سهم بوشهر در تولید آبزیان چقدر خواهد بود؟
کد خبر: ۱۱۵۲۸
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۱۸ - ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
با هدفگذاری تولید 6/1 میلیون تنی انواع آبزیان؛

سهم بوشهر در تولید آبزیان چقدر خواهد بود؟

استان بوشهر با توجه به داشتن بیشترین مرز مشترک با خلیج فارس، یکی از مهم‌ترین استان‌های کشور در صید و تولید انواع آبزیان بوده و نقش مهمی در زمینه درآمدهای ارزی شیلاتی کشور ایفا می‌کند.
بامداد جنوب:
استان بوشهر با توجه به داشتن بیشترین مرز مشترک با خلیج فارس، یکی از مهم‌ترین استان‌های کشور در صید و تولید انواع آبزیان بوده و نقش مهمی در زمینه درآمدهای ارزی شیلاتی کشور ایفا می‌کند. اشتغال بیش از 12 هزار صیاد در بوشهر و صید سالانه بیش از 60 هزار تن انواع آبزی، در کنار ظرفیت‌های بسیار مناسب این استان در تولید و پرورش آبزیان، اهمیت این صنعت را در اشتغال استان و کسب درآمدهای ارزی برای کشور نشان می‌دهد. با این حال، آنچه مسلم است، این است که ظرفیت‌های استان بوشهر هنوز آن‌گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته و بخش قابل توجهی از این ظرفیت‌ها بلااستفاده مانده است. در این راستا، توسعه زیرساخت‌های شیلات در این استان، علاوه بر تامین آبزیان مورد نیاز کشور می‌تواند کمک موثری به ایجاد اشتغال و ارزآوری کند. در حال حاضر طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده تا پایان برنامه ششم توسعه، صنعت شیلات ایران باید به تولید یک میلیون و 600 هزار تن انواع آبزی دست یابد که باید دید از این میزان تولید، سهم استان بوشهر با توجه به پیشرفت‌های سایر مناطق کشور چقدر خواهد بود!

در سال‌های اخیر، با وجود کاهش منابع دریایی، تولیدات کل آبزیان جهان نه‌تنها پایین نیامده بلکه سالانه حدود دو میلیون و ۲۸۰ هزار تن نیز رشد داشته است که این افزایش فقط از محل پرورش آبزیان به‌دست آمده است. با این حال، نگاهی به آمارهای پرورش و صید آبزیان در کشور نشان می‌دهد که هنوز هم «صید» آبزیان در ایران به میزان قابل توجهی بیشتر از «تولید و پرورش» آبزیان است که این مساله پتانسیل و همچنین لزوم توسعه زیرساخت‌های شیلاتی کشور (خصوصا استان‌های مستعد مانند بوشهر) را برای پرورش و تولید آبزیان نشان می‌دهد. 

نگاهی به رتبه‌های برتر تولید آبزی در جهان نشان می‌دهد که این کشورها بخش عمده‌ای از تولیدات خود را از طریق پرورش ماهی در قفس با استفاده از امکانات روز دنیا تولید کرده‌اند. البته در این زمینه، طی سال‌های اخیر با توجه به تفاهمنامه‌ها و سرمایه‌گذاری‌های صورت ‌گرفته در بخش شیلات کشور، رتبه ایران در تولید آبزیان در دنیا بهبود یافته و روند رو به رشدی را تجربه کرده است اما این پیشرفت‌ها می‌تواند با سرعت بیشتری صورت پذیرد. در حال حاضر، ایران رتبه بیستم دنیا را در تولید آبزی دارد که با توجه به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌هایی که در کشور وجود دارد، می‌توان به رتبه‌های بهتری در این زمینه دست یافت. 

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران در همین راستا با بیان این‌که پارسال بیش از یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن انواع آبزی در نقاط مختلف کشور تولید شد، افزود: بیش از ۴۸۰ هزار تن از این تولیدات در بخش پرورش آبزی و مابقی صید از دریاست.
حسن صالحی با اشاره به این‌که سال گذشته بیش از ۱۲۳ هزار تن انواع آبزیان به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از کشور به نقاط مختلف دنیا صادر شد که نسبت به صادرات سال ۱۳۹۵ رشد چشمگیری داشته است، خاطرنشان کرد: سرانه مصرف آبزیان در سال گذشته به 2/11 دهم کیلوگرم رسید که این مهم نیز نسبت به سال ۱۳۹۵ بیش از ۵۰۰ گرم رشد داشته است.
وی با بیان این‌که سال گذشته بیش از ۲۲۰ میلیون بچه ماهی زینتی در نقاط مختلف کشور تولید شد، ادامه داد: ارزش صادرات ماهی‌های زینتی کشور در سال گذشته سه میلیون دلار بود. 

سازمان شیلات در این بخش برنامه‌ریزی‌های مدونی تدوین کرده و در صورت اجرائی شدن کارشناسی برنامه‌ها، صادرات ماهی‌های زینتی تا پایان امسال رشد چشمگیری خواهد داشت.
به‌گفته صالحی، تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع آبزیان تا پایان برنامه ششم توسعه در کشور هدفگذاری شده و با توجه به ظرفیت‌های ارزشمند دریایی، وسعت سواحل شمال و جنوب در تولید میگو و همچنین استقبال سرمایه‌گذاران داخلی این مهم چندان دور از دسترس نیست.
رئیس سازمان شیلات کشور، توسعه پرورش ماهی در دریا را یکی از برنامه‌های اقتصاد مقاومتی این سازمان عنوان کرد و افزود: در این راستا تعاملات و همکاری‌های چند‌جانبه با کشورهای ایتالیا، نروژ، فرانسه و یونان شکل گرفته و بخشی از کار نیز کلید خورده است. توسعه بهره‌وری آب در تولید قزل‌آلا و گونه کپور نیز با تلفیق آبزی‌پروری با آب کشاورزی و استفاده از ظرفیت استخرهای دو منظوره آب کشاورزی و بهره‌گیری از مکانیزاسیون و سیستم‌های برگشت آب در دستور کار قرار گرفته است.

این مقام مسوول با اشاره به این‌که افزایش وزن ماهی قزل‌آلا تا 5/1 کیلوگرم با هدف جذب بازارهای جهانی نیز یکی از مهم‌ترین برنامه‌های سازمان شیلات ایران است، بیان کرد: توسعه ماهیان گرم آبی نیز یکی از برنامه‌های سازمان شیلات ایران است که در این راستا مذاکرات بسیاری با شرکت‌های چینی برای تبادل تجربیات و استفاده دو جانبه از فناوری‌های نوین انجام شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر این‌که دومین نشست روز شیلات ایران و فرانسه مرداد‌ماه امسال در فرانسه برگزار می‌شود، خاطرنشان کرد: معرفی ظرفیت‌های آبزی‌پروری ایران و جذب بازارهای اروپا از مهم‌ترین اهداف شرکت در این نشست است.

نظرات بینندگان