
بامداد جنوب -جواد شکریان:
بیست و یکم فروردینماه سال جاری بود که دولت دوازدهم در پی آشفتگیهای بازار ارز و رسیدن نرخ آن به بیش از هفت هزار تومان، یکسانسازی نرخ ارز را با اعلام قیمت هر دلار چهار هزار و ۲۰۰ تومان کلید زد و با تهیه و تصویب دستورالعملهایی، شیوههای تخصیص ارز را اعلام کرد. در آن زمان کارشناسان اعلام کردند که این تصمیم دولت عجولانه و کارشناسی نشده بوده و احتمالا بهزودی شکست میخورد با این حال، این طرح با تمام مفاد و دستورالعملهایش اجرا شده و سبب بروز مشکلات فراوانی شد.
یکی از این مشکلات، مربوط به پرداخت ارزهای دولتی به واردکنندگان بود که پرونده آن هنوز هم بسته نشده و لیست نهایی دریافتکنندگان ارز دولتی باوجود خواست عمومی و ورود رئیسجمهور و قوه قضائیه، همچنان پوشیده مانده است. در این زمینه، چند هفته پیش بود که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با دستور شخص وزیر، فهرستی از شرکتهای واردکننده گوشی تلفن همراه با ارز دولتی منتشر کرد که بر پایه آن، ۳۰ شرکت از این فهرست ۴۰ بندی از آغاز امسال تا 29 خردادماه همه ارز تخصیص داده شده را در مسیر قانونی آن صرف نکرده بودند.
رقم کل ارز اختصاص یافته به ۴۰ شرکت یاد شده، ۲۲۰ میلیون و ۶۴۳ هزار و ۲۰۶ یورو بود اما محمولههایی با مجموع رقم ۷۵ میلیون و ۲۸۳ هزار و ۸۶۰ یورو با عاملیت ۳۰ شرکت واردکننده از گمرک ترخیص شد، ضمن اینکه گوشیهای واردشده با ارز دولتی، هنگام عرضه به بازار با نرخ ارز آزاد قیمتگذاری شده و به فروش میرسیدند. همین امر سبب شد قیمت گوشی تلفن همراه در بازار بهصورت تصاعدی روبه افزایش گذاشته و برای تهیه گوشی، مصرفکنندگان را به دردسر بیندازد.
در همین راستا، اگرچه وزیر ارتباطات با اعلام نام این شرکتها و معرفی آنها به مراجع ذیصلاح برای برخورد با تخلفاتشان، گام مهمی را برداشته و سعی در آرام کردن بازار داشت، با این حال، با توقف عرضه ارز دولتی به این بخش و افزایش روزافزون نرخ دلار، بازار تلفن همراه کشور آشفتهترین روزهای خود را تا به امروز سپری کرده است.
در این زمینه، گزارش میدانی بامداد جنوب از بازار بندر بوشهر و برخی از شهرستانهای استان حاکی از رکود شدید بازار و افزایش بیسابقه قیمتها در یک هفته اخیر دارد تاجایی که قیمت برخی از مدلهای گوشی تا دوبرابر افزایش داشته است. برای مثال قیمت گوشیهای پرفروش و خوشقیمت برند هواوی مانند (Mate 10 lite) و (Nova 2 plus) که در روزهای ابتدایی مردادماه با قیمتی در حدود یک میلیون و 850 هزار تومان و یک میلیون و 750 هزار تومان خرید و فروش میشدند، با افزایش قیمت تقریبا دو برابری، هماکنون با قیمتهای بیش از سه میلیون تومان در بازار بوشهر و سایر استانها معامله میشوند.
این در حالی است که در روزهای اخیر با توجه به افزایش شدید قیمتها و مشخص نبودن وضعیت فردای بازار، بسیاری از فروشندهها به هیچ عنوان حاضر به فروش گوشیهای نو خود نبوده و به تبعیت از بازار بزرگ تهران، تنها به خرید و فروش گوشیهای دست دوم مشغول هستند.