
بامداد جنوب- هدی خرمآبادی:
درختان کهنسال سر به فلک کشیده در گوشهگوشه شهر، به منزله هویت و شناسنامه کهندیاری هستند که سالها ضربات زخم بیگانگان را بر پیکرش تاب آورده و امروز با به یدک کشیدن تاریخی غنی از مقاومتها، رشادتها و ایستادگیها بر تارک خلیج پارس میدرخشد. این درختان کهنسال و قدیمی حکایت ریشههای اصیلی هستند که به این سادگیها کمر خم نمیکنند و تسلیم نمیشوند. این ایستادگیها لایق حفاظت و پاسداریاند و برای اینکه از آنها حفاظت شود، شناسنامهدار شدنشان یکی از راههای نجات آنها از نشاندن زخم، حک کردن یادگاری یا نشان سیگار بر آنها و ... است.
این در حالی است که در برخی نقاط درختان کهنسال و قدیمی شناسنامهدارند و در اغلب نقاط هم درختان بدون هویتند و این بیهویتی سبب شده تا در جایجای کشور، درختان را قلع و قمع کنند و فریادهای دوستداران طبیعت نیز راه به جایی نبرد. از همین رو، طرح شناسنامهدار کردن درختان از جمله طرحهایی است که میتواند کمک بزرگی به طبیعت و محیط زیست کند؛ محیط زیستی که از همه طرف محل تاخت و تاز توسعه و شهرنشینی قرار گرفته با چنین طرحهایی میتواند اندک نَفَسی تازه کند و به آیندگان سپرده شود.
سال 94 بود که یک شرکت مهندسی به نام سورنا با انعقاد قراردادی با عنوان «طرح پلاککوبی و شناسنامهدار کردن درختان شهر بندر بوشهر» اقدام به شناسنامهدار کردن درختان در شهر بندر بوشهر کرد.
مهدی اصل در گفتوگو با بامداد جنوب در خصوص این طرح گفت: در زمان آقای میگلینژاد طرح پلاککوبی و شناسنامهدار کردن درختان شهر بندر بوشهر منعقد شد و فاز نخست آن که شامل منطقه یک میشد، آغاز شد اما ادامه طرح منوط به پرداخت هزینهها از سوی شهرداری است و پس از آن بقیه فاز نخست و فاز دوم طرح یادشده در اسرع وقت دنبال میشود.
اصل با اشاره به اینکه این شهر بندری گونههای گیاهی متنوع و زیادی دارد و نگهداری از آنها نیازمند برنامهریزی و کسب اطلاعات دقیق از وضعیت فعلی آنهاست، خاطرنشان کرد: پروژه پلاککوبی درختان جزء معدود پروژههای مفید برای فضای سبز کشور بوده است که با مدیریت درست و منطقی این پروژه میتوان، گزارشهای صحیح و کاربردی از وضعیت فعلی درختان در سراسرکشور به دست آورد و با توجه به اینکه این پروژه روی بستر جی آی اس نیز پیادهسازی شده است، میتوان از اطلاعات جمعآوری شده در تهیه نقشههای مفید فضای سبز و شهرداری بهره برد. از مزیتهای دیگر این پروژه کسب اطلاعات مفید و دقیق از تعداد درختان، سن آنها، گونه آنها، بیماری آنها، آفتهای آنها، قطر آنها و حتی مختصات آنها چه از نظر شهرداری و چه از نظر سازمان نقشهبرداری و جی آی اس و گزینههای کاربردی دیگر.
معاون شرکت مهندسی در ادامه تاکید کرد: پروژه پلاککوبی الکترونیکی درختان کشور با هدف جمعآوری اطلاعات درختان و بررسی وضعیت فعلی درختان در شهرهای مختلف کشور و همچنین برنامهریزی کلان برای آینده این درختان انجام شده است، امید است با ادامه این پروژه در شهرهای دیگر شاهد موج مثبتی از جانب مسوولان و مردم برای حفاظت بیشتر از درختان در سطح کشور ایجاد شود.
موضوع تغییر کاربری نیز تهدیدی دیگر برای درختان و باغ های شهر است که سبب نگرانی دوستداران محیط زیست شده است، در جامعه اسلامی ایران تخریب باغات غیر قانونی است. از همین رو قانون شناسنامهدار کردن درختان یکی از مواردی است که میتواند سبب جلوگیری از این اقدامات ناپسند شود.
براساس قانون، شهرداریها مکلف به شناسنامهدار کردن باغات هستند و طبق ماده 2 این قانون به صراحت بیان میکند: «شهرداریها در محدوده قانون و حریم شهرها مکلفند ظرف مدت یکسال، شناسنامه تعداد و نوع و محیط و سن تقریبی درختان محلهای مشمول این قانون را تنظیم کنند و این شناسنامه هر 5 سال یکبار قابل تجدید و سند اجرائی این قانون است». همچنین در ماده 3 همین قانون آمده است: «ماموران شهرداریها بر حسب مورد میتوانند برای تنظیم یا تطبیق برگ شناسایی درختان با در دست داشتن معرفینامه و نمایندگی دادستانی وارد محلهای مشمول این قانون شوند. حال که قانون به صراحت بر وظیفه شهرداریها مبنی بر شناسنامهدار کردن درختها اشاره کرده، این تکلیف تا شناسنامهدار همه درختها نه فقط درختان کهنسال، همچنان به قوت خود باقی است.
یکی از نمونههای درختان پلاککوبی شده، همانگونه که در تصویر مشاهده میشود، این درخت کهنسال در استانداری بوشهر است که با پلاککوبی دارای هویت و شناسنامهدار شده و بیشک این هویت اجازه قلع و قمع به تخریبکنندگان نمیدهد و در صورت هر گونه تهدیدی برای آن میتوان طرح دعوی و تخریبکنندگان را توبیخ کرد و آنها را پای میز دادگاه کشاند.