
بامداد جنوب- هدی خرمآبادی:
«پرواز را به خاطر بسپار». در دورهای که پرواز دیگر امری محال نیست و به شیوههای مختلفی میتوان خاطراتی از پرواز را به ذهن سپرد و رویای پرواز در ابرها دیگر یک تخیل یا آرزو نیست، «پاراگلایدر» نام ورزشی است که هر چند هزینهبر است و در ایران استقبال اندکی از آن شده اما یکی از ورزشهایی است که فواید چندمنظورهای دارد. از مهمترین فواید و پیامدهای آن، از بین رفتن ترس از ارتفاع و درک تجربیات تازه است.
در این بین، پزشکان و روانشناسان درباره ماشینی شدن زندگی و بیتحرکی انسانها هشدار میدهند و بر لزوم ورزش در طول شبانهروز به منظور تامین سلامت جسم و روح تاکید میکنند.
نتایج تحقیقات مختلف نشان داده است که انجام انواع مختلف ورزشها، علاوه بر فواید جسمی فراوان، بر مقابله با مشکلات عصبی و روانی نیز آثار مفیدی دارد. با توجه به اثرات مثبت ورزش بر سلامت و تندرستی انسان ضرورت پرداختن به فرهنگ ورزشی در جامعه بیش از پیش احساس میشود. از طرف دیگر برای رسیدن به توسعه پایدار در هر جامعهای علاوه بر برنامهریزی، مدیریت صحیح و استفاده از فناوری مناسب، استفاده از منابع انسانی کارآمد اهمیت بسیاری دارد. جامعهای که نیروی انسانی سالم و شادابی داشته باشد، این امکان را خواهد داشت که در جهت توسعه واقعی سریعتر گام بردارد.
زندگی امروزی ماشینی شده و همین امر باعث تنبلی افراد شده است که بیماریهای لاعلاج بسیاری از قِبَل همین بیتحرکی نیز ایجاد شده است. این در حالی است که ورزش یکی از ارکان اصلی زندگی است که در همه دنیا به این امر مهم توصیه شده و سعی شده در برنامه روزانه افراد حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ورزش و حرکات ورزشی گنجانده شود.
ورزش از جمله روشهای مهم تکامل جسمانی، روانی و اجتماعی محسوب میشود، زیرا شرکت در فعالیتهای ورزشی افراد را به هم نزدیک میکند. راهها و فرصتهای بسیاری را برای ماهر شدن در اجتماع فراهم میآورد و به طور کلی یک فرایند آموزشی در ابعاد مختلف فرهنگی و اجتماعی برای فرد ایجاد میکند.
ورزش در سلامت و آمادگی جسمانی، تعادل و ثبات هیجانی، جلب توجه، رقابت، رشد اعتماد به نفس، تصویر مثبت بدنی و اجتماعی و تامین نیازهای دوستی، احساس امنیت و تقویت گروهی تاثیر فراوانی دارد، سلامت روانی از موضوعاتی است که بر اثر شرکت در فعالیتهای ورزشی میتواند حاصل شود، چنین فعالیتهایی بهترین موقعیت را برای رشد معیارهای سلامت روانی فراهم میکند، اگر سلامت روانی را به معنای احساس راحتی نسبت به خود و دیگران تعریف کنیم، معیارهای آن موفقیت، تعادل هیجانی، سازگاری با محیط، واقعبینی، احساس ارزشمندی و اجتماعی بودن خواهد بود، بنابراین ورزش با فعالسازی چنین معیارهایی نه تنها به بهداشت جسم بلکه به بهداشت روانی هم کمک میکند و همچنین اضطراب افراد با پرداختن به ورزش به میزان بسیار زیادی کاهش مییابد.
روستای زیبای دلارام که در دوره استاندار پیشین قرار بود در آن دهکده گردشگری احداث شود و خدا را شکر خبری از آن نیست، علاوه بر گردشگران و طبیعتدوستان، میهمان گروه پاراگلایدر در استان است که تمرینهای آموزشی خود را در آنجا انجام میدهند.
مریم نوذری، مدیر باشگاه ستارگان ساحل کمتر از یک سال و نیم است که زیر نظر استاد سامان کامران آموزشهای پاراگلایدوری را تمرین میکند.
او روز گذشته در روستای بکر و به دور از هیاهوی زندگی شهری پا به پای مردان تمرین میکرد، آن هم با جسارت، شهامت و اعتماد به نفس.
نوذری در گفتوگو با بامداد جنوب با بیان اینکه پس از آموزشهای امنیت پرواز که امروز تمرین کردیم، باید یکی از شاخههای این رشته را انتخاب کنیم، درباره روی آوردنش به این رشته میگوید: با دوستانم برای تفریح به کوههای اطراف برازجان رفته بودیم که برای نخستین بار «بال» را دیدم و پس از مشورت با دوستان تصمیم گرفتم این ورزش را دنبال کنم. استاد کامران حدود چهار است که در استان مشغول فعالیت در رشته پاراگلایدور است.
به گفته وی، این رشته ورزشی استعدادهای خوبی را در استان تربیت کرده و محسن منصوری از شهر جم قهرمان آکروباسی ایران است و زنان بوشهری نیز به این رشته علاقه نشان دادهاند. در شهر برازجان سه بانو در این رشته فعالیت میکنند.
نوذری در خصوص استقبال اندک از این رشته ورزشی هیجانانگیز نیز تصریح کرد: مسائل مالی دلیل اصلی این استقبال اندک است و پس از آن ترس از ارتفاع و تبلیغات و اطلاعرسانی اندک برای آن.
وی با تاکید بر اینکه همسرم همراه و همگام من در این مسیر و مشوق اصلی من بود، یادآور شد: خودش هم گاهی برای تمرین میآید اما بیشک وجود همراه و همگام در زندگی ارتباط مستقیمی با پیشرفت و دستیابی به آرزوها و اهداف فرد دارد.
تمرینهایشان در مسیر دلارام-باشی و مهمترین خطر، سقوط در آب است. این در حالی است که هر رشتهای خطرات و تهدیدات خودش را دارد و باید آموزشهای امنیتی را برای مصون ماندن از خطرات آن تمرین کرد.
اشتیاق بانوان برای ورود به رشتههای ورزشی این امر را به اثبات رسانده که ورزش زن و مرد ندارد. امروزه زنان ثابت کردهاند که پا به پای مردان در همه عرصهها موفق هستند.
چتربالسواری یا پاراگلایدینگ Paragliding یک ورزش تفریحی و رقابتی مخاطرهآمیز است. در هنگام پرواز، خلبان آن پروازی با ویژگیهایی مثل سبکوزنی و پرواز آزاد را به طور همزمان با یک چتربال که در واقع نوعی بادپر است تجربه میکند. چتربال موتور ندارد و نشست و برخاست آن با پاهای خلبان انجام میگیرد. در هنگام پرش، خلبان خود را با تسمههایی به یک چتربال، وصل میکند. این چتربال مانند بال هواپیما باعث تعلیق میشود و خلبان با استفاده از طنابهایی چتربال را کنترل میکند تا جهت و سرعت حرکت خود را تغییر دهد. چتربال یک وسیله نوظهور پروازی است که به سرعت در جهان در حال توسعه است. این وسیله سادهترین و آخرین دستاورد بشر برای پرواز شخصی است تا دیگر «پرواز» یک حسرت و آرزو نباشد.
به راستی زنان همه عرصههای مردانه را شکافتهاند و با اعتماد به نفس پلههای پیشرفت و تغییر را طی میکنند. یکی از ابعاد گردشگری سلامت به ورزش اختصاص دارد که روستاهای بکر و دیدنی همچون روستای دلارام در این فصل خوش آب و هوای استان بوشهر، بستر مناسبی برای سلامت روح و روان انسانهاست تا اندکی از هیاهوی شهری و زندگی ماشینی خلاصی داشته باشند.