
بامداد جنوب:
16 آذر سال جاری طی دو گزارش مفصل در خصوص وضعیت سازمان هواشناسی استان بوشهر منتشر کردیم. نادر شفیخدایی در آن گزارش درباره تجهیزات گرانقیمت هواشناسی و اهمیت آنها برای تشخیص صحیح و بهموقع اطلاعات هواشناسی توضیحاتی را ارائه و تاکید کرد که گاهی نبود تجهیزات بهروز و نیاز به تعمیرات امکانات و تجهیزات فعلی ممکن است موجب ایجاد اخلال و کندی در روند فعالیت نیروهای این سازمان و دریافت اطلاعات مورد نیاز آنها شود و با توجه به اهمیت و حساسیت اطلاعات هواشناسی به ویژه برای ترددهای هوایی و دریایی چهبسا عواقب جبرانناپذیری را رقم بزند.
متاسفانه یک هواپیمای مسافربری در مسیر تهران-یاسوج در نزدیکی سمیرم سقوط کرد، هر چند علت اصلی سقوط این هواپیما هنوز اعلام نشده اما بهروز نبودن تجهیزات و حتی اختصاص نیافتن بودجه برای تعمیرات امکانات و تجهیزات فعلی میتواند منجر به حادثهای تلخ شود؛ حادثهای که شاید علت واقعی آن هیچگاه به اطلاع عموم نرسد اما ما با وجدانمان چگونه کنار خواهیم آمد؟!
در همین راستا، رئیس سازمان هواشناسی کشور روز گذشته از بودجه ۵۷ میلیارد تومانی هواشناسی در سال آینده خبر داد و گفت: مسلما با اعتبارات قطرهچکانی مسیر بهبود وضعیت هواشناسی کشور سرعت بالایی نخواهد داشت.
داود پرهیزکار در مورد وضعیت بودجهای سازمان هواشناسی با بیان اینکه متاسفانه پایه اعتبارات سازمان هواشناسی از گذشته بسیار ناچیز بوده است، تصریح کرد: در سالهای اخیر تلاشهایی برای افزایش اعتبارات هواشناسی انجام شده، موفقیتهای محدودی هم به دست آمده و تغییراتی در وضعیت بودجه هواشناسی صورت گرفته است و خلاف خیلی دستگاهها که اعتباراتشان به ۵۰ درصد کاهش پیدا کرد، اعتبارات سازمان هواشناسی نه تنها کاهش پیدا نکرده بلکه رشد جزئی هم پیدا کرده است اما واضح است که با بودجههای محدود هواشناسی امکان انجام خیلی از پروژهها را نداریم.
معاون وزیر راه و شهرسازی نیز در این باره توضیح داد: همه امکانات سختافزاری هواشناسی تولید خارج است، بنابراین باید این دستگاهها و تجهیزات را با ارز خریداری کنیم و طبیعی است که با نوسان قیمت ارز مشکلاتی برای توان مالی سازمان ایجاد میشود، چون اعتبارات سازمان هواشناسی ثابت است و این طور نیست که با افزایش قیمت ارز بودجه سازمان بیشتر شود.
رئیس سازمان هواشناسی کشور در ادامه با اشاره به اینکه در سال ۹۱ که قیمت دلار چهار برابر شد، باید اعتبارات سازمان هم چهار برابر میشد تا بتوانیم توان مالی را حفظ کنیم، خاطرنشان کرد: اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و در چنین شرایطی طبیعی است که سازمان هواشناسی وضعیت مناسبی به لحاظ اعتبارات نداشته باشد.
به گفته پرهیزکار، اعتبارات سازمان هواشناسی در سال ۹۶ اعم از عمرانی و هزینهای در کل کشور (ستاد مرکزی به علاوه ۳۱ استان)، حدود ۱۲۰ میلیارد تومان است و از این مبلغ، ۴۰ میلیارد تومان به بودجه عمرانی اختصاص دارد.
وی با اشاره به اینکه با دلار ۴۰۰۰ تومانی، بودجه سازمان هواشناسی ۳۰ میلیون دلار برآورد میشود، تاکید کرد: بودجه هواشناسی چین سه میلیارد دلار و آمریکا چهار میلیارد دلار است، همچنین اعتبارات هواشناسی ژاپن که یکچهارم کشور ما وسعت دارد؛ ۷۵۰ میلیون دلار است. افزون بر این آلمان ۴۲۰ میلیون دلار به موضوع هواشناسی اختصاص میدهد. همه این رقمها نشان میدهد که هواشناسی ایران در چه وضعی است.
رئیس سازمان هواشناسی در ادامه با اشاره به اینکه عمده خرید سازمان هواشناسی در حوزه تجهیزات خارجی است و برای خرید آنها باید دلار بپردازیم، گفت: به همین علت سازمان هواشناسی نتوانسته پروژهای مثل پروژه رادار را که مصوبه ۲۰ سال پیش است، تکمیل کند. طی این مصوبه، یک شبکه رادار ۲۴ تایی برای هواشناسی پیشبینی شد که تا کنون تنها ۹ رادار راهاندازی شده است.
پرهیزکار با اشاره به تجهیزات مورد نیاز برای سازمان هواشناسی افزود: در حال حاضر هواشناسی به تجهیزات متعدد اعم از سیستمهای پایش مثل رادار، ایستگاههای خودکار و سیستمهای پردازش مدلهای هواشناسی مثل سوپرکامپیوتر نیاز دارد. با وجود توسعه خوبی که در سامانههای پردازشی صورت گرفته اما فاصله هواشناسی کشور با هواشناسیهای پیشرفته دنیا یک به هزار است. یعنی توان پردازشی کشورهای توسعه یافته هزار برابر ما است و طبیعی است که با اعتبارات قطره چکانی مسیر بهبود وضعیت هواشناسی کشور با سرعت کندی اتفاق میافتد.
رئیس سازمان هواشناسی در مورد بودجه سازمان هواشناسی برای سال ۹۷ گفت: برای سال آینده حدود ۵۷ میلیارد تومان بودجه عمرانی مصوب شده است که یکچهارم بودجه درخواستی است.
ما به مسوولانی که در زمینه شفافسازی، به اشتراک گذاشتن اطلاعات مورد نیاز و آگاهیبخشی شهروندان هراسی ندارند و آخرتشان را فدای منافع فانی دنیوی نمیکنند. رئیس سازمان هواشناسی پیش از این در خصوص پدیده تغییر اقلیم نامهای را به همه استانداران و فرمانداران ارسال کرد و بار سنگین مسوولیت ناشی از آگاهی درباره آینده محیط زیست و حیات این سرزمین را از دوش خود برداشت و اینک در خصوص نیاز به تجهیزات بهروز در سازمان هواشناسی را برای بهبود وضعیت و شرایط اعلام کرده اما اینکه گوشهای شنوا و چشمهای بینا اوضاع را چگونه مدیریت کنند، آن روی سکه است!