
بامداد جنوب- هدی خرمآبادی:
انگشتانش خامه خوش خط و خال زیباییها را چنان به تصویر میکشد که چشم هر بینندهای را مسحور میکندو انگشت به لب ماندن تنها راهکار موجود از مشاهده آن همه دلبری و زیبایی که بر صفحه سپید حک شده است. این بار مات و مبهوت زیباییهای دریا بر صفحه سپید و بینقش، صدفهایی به رنگ سپید، صورتی، نارنجی، بنفش و ... تصویری متفاوت از طبیعت به نمایش گذاشته شده است. به راستی که هنر، عهدهدار انتقال زیباییهایی جهان هستی به بهترین شکل ممکن و با والاترین ابزاری است که میتواند از ادای دِین این همه شگفتی برآید.
فاطمه صفادوست، دانشآموخته رشته منابع طبیعی- گرایش شیلات است. او از 10 سالگی با کمترین امکانات وارد عرصه وسیع و بیانتهای هنر شد؛ هنری که امروز بستر موفقیت و آرامش او و خانوادهاش در همه ابعاد و سطوح زندگی را رقم زده است. او تقریبا 7 سال است که وارد عرصه هنر دریایی شده و از حدود چهار سال پیش نیز به صورت کاملا حرفهای مشغول فعالیت در حوزه صنایع دستی با صدف است. وقتی صحبت از صنایع دستی با صدف میشود، در وهله نخست مجسمههایی به ذهن متبادر میشود که امروزه در همه شهرهای بندری یافت میشود اما «شنیدن کی بود مانند دیدن». باید برای مشاهده اعجاز هنر با صدف کارهای متفاوت این هنرمند بوشهری را دید و سپس قضاوت کرد.
برای آشنایی بیشتر با هنر دریایی و صنایع دستی با صدف سری به کارگاه صنایع دستی که در مرکز اقیانوسشناسی بوشهر به مدت ده روز (از دوم اسفند تا 12) اسفند برگزار شد، زدم و از نزدیک با هنر دست، به معنای واقعی آَشنا شدم.
مدرس کارگاه صنایع دستی با صدف در گفتوگو با بامداد جنوب در پاسخ به این سوال که زنان ما به آن درجه از خودباوری و استقلال نرسیدهاند و نیاز به کارآفرینی برای این قشر از جامعه احساس میشود، تصریح کرد: گام نخست برای موفقیت در هر زمینهای، باور قلبی به این امر است که «ما میتوانیم، اگر بخواهیم». بنابراین اراده جدی در مسیری که انتخاب میکنیم، شرط مهمی است که در سایه آن موفقیتهای بعدی نیز کسب و موانع به راحتی برداشته میشود. کارآفرینی با هنر، نه تنها میتواند به منبع درآمدی پایدار بدل شود بلکه موجب کاهش بیماریهای روحی-روانی میشود.
فاطمه صفادوست در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه جرقه ورود شما به هنر دریایی از چه زمانی زده شد، افزود: از کودکی به هنر علاقه داشتم و از ظروف بدون استفاده برای نقاشیها و طرحهایم بهره میبردم تا اینکه در رشته شیلات پذیرفته شدم و همین انتخاب تاثیر بسیار زیادی بر مسیر زندگی هنریام شد. چند سال پیش که در مرکز اقیانوسشناسی در دوره مقدماتی صنایع دستی با صدف برگزار شد، من هم در این دوره شرکت کردم و پس از آن با ارتباط گرفتن با استادهای داخلی و خارجی و تلاشهای مستمر و پیگیریهای مداوم، هنر دریایی و بهرهبرداری مفید از دریا، افتخار بزرگی برای من است که با دیدن استقبال از کارهایم، خستگی همه این سالها از تنم در میآید.
این بانوی کارآفرین در ادامه با بیان کاستیها و محدودیتهایی که همواره راه را برایش دشوار کردهاند، خاطرنشان کرد: همه تابلوها و کارهایم در کارگاه خانگی تولید میشوند، محدودیتهای بسیاری را برای من و خانوادهام به وجود آورده اما همسر و فرزندانم با صبوری فراوان، به من عشق و انگیزه میدهند.
صفادوست در خصوص جایگاه هنر دریایی در استان بوشهر نیز گفت: متاسفانه در استان بوشهر توجه مطلوبی به هنر و به ویژه هنر دریایی نمیشود و از آنجا که اطلاع دقیق و آشنایی با فرآیند تولید یک هنر دریایی ندارند، ارزش واقعی این هنر را درک نکردهاند البته ناگفته نماند که این وضعیت نسبت به گذشته بهتر شده اما همچنان جای کار بسیار دارد. در کشور اما مشهد، تبریز، اصفهان و مشهد علاقه و توجه بسیاری به هنر دریایی دارند.
این بانوی هنرمند در ادامه با بیان اینکه مرکز اقیانوسشناسی بوشهر یکی از مراکزی است که به آشنایی شهروندان با مسائل و مفاهیم دریایی و ترویج هنر دریایی برای بانوان بسیار تلاش میکند، تاکید کرد: هر چند که فعالیتهای فرهنگی و برگزاری چنین کارگاههایی جزء وظایف تعریف شده آنها نیست اما بهای مضاعفی به فعالیتهای فرهنگی در راستای اشتغالزایی و کارآفرینی به ویژه برای بانوان میدهند.
نکته جالب زندگی خانم صفادوست، علاقه دو فرزند پسرش به هنر دریایی است. براساس گفتههای وی، پس از علاقهمندی فرزندانش، هیچ گونه محدودیتی برایشان قائل نشدم و به آنها اعتماد کردم. نتیجه این اعتماد نیز امروز جز سربلندی و افتخار برای من و پدرشان دستاوردی ندارد.
این کارگاه با مدیریت مرکز اقیانوسشناسی بوشهر به صورت رایگان برای بانوان علاقهمند به هنر و البته جویای کار و خواهان اشتغالزایی به مدت ده روز (از 2 تا 12اسفندماه) برگزار و امروز (دوشنبه) نیز مراسم اختتامیه آن با حضور رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی و جمعی از مسوولان استانی برگزار میشود. جا دارد در جایگاه رسانه، از پژوهشگاه اقیانوسشناسی و علوم جوی کشور و حضور رئیس پژوهشگاه و مسوولان استانی در مراسم اختتامیه، رئیس مرکز اقیانوسشناسی بوشهر (خانم مریم قائمی)، مسوول کارگاه صنایع دستی با صدف (خانم غلامپور) کمال قدردانی را به منظور فراهم کردن بستر کارآفرینی و اشتغالزایی برای بانوان و ترویج هنر دریایی به جا آوریم. با چنین ظرفیتهایی جا دارد مسوولان حمایتهای بیشتری از بانوان در راستای اشتغالزایی به عنل آورند؛ پازل گمشدهای که نیازمند تدبر و تامل و توجه بیشتر و نگاه بانوان کارآفرین به آن دوخته شده است.