گردشگری بوشهر بیش از 40 درصد رشد داشته است
کد خبر: ۱۲۵۵۲
تاریخ انتشار: ۱۰ : ۱۵ - ۰۵ شهريور ۱۳۹۷
نگاه ویژه میراث فرهنگی و اداره‌کل بنادر و دریانوردی به مقوله گردشگری؛

گردشگری بوشهر بیش از 40 درصد رشد داشته است

هر ساله با فرارسیدن هفته دولت، دستگاه‌‌ها و نهادهای دولتی این فرصت را غنیمت شمرده و از پروژه‌ها و طرح‌های اجرائی خود که آماده بهره‌برداری هستند، رونمایی می‌کنند تا از این طریق بستر مناسب را برای رشد و ترقی استان در حوزه تخصصی خود فراهم آورند.

هر ساله با فرارسیدن هفته دولت، دستگاه‌‌ها و نهادهای دولتی این فرصت را غنیمت شمرده و از پروژه‌ها و طرح‌های اجرائی خود که آماده بهره‌برداری هستند، رونمایی می‌کنند تا از این طریق بستر مناسب را برای رشد و ترقی استان در حوزه تخصصی خود فراهم آورند. از این‌رو، روز گذشته اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با برگزاری نشست خبری به‌مناسبت هفته دولت، اصحاب رسانه را از اتفاقاتی که در حوزه فعالیتی‌‌اش رخ داده، مطلع ساخت. این نشست خبری بعد از افتتاح هتل دو ستاره «پلاس 2» با حضور ناصر امیرزاده، مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و برخی از مسوولانی استانی در بوشهر برگزار شد. به گفته امیرزاده، با افتتاح این هتل 55 تخت به تعداد تخت‌های اقامتی استان افزوده شد و امید می‌رود تا پایان سال بیش از هزار تخت به واحدهای اقامتی استان اضافه شود که رشد بیش از پنجاه درصدی را در پی خواهد داشت. این هتل با حجم سرمایه‌گذاری دوازده میلیارد تومان به همت بخش خصوصی به بهره‌برداری رسیده است. البته افزون بر هتل «پلاس 2»، هتل دیگری به‌نام «ناکو» در همین هفته در بوشهر گشایش خواهد یافت. 
با این‌ اوصاف، می‌توان به تکمیل بیش از پیش زیرساخت‌های گردشگری در استان امیدوار شد، چون یکی از چالش‌هایی که هماره این خطه با آن دست به‌گریبان بود، کمبود فضاهای اقامتی و استراحتگاه بود که انتظار می‌رود این فضاها در سراسر استان بسط داده شود. همان‌گونه که اطلاع دارید اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری حوزه گسترده‌ای را در اختیار دارد که مدیریت آن به‌تنهایی کار مشکلی است و می‌طلبد بخش خصوصی و انجمن‌ها و موسسات مردم‌نهاد در کنار این مجموعه قرار گرفته تا بتوان به نتیجه مطلوب دست یافت.
برای مثال، در حوزه میراث فرهنگی وقتی از شمال به جنوب، از شرق به غرب استان نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که در نقطه‌نقطه این خطه محوطه‌های باستانی و بناها و عمارت‌های شاخص تاریخی وجود دارد که مرمت و بازسازی و نگهداری این داشته‌ها هم به نیروی انسانی کافی و هم به هزینه هنگفتی نیاز دارد که شوربختانه ما در این دو حوزه با کمبودهایی روبه‌رو هستیم، از این‌رو، هر از چندگاهی شاهد یک‌سری تخریب‌ها و تهدیدهایی هستیم که ذره ذره حافظه تاریخی این خاک را تحت شعاع خود قرار می‌دهد. امید که این نقایص رفع شود تا دیگر شاهد ویرانی و زیر و رو شدن تاریخ باستانی نجیرم، نایبند، سیراف، لیان و... نباشیم. بدیهی است بوشهر به‌دلیل دارا بودن بیشترین مرز آبی با خلیج فارس و آب و هوای ملایم و مطبوع در نیمه دوم سال، فرصتی منحصربه‌فرد برای توسعه صنعت توریسم در جنوب کشور است اما این مهم زمانی محقق می‌شود که ما در این زمینه با برنامه و با رعایت استانداردهای جهانی ظاهر شویم. در این صورت است که می‌توان به جذب گردشگر امیدوار شد؛ چراکه سواحل بکر و ماسه‌ای خلیج فارس به‌خودی خود به جذب توریست و جهانگردان کمک می‌کند اما نباید از این موضوع غافل شد که در کنار این امتیاز، باید یک‌سری امکانات نظیر راه‌اندازی اقامتگاه‌، بازی‌های دریایی، گشت دریایی و... برنامه‌ریزی شود. امید می‌رود استان ما در این زمینه با سرعت بیشتری ظاهر شود تا عقب‌افتادگی سال‌های پیش را بتوان جبران کرد. البته اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سه یا چهار سال اخیر نشان داده که برای رونق صنعت گردشگری در استان بسیار مصمم است. بدون شک رونق این صنعت به درآمدزایی، اشتغال‌زایی و جذب سرمایه‌گذار کمک شایانی می‌کند. 
