چه کسی مسوول لغو این کنسرت است؟!
کد خبر: ۱۱۰۸۱
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۴ - ۰۷ اسفند ۱۳۹۶
به دنبال لغو کنسرت مهدی جهانی در بوشهر؛

چه کسی مسوول لغو این کنسرت است؟!

موسیقی از جمله هنرهایی است که کم‏‌کم پای آن به سیاست کشیده شد، به‌گونه‎ای که این هنر در انتخابات دوره دوازدهم ریاست جمهوری نقش بی‎بدیلی را ایفا کرد و توانست فضای پرنشاطی را بر انتخابات حاکم کند.
چه کسی مسوول لغو این کنسرت است؟!بامداد جنوب- الهام بهروزی:
موسیقی از جمله هنرهایی است که کم‏‌کم پای آن به سیاست کشیده شد، به‌گونه‎ای که این هنر در انتخابات دوره دوازدهم ریاست جمهوری نقش بی‎بدیلی را ایفا کرد و توانست فضای پرنشاطی را بر انتخابات حاکم کند. از این‎رو، همزمان با انتخابات دولتمردان و سیاستمداران شعارهایی را به‌منظور پویایی و پیشرفت هنر موسیقی سردادند؛ یکی از آنها این بود که از لغو کنسرت‎هایی که مجوز آنها از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگانش در استان‎ها (ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی) صادر شده، جلوگیری شود؛ چراکه این مساله نوعی بدبینی و سرخوردگی را در فضای موسیقایی کشور به‎وجود آورده بود که شوربختانه استان بوشهر هم چندین بار این اتفاق ناخوشایند را تجربه کرده است، هرچند حمیده ماحوزی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر از بدو مدیریتش در این مجموعه فرهنگی با نگاهی ستودنی به حوزه موسیقی کوشید تا این مشکل را در استان به حداقل برساند اما کنسرت گروه موسیقی لیان و سیروان خسروی (سال 93) به‎دلیل تصمیمات سلیقه‎ای ارگان‎های مربوط وکنسرت شهرام شکوهی و محمد علیزاده (کنسرت گناوه) به سبب بی‎تجربگی تهیه‎کنندگان خود قربانی شدند.

البته در سال 96 اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به‎گونه‎ای برنامه‏ریزی کرد که بیشترین سقف برگزاری کنسرت را در برنامه‎های خود بگنجاند؛ به‎گونه‏‎ای که پیش‌بینی شده تعداد اجراها از سقف 400 کنسرت عبور می‎کند. تصمیمی که در کنار مزیت‎هایی که می‎توان برایش برشمرد، آسیب‎هایی با خود به همراه داشته که نمی‎توان به‎راحتی چشم بر آنها بست. حال لغو کنسرت مهدی جهانی بهانه‎ای برای پرداختن به این آسیب‎ها شد. آسیب‎هایی که پیش از این در گفت‎وگو با هنرمندان، تهیه‎کنندگان، فعالان و کارشناسان حوزه موسیقی استان و کشور به آنها به‎صورت جسته و گریخته اشاره شده بود.

تلاش شد که در این گزارش با نگاهی منصفانه و به‎دور از غرض به لغو کنسرت‎ها پرداخته شود. از این‌رو، به برگزاری متعدد و کثیر کنسرت در استان با دیده تحسین می‎نگریم که در دولت تدبیر و امید با نگاه مثبت حمیده ماحوزی به موسیقی در این خطه از کشور محقق شده است اما باید پذیرفت که برگزاری این حجم کنسرت به اشباع مردم در زمینه پاپ و همچنین به سایه رفتن و نابودی موسیقی بومی و سنتی‎مان منجر شده است. با این اوصاف، با توجه به افزایش اجرای صحنه‎ای موسیقی در استان باید راهکارهایی برای پیشگری از بیراهه رفتن این حوزه و همچنین جلوگیری از بیمار شدن ذائقه مخاطب اندیشید. بدون شک موسیقی همیشه پرمخاطب است اما گاهی به‎دلیل برنامه‌ریزی‎های اشتباه و حمایت‎‏های غیرمنطقی مخاطبان آن ریزش پیدا می‎کند. بنابراین در نگاه اول با این مهم روبه‎رو می‎شویم که این هنر بیش از هر چیز از بی‎برنامه‎گی و بی‎قانونی رنج می‎برد. 

برای مثال، در سال جاری اجرای کنسرت در بوشهر به حد چشمگیری رشد داشته است اما از این حجم مجوزهای صادرشده برای کنسرت چه تعداد به موسیقی محلی و چه تعداد به موسیقی سنتی و کلاسیک ایرانی (بدون کلام و باکلام) تعلق گرفته است؟!! البته پیش از این هم در گزارش‌های متعددی به این مهم پرداخته شد اما متوجه شدیم که این گزارش‌ها چندان در نحوه تصمیم‌گیری‎های متولیان موسیقی استان تاثیرگزار نبوده است؛ از این‎رو، در صدد برآمدیم باردیگر این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم. بدیهی است نخستین بخشی که در این حوزه باید پاسخگو باشد، کارشناس موسیقی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در چینش گروه‎ها و سبک‎های موسیقی باید به‎گونه‎ای ظاهر شود که دیگر شاهد قربانی شدن گونه خاصی از موسیقی نباشیم. البته منکر محبوبیت موسیقی پاپ نمی‎شویم اما باید پذیرفت که موسیقی بومی ما نیاز جدی به حمایت و مجال بیشتری برای معرفی داشته‏های خود دارد، همچنین موسیقی سنتی که متاسفانه در سال جاری در این جدول کمتر توانست فرصتی برای ارائه غنای خود بیابد. 

شوربختانه با وجود این‌که تلاش‎هایی شد که در جدول زمانبندی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کنسرت موسیقی محلی و بومی بوشهر گنجانده شود اما این موسیقی به‎دلیل انتخاب زمان اشتباه برای برگزاری آن به بن‎بست خورد و همین مساله نارضایتی هنرمندان هم‎استانی را در پی داشت؛ چراکه استقبال خوبی در تاریخ‎های تعیین شده از کنسرت آنها نشد، به‏‎دلیل این‎که این کنسرت‏‌ها بلافاصله بعد از کنسرت پاپ برنامه‎ریزی شده بودند، از این‎رو، نتواستند با فروش خوبی روبه‎رو شوند! بدیهی است از این پس گروه‎های موسیقی محلی به برگزاری کنسرت در سال آتی به دیده تردید می‎نگرند، چون حمایت منطقی از آنها در سال جاری صورت نگرفت. 

از همه اینها عبور می‎کنیم و می‎رسیم به موسیقی پاپ که بیشترین سهم را در جدول زمانبندی برگزاری کنسرت از آن خود کرده است اما این سبک هم به‎دنبال سهل‎انگاری و نبود نگاه‎های کارشناسی‎شده، اشباع شده است، به‎گونه‎ای که اکنون با لغو برخی از این کنسرت‎ها در استان روبه‎رو شده‎ایم که ناشی از بی‎تدبیری‎هاست. در سال پیش وضعیت مطلوب‎تر بود، چراکه فاصله زمانی که برای برگزاری کنسرت تعریف شده بود، یک هفته تا 10 روز بود، از این‎رو کنسرت‎ها با سوددهی مناسب برگزار می‎شدند، این در حالی است که کمترین فاصله زمانی بین دو کنسرت در سال جاری به دو روز تقلیل یافت که با توجه به جمعیت استان این مساله آسیب جدی به بدنه موسیقی وارد ساخته است، به‎گونه‎ای که یک کنسرت با فروش قابل‎توجهی مواجه می‎شود و کنسرت دیگر به قهقرا می‎رود. نظیر آنچه که این روزها با آن مواجه هستیم؛ همزمانی دو کنسرت حامد همایون و مهدی جهانی که هر دو از پرمخاطب‎ترین خواننده‎های پاپ کشور هستند، موجب شد که یکی از آنها بدون این‌که دلواپسی یا ارگانی با برگزاری آن مخالفت کند، به‎دلیل فروش نرفتن بلیت، از سوی تهیه‌کننده‎اش لغو شد؛ اتفاقی که از یکی سو ناشی از بی‎تجربگی تهیه‎کننده آن است و از سوی دیگر نتیجه برنامه‎ریزی کارشناسی نشده اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان است. مهدی جهانی به‎هر حال یکی از خوانندگان جوان و باانگیزه است که متاسفانه قربانی این برنامه‎ریزی‎های غلط شده داست؛ لغو این کنسرت بدون‌شک پیامدهای خوشایندی نخواهد داشت و اگر یک‎سری موارد از سوی کارشناس موسیقی اداره‎کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن موسیقی استان به‎صورت قانون درآید، به‎طور قطع دیگر کمتر شاهد این‌گونه اتفاقات خواهیم بود. 

حال انتظار می‎رود اداره‎کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در دادن مجوز برگزاری کنسرت حساسیت بیشتری به خرج دهد و به هرکسی که از راه می‏رسد، مجوز برگزاری کنسرت را ندهد تا کمتر با این‎چنین اتفاقاتی روبه‎رو شویم، چراکه تجربه نشان داده است که تهیه‌کنندگان بی‎تجربه و تازه‎کار از میزان تعهد کمتری برخوردار هستند و با اولین مشکل اقدام به لغو کنسرت می‎کنند، این در حالی است که تهیه‎کنندگان باتجربه به‎منظور حفظ ارزش و اعتبار موسیقی با ارائه راهکارهای راهگشا روند فروش بلیت را تسهیل می‎کنند تا زمینه جذب مخاطب را فراهم آورند. بدیهی است که لغو کنسرت بازخورد منفی هم برای تهیه‎کنندگان و عوامل اجرا و هم برای متولی حوزه موسیقی دارد، پس می‏طلبد در چنین مواقعی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به‎عنوان متولی حوزه موسیقی استان از پذیرش درخواست لغو کنسرت از سوی تهیه‎کننده خودداری کند که از این رهگذر احساس تعهد در تهیه‎کنندگان و مجریان برگزاری کنسرت تقویت شود تا این هنر دچار سرخوردگی نشود. 

یادآوری می‎شود، پیش از این صدور مجوز برگزاری کنسرت در استان‌ها برعهده دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود اما در این دو، سه سال اخیر به‎منظور تسهیل در روند برگزاری کنسرت‎ها این اختیار به ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‎ها سپرده شد، حال این سوال پیش می‌آید که اگر به‌منوال قبل بود باز هم با درخواست لغو کنسرت از سوی تهیه‎کننده موافقت می‌شد؟! مگر لغو کنسرت‌ها از خط قرمزهای دولت تدبیر و امید به‌شمار نمی‌رود؟ مگر به حال مخاطب کنسرت فرقی می‌کند که آیا این برنامه از سوی دلواپسان یا تهیه‌کننده یا حتی صادرکننده مجوز کنسرت لغو شود؟ پس جایگاه یا اهمیت برنامه‌ریزی و زمان و تصمیم مردم که به هر دلیل یا بهانه‌ای بلیت این کنسرت را تهیه کرده‌اند تا به شکل مطلوبی اوقات فراغت خود را سپری کنند، چه می‌شود؟!

نظرات بینندگان