اساسی‌ترین نیاز کودکان و نوجوانان «آموزش» است
کد خبر: ۳۵۸۲
تاریخ انتشار: ۵۲ : ۱۷ - ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۵
زهره عالی‌نسب در گفت‌وگو با بامداد جنوب:

اساسی‌ترین نیاز کودکان و نوجوانان «آموزش» است

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مکانی است برای پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان، سرگرمی، آموزش و رشد و شکوفایی استعدادهای آنهاست.
بامدادجنوب- الهام بهروزی: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مکانی است برای پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان، سرگرمی، آموزش و رشد و شکوفایی استعدادهای آنهاست. این مجموعه از بدو تاسیس خود در سال 1344 اهدافی نظیر گسترش مراکز عرضه کتاب و آموزش‌های فرهنگی و هنری ویژه کودکان و نوجوانان در نقاط مختلف کشور، گسترش و تکمیل کتابخانه‌های عمومی ثابت و سیار، همکاری با سازمان‌ها برای ایجاد بخش‌های ویژه کودکان و نوجوانان، تهیه و چاپ محصولات دیداری و شنیداری، فراهم‌آوردن وسایل و کلاس‌های آموزشی، تولید، خرید، پخش، نمایش و فروش فیلم‌های سینمایی و تئاتر مخصوص کودکان و نوجوانان، گشایش کتابخانه‌های سیار و پستی برای عرضه کتاب مناسب به کودکان و نوجوانان در روستاها و منطقه‌های محروم و همکاری با سازمان‌هایی که خدمات مشابهی ارائه می‌کنند، کمک به توسعه و ترویج ادبیات و هنر کودکان و نوجوانان از طریق تشویق نویسندگان و طراحان، هنرمندان، ناشران و همکاری با آنها، همکاری با همه سازمان‌های ایرانی و غیرایرانی که هدف‌های آنها با اهداف کانون نزدیک است و... را در دستور کار خود قرار داد و اکنون که حدود نیم‌قرن از تاسیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می‌گذرد، این مجموعه موفق شده است که در زمینه‌های گوناگون استعدادهای برتر و نمونه را شناسایی و معرفی کند.

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر هم تاکنون تلاش کرده در راستای تحقق این اهداف نقش موثری را ایفا کند. در حال حاضر هم مدیریت فعلی این مجموعه می‌کوشد تا برنامه‌های بسیط و متنوعی را در حوزه‌های گوناگون برای اعضای آن برنامه‌ریزی و اجرائی کند. زهره عالی‌نسب یکی از اهداف کلیدی خود را در این مجموعه بزرگ، توجه به کودکان کار، کودکان بی‌سرپرست یا بدسرپرست و اتباع خارجی می‌داند و در این زمینه تلاش کرده است، برنامه‌های سازنده و حمایتی پیش‌بینی کند. البته تاکنون تعدادی از این برنامه‌ها اجرائی شده است. در این گزارش گفت‌وگوی صمیمانه‌ای را با این بانوی توانمند و مدیر صورت داده‌ایم که در ادامه می‌آید.
زهره عالی‌نسب یکی از عواملی که انگیزه و خلاقیت را در وجودش پرورش می‌دهد، صداقت، محبت و تلاش‌های همکاران باتجربه‌اش در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دانست و در گفت‌وگو با بامداد جنوب گفت: آنها با فعالیت‌ها و هنرمندی‌هایشان دلگرمی، انگیزه و خلاقیت را در وجودم دوچندان می‌کنند. همکاران من در این مجموعه مربیان و کارشناسانی دلسوز هستند که با عشق و علاقه و با هنرمندی سرمایه‌های علمی و معنوی خود را به نسل امروز منتقل می‌کنند.

وی با بیان این‌که اساسی‌ترین نیاز کودکان و نوجوانان «آموزش» است، افزود: آموزش مهارت‌های زندگی و ایجاد حس مسوولیت اجتماعی -به‌عبارتی انتقال از پرورش عقل خام به‌سوی شهروند عقلانی- پرورش حس تعهد و احساس مسوولیت اجتماعی و این‌که از همان کودکی آنها را به کار گروهی و زندگی جمعی عادت دهیم و به کودکانمان بیاموزیم که زندگی در سایه تعامل سازنده می‌تواند موفق‌تر باشد، همچنین آنها به آموختن یک‌سری مهارت‌های دیگر نظیر پرسشگری، هنر خوب شنیدن و خوب صحبت کردن، توانایی نه گفتن، تفکر انتقادی و ... برای رشد بیشتر فکر و موفقیت در عرصه‌های مختلف زندگی نیاز دارند. بنابراین باید به کودکان و نوجوانان یاد بدهیم که فراتر از برنامه‌ریزی به برنامه‌آفرینی بپردازند تا به بصیرت فرانگر و بینش مشهودی برسند. همچنین با آشنا کردن آنها با داستان‌های اساطیری می‌توانیم قدرت «تخیل» را در آنها تقویت کنیم.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان با اشاره به این‌که خدا را شکر در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که نگاه آن به زن و نقش مدیریتی وی، نگاهی کاملا مثبت است، خاطرنشان کرد: در این مدتی که مدیریت این مجموعه را عهده‌دار شده‌ام، خوشبختانه نهادها و دستگاه‌های دولتی تعامل خوبی با ما داشته‌اند و جا دارد از حمایت‌های مادی و معنوی این ارگان‌ها قدردانی و تشکر کنم، البته کانون پرورش فکری مجموعه‌ای است که تاکنون مظلوم واقع شده و نیاز است که برای پیشبرد اهداف و برنامه‌هایش بیشتر حمایت شود.
زهره عالی‌نسب با بیان این‌که مدیریت پیش از من، اهتمام ویژه‌ای به مسائل تربیتی داشته و در این زمینه هم موفق شده آثار قابل تقدیری از خود بر جای بگذارد، تصریح کرد: اما با توجه به تغییراتی سریعی که در زمینه‌‌های سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت و... کودکان و نوجوانان صورت گرفت، در حال حاضر نیاز است که کانون پرورش فکری با توجه به این تغییرات باید فعالیت‌های خود را تنوع، توسعه و گسترش بدهد و در این زمینه‌ها گام‌های موثر و جدیدی بردارد، به‌خصوص در حوزه مدیریت سرگرمی‌های دنیای مجازی و موسیقی فعال‌تر عمل کند تا بتواند بر کودکان و نوجوانان تاثیر سازنده‌ای بگذارد.
با توجه به این‌که در هفته کارگر قرار داریم، وی در مورد برنامه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که برای کودکان کار و ... در این هفته تدارک دیده شده، گفت: کانون پرورش فکری نه‌تنها در هفته کارگر بلکه در تمام طول سال در کنار این کودکان که سرمایه‌های سرزمینمان هستند، خواهد بود. این کودکان به‌طور رایگان می‌توانند در کارگاه‌های فرهنگی، هنری و ادبی مراکز حضور یابند. مربیان کانون به‌طور ویژه علم و تجربیات خود را در اختیار آنها قرار می‌دهند. با اهدای کتاب به این کودکان، انتخاب آنها برای گروه سرود و... آنها را برای زندگی اجتماعی و حضور در فعالیت‌های گروهی آماده می‌کنیم. همچنین برگزاری کارگاه‌های فن بیان و مهارت‌های زندگی که از نیازهای ضروری کودکان کار و ... است، در راس کار کانون پرورش فکری کودکان قرار دارد و کارشناسان این مجموعه به‌عنوان مشاور در کنار این کودکان خواهند بود.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان با اشاره به برنامه‌های متنوع این مجموعه در حوزه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی خاطرنشان کرد: برنامه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این زمینه برآمده از کتاب و مطالعه است و مجموعه وسیعی از فعالیت‌ها را در بر می‌گیرد که مهم‌ترین آنها نمایش و تئاتر عروسکی، نقاشی، خوشنویسی، عروسک‌سازی، کاردستی، سفالگری، کتاب‌سازی و ... است و امسال تصمیم داریم به‌طور حرفه‌ای حوزه‌های سرود و موسیقی را دنبال و کلاس‌های آموزشی در این زمینه برگزار کنیم.
وی در ادامه افزود: افزون بر این‌که همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در طرح پایتخت کتاب یک وظیفه اداری است، برای ما یک وظیفه انسانی هم قلمداد می‌شود، چرا‌که جامعه‌ای که ما در کانون پرورش فکری با آن روبه‌رو هستیم، کودکان و نوجوانانی هستند که در حال رشد و شکل‌گیری شخصیت هستند و در مرحله‌ای قرار دارند که فکر و اندیشه آنها در حال جوانه زدن است و همین بچه‌های کوچک قرار است نقش‌های بزرگی را در آینده ایران ایفا کنند. سقراط می‌گوید، «جامعه وقتی فرزانگی و سعادت می‌یابد که مطالعه کتاب کار روزانه‌اش باشد». بدون‌شک اگر کتاب را در دسترس کودکان قرار بدهیم و آنها بتوانند آن را به‌راحتی به امانت بگیرند، کودکان با مطالعه کتاب در واقع به‌صورتی مطلوب‌تر مراحل رشد خود را طی می کنند و به باروری اندیشه و فکر و خلاقیت می‌رسند. 

همه این موارد باعث شده که اجرای طرح پایتخت کتاب برای ما از اهمیتی خاص برخوردار باشد. بنابراین با نگاهی به سال گذشته، یعنی سال 94 می‌بینیم که ما در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مجموع 17 مرکز ثابت در 17شهر مختلف استان، تعداد بیست و چهار هزار و 439 جلد کتاب را امانت داده‌ایم و تعداد هزار و 677 نفر -که همه کودک و نوجوان هستند- این کتاب‌ها را امانت گرفته‌اند که این آمار امیدبخش است و اهتمام ما را در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی نشان می‌دهد. همچنین ما کتابخانه پستی هم در کانون پرورش فکری داریم که کتاب را برای روستاها و جاهای دور افتاده استان پست می‌کنند تا بچه‌ها از نعمت مطالعه کتاب محروم نمانند. این کتابخانه پستی در سال گذشته تعداد 194جلد کتاب را برای 56 عضو ارسال کرده تا کمبودها