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر روز گذشته در نشست خبری خود گفت: بدون‌شک اصحاب رسانه با نقدها و نقطه نظرات خود بارها ما را در مسیرمان یاری کردند و مفید واقع شدند و توانسته‌اند باعث حساسیت و توجه خاص مردم به حوزه میراث فرهنگی شوند. 
ناصر امیرزاده در ادامه در پاسخ به سوال مبنی بر این‌که آیا برای خانه‌های مبله هم فکری شده است، چرا‌‌که یکی از عوامل گران شدن خانه در بوشهر، همین خانه‌های مبله است و از طرفی، در همه بنگاه‌ها و حتی سایت دیوار هم، بخش اعظمی از بازار را همین خانه‌های مبله در بر گرفته است و به نوعی شغل کاذب هم ایجاد کرده است، توضیح داد: ما در این زمینه طرح‌های قانونی در دست اجرا داریم اما نمی‌توان مردم را به زور وارد این طرح‌ها کرد. اجرا و پیاده‌سازی این طرح‌ها، نیازمند زمان است ولی با وجود این، برای رفع این مشکلات، برنامه‌هایی داریم و در حال پیاده کردن آنها هستیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه بامداد جنوب مبنی بر این‌که ما در بوشهر آثار باستانی متعددی داریم که در خزانه اداره‌کل میراث فرهنگی نگهداری می‌شوند و متاسفانه فاقد یک موزه با استانداردهای لازم هستیم! شما برای رفع این مشکل، برنامه خاصی دارید، گفت: بله، در این زمینه تجهیز و توسعه موزه منطقه‌ای «خلیج فارس» را در دستور که قرار دادیم که پنج میلیارد تومان به آن اختصاص داده شده است. پیمانکار پروژه حدود یک ماه است که کار بازسازی‌ آن را شروع کرده است. امیدواریم با بودجه‌ای که در نظر گرفته شده، تا دهه فجر مرمت و بازسازی موزه به پایان برسد و آماده بهره‌برداری شود. البته کار ساختمان آن تقریبا به پایان رسیده؛ اما مراحل بعدی‌اش هم امیدواریم تا چند ماه آینده تکمیل شود. وسعت این پروژه ۱۵ هکتار است که در تملک ارتش است اما بهره برداری آن بر عهده ماست؛ اگر به پایان برسد برای تمامی مناطق سواحل خلیج فارس، موزه‌ای استاندارد خواهد شد که کل جنوب ایران را پوشش خواهد داد و تمام اشیای باستانی و تاریخی که در زیر دریا و سواحل خلیج فارس کشف شده است، در آن نگهداری خواهد شد.
امیرزاده همچنین در پاسخ به این سوال آیا صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی، مرمت و بازسازی بنای خاصی را در استان بوشهر در دستور کار خود قرار داده است، بیان کرد: این‌گونه نیست که این صندوق خود به مرمت و بازسازی بناهای تاریخی مبادرت می‌‌ورزد، بلکه در اصل حلقه واسطی است میان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرشگری و بخش خصوصی، بله در استان ما به‌زودی چندین بنا را در برنامه‌های خود خواهد گنجاند. یکی از این بناها عمارت «ملک» است که صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی باعث شده مشکلات مربوط به آن تا حدودی حل شود. همچنین عمارت «حاج‌رئیس» بنای شاخص دیگری است که با همکاری اداره‌کل بنادر و دریانوردی استان ان‌شاءالله مرمت و بازسازی آن به سرانجام خواهد رسید.
مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه در خصوص برنامه‌های این مجموعه در هفته گردشگری که اوایل مهرماه است، توضیح داد: خوشبختانه در بخش گردشگری، در مجموع حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد رشد داشته‌ایم. در حوزه گردشگری دریایی هم سرمایه‌گذاران بسیاری ورود کرده‌اند و کارهای بسیار خوبی صورت گرفته است؛ مثل احداث اسکله والفجر. امسال برخلاف سال‌های پیش مردم و مسافران در خیابان اقدام به خرید بلیت نخواهند کرد؛ بلکه برای این منظور سامانه‌ای تعبیه شده است و خرید بلیت انجام می‌شود. از طرفی، دفاتر هم در این میان نفعی خواهند برد. در کل، ساماندهی این حوزه را در دست داریم که نتیجه‌اش، بیشتر باعث تکریم مسافران و مردم خواهد بود؛ البته قرار بود همزمان با هفته دولت با همکاری اداره بنادر و دریانوردی استان، یک کشتی گردشگری به آب انداخته شود که با وجود این‌که کشتی آماده شده اما بنا به دلایلی این مهم به تاریخ دیگری موکول شده است. باید اعتراف کرد که اداره‌کل بنادر و دریانوردی استان در حوزه گردشگری تاکنون همکاری قابل قبولی را با اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان داشته است. سعی کرده‌ایم که بخش خصوصی را هم در این حوزه درگیر کنیم. خوشبختانه با تائید نهادهای ذیربط، در ایام نوروز به‌دلیل رونق گردشگری دریایی و حضور مردم در دریا و سواحل کمترین میزان جرم و ناهنجاری رخ می‌دهد. این برنامه‌ها همه مفید و موثر است و امیدواریم که ادامه پیدا کند. یک اتفاق خوبی که در این حوزه افتاده است، از بسیاری از لنج‌ها و کشتی‌هایی که به هر دلیلی، بلااستفاده رها شده‌اند، در سواحل از آنها به‌عنوان هتل یا رستوران استفاده می‌شود! 
امیرزاده در پاسخ به این سوال که آیا برنامه‌ای برای دهکده گردشگری امید (در واقع پارک امید) دارید، گفت: متولی این دهکده از همان اول هم بنیاد مسکن بوده، از این‌رو ما به این دهکده ورود نکردیم؛ چون کسی هم از ما نخواست. از جانبی، در حوزه شهر بود و شهرداری باید ورود می‌کرد که در حال حاضر شهرداری با همکاری استانداری ساماندهی این دهکده را برعهده گرفته است.
وی در بخشی دیگری از سخنانش در بحث اقامتگاه‌های گردشگری بیان کرد: خوشبختانه ما در این حوزه تقاضاهای زیادی داریم به‌خصوص در روستاها و آن بخشی از کار که به اداره‌کل میراث فرهنگی مربوط می‌شود ما تلاش می‌کنیم در کمتر از 10 روز کار متقاضیان را راه بیندازیم اما متاسفانه بانک‌ها در این زمینه همکاری لازم ندارد که جا دارد اینجا گلایه خود را از بانک‌های مرتبط اعلام کنم که برای ارائه تسهیلات متاسفانه همکاری لازم را با روستاییان ندارند، این در حالی است تمام تلاش ما این است که روستاییان را معطل استعلام‌های بیجا و بی‌ربط نکنیم تا تسهیلات ویژه‌ای برای این قشر در حوزه گردشگری صورت بگیرد. این تسهیلات بستگی به نوع طرح دارد و تا سقف پنج میلیارد تومان تعیین شده است. 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در پایان در خصوص برنامه‌های این اداره‌کل در زمینه حفظ و نگهداری فضاها و محوطه‌های تاریخی و باستانی استان خاطرنشان کرد: بیشتر محوطه‌های تاریخی و باستانی استان شناسایی شده‌اند؛ پروسه ثبتشان را با اداره ثبت انجام داده‌ایم؛ پرونده‌سازی لازم را کرده‌ایم و تعیین محدوده‌ها به‌صورت کارشناسی‌شده در حال انجام است. البته هرجا هم که گزارشی در زمینه تعرض به محوطه‌های باستانی به ما داده می‌شود، نظیر دخل و تصرفی که در محوطه باستانی در اطراف بندر دیّر رخ داده بود، بلافاصله ورود کردیم. امیدواریم که با پیگیری‌هایمان، این مسائل سامانی بگیرد. در خصوص سیراف هم اقداماتی صورت گرفته و با شهرداری آنجا جلساتی برگزار کردیم و توانسته‌ایم بخشی از مشکلات را مرتفع کنیم. در آینده هم برنامه‌های جدی برای ساماندهی و ثبت جهانی این بندر تاریخی در دستور کار قرار داده‌ایم که البته زمان‌بر است.
در پایان این گزارش یادآوری می‌شود، استان بوشهر یکی از استان‌های غنی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری است که انتظار می‌رود با شناسایی فرصت‌ها و تهدیدها مسیر را برای معرفی داشته‌های تاریخی و طبیعی فراهم و آن را به‌عنوان قطب گردشگری دریایی در جنوب کشور مطرح کرد.

نظرات بینندگان