک پیگیری کرده و منتشر کند. به هر حال، این از همان دست حرفهایی که است که حاکم قبلی در مورد بودجه به مسوولان استانی دستور میداد تا مصاحبه کنند و هم آبروی استان را میبرد و هم آبروی این افراد را که خارج از ساختمان اداری خود با ما دوست و رفیق بودند و در خلوت چیز دیگری میگفتند.