بامداد جنوب - ابوعلی زرینقلم:
موضوع سوال از رئیسجمهور این روزها نقل محافل کشور است و هر کسی در این مورد نظری دارد. برخی از حامیان دولت آن را سیاسی میدانند اما برخی دیگر بر این باور هستند که این سوال بر اساس روال قانونی و کار نمایندگی است که در قانون نیز بر آن تصریح شده است. با این حال، در پی مشکلات عدیده اقتصادی و تجمعات مختلفی که در سراسر کشور در اعتراض به این موارد صورت گرفت و بیمیلی حسن روحانی برای تغییر تیم اقتصادیش و نیز در حوزه سوال نمایندگان از وی، او شب گذشته در برنامه تلویزیونی حاضر شد و در مورد آخرین تحولات اقتصادی و سیاسی کشور و همچنین مبحث شروع مرحله اول تحریمهای امریکا با مردم گفتوگو کرد. اقدامی که بسیاری آن را دیرهنگام و ناکافی میدانند.
وقت مردم و مجلس را میگیرند
یکی از مخالفان سوال از رئیسجمهور مجید انصاری است که در ارتباط با موضوع سوال نمایندگان از رئیسجمهور با اشاره به اظهارات امیری، معاون پارلمانی رئیسجمهور مبنی بر غیرقانونی بودن طرح این سوال، اظهار کرد: صرفنظر از اینکه آیا سوال از رئیسجمهور قانونی مطرح شده است یا خیر باید گفت که نمایندگان ما بسیار زمان نامناسبی را برای سوال از رئیسجمهور انتخاب کردند.
به گفته وی، کشور در یک جنگ تمام عیار اقتصادی است، دشمنان کشور بیش از همیشه فعال هستند و رهبری انقلاب فرمودند که ستاد جنگ علیه ایران به رهبری امریکا مستقر شده است؛ با این حال نمایندگان ترجیح دادند سوال از رئیسجمهور را در چنین زمانی مطرح کنند. دشمن از هر روشی استفاده میکند تا علیه ایران اقداماتی را صورت دهد، تهدید میکند، تحریم میکند و میکوشد که اقتصاد ما را فلج کند. در ماههای اخیر شاهد نابهسامانی افسار گسیخته در حوزه اقتصاد بودیم. از سوی دیگر در داخل کشور هم شاهد اقدامات برخی از سودجویان بودهایم. در چنین شرایطی طبعا باید تمام حواس دولت متوجه ساماندهی اقتصاد کشور و جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر در زندگی مردم باشد.
وی با بیان اینکه فراموش نکنیم که جنگ روانی در فضای مجازی و واقعی علیه دولت آغاز شده است تا امید مردم را تضعیف و اعتماد آنان از مسوولان را از بین ببرند. بعضی از جریانات از خواستههای به حق به مردم سوءاستفاده میکنند و میکوشند تا همزمان با جنگ اقتصادی دنیا علیه ایران جنگ روحی و روانی در داخل مدیریت کنند، یادآور شد: بهنظر میرسد طرح سوال از رئیسجمهور، مشغول کردن رئیس دولت و وزرا و مسوولان از مشکلات واقعی کشور است و کمکی به حل مشکلات نخواهد کرد.
به رفع ابهامات کمک میکند
یکی از نمایندگان سابق مجلس هم بر این باور است که سوال را از رئیسجمهور را بهصورت یک تابو در نیاوریم. پیش از این هم نمایندگان از روسای جمهور وقت سوال پرسیدند و نباید بهعنوان تنش سیاسی آن را مطرح کنیم.
غلامرضا مصباحیمقدم با بیان این مطلب به ایسنا گفت: سوال از رئیسجمهور به معنای تنش سیاسی نیست. پیش از این هم در تاریخ جمهوری اسلامی ایران شاهد سوال نمایندگان از رئیسجمهور بودهایم. سوال از رئیسجمهور به معنای پاسخ به یک سوال است، ابهامی پدید آمده یا اشکالی موجود است که نمایندگان میخواهند آن موضوع را از رئیسجمهور پیگیری کنند.
به گفته وی، حضور رئیسجمهور در مجلس شورای اسلامی برای پاسخ دادن به سوالهای نمایندگان اشکالی ندارد. هر از چندی اگر رئیسجمهور به مجلس برود و از طریق تریبون مجلس با نمایندگان و مردم صحبت کند بسیاری از ابهامات برطرف میشود. باید به سوالها پاسخ داد و ابهامات را برطرف کرد و فراموش نکنیم که پاسخ دادن به اینگونه سوالها هیچگونه تنش سیاسی ایجاد نمیکند. با موضوع سوال از رئیسجمهور بهصورت یک تابو برخورد نکنیم. پیش از این هم دوبار دیگر مجلس از رئیسجمهور وقت خواسته تا برای پاسخ دادن به سوالهایش به مجلس برود.
مصباحی مقدم افزود: نمایندگان مجلس باید با احترام و ادب سوال خود را مطرح کنند و رئیسجمهور هم باید با رعایت شئونات نمایندگان مجلس توضیحاتی بدهد تا ابهامات برطرف شود. ای بسا جای یک نوع ارتباط نزدیکتر رئیسجمهور با مردم از این طریق پر بشود.
سوال از رئیسجمهور جناحی است
شائبه سیاسی بودن سوال از حسن روحانی اما از زبان برخی دیگر از نمایندگان مجلس شنیدنی است. جلال میرزایی در خصوص اینکه حضور رئیسجمهور در مجلس در شرایط کنونی چه الزامی دارد، بیان کرد: از بعد ار انقلاب همواره در شرایط غیر عادی شاهد چنین اقداماتی بودهایم و امروز نیز شاهد هستیم که در شرایط نامساعد سوال از رئیسجمهور مطرح شده است. امروز یک جریان خاص بحث طرح سوال از رئیسجمهور را پیگیری میکند. این افراد از برخی مواضع و اقدامات رئیسجمهور راضی نیستند.
وی با بیان اینکه اکنون در مجلس امضاها به تعداد کافی برای طرح سوال از رئیسجمهور رسیده است. این افراد نیز از بعد از انتخابات بهدنبال این موضوع بودند که در نهایت امروز این اتفاق میسر شد. دولت و جریان حامی دولت باید این مساله را بهعنوان فرصتی قلمداد کند تا کارهایی که انجام داده و چالشهایی را که با آن روبهرو شده است را به مردم اطلاع دهد، ادامه داد: رئیسجمهور باید در خصوص محدودیتها و موانعی که با آن مواجه است از تریبون مجلس با مردم صحبت کند.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا سوال از رئیسجمهور با وجود انصراف عدهای از نمایندگان از انصرافشان مشکل قانونی ندارد، بیان کرد: از نظر من دیگر امروز نباید بر روی این مساله تمرکز کرد، چراکه جریان اصلاحات همواره از پاسخگویی حمایت میکند و اعتقاد دارد که مسوولین باید پاسخگو مردم باشند. لذا رئیسجمهور نیز باید از این فرصت استفاده کند تا کارشکنیهایی که باعث ایجاد این شرایط شده است را به اطلاع مردم برساند.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که که آیا سوال از رئیسجمهور به این شکل که شائبه سیاسی در آن وجود دارد، وهن جایگاه مجلس محسوب نمیشود، اظهار کرد: مجلس چندین فراکسیون دارد و هر لایحه یا طرح یا سوالی در مجلس نهایتا ماهیت سیاسی پیدا میکند اما در خصوص سوال از رئیسجمهور شاید بتوان گفت که جناحی بودن رساتر است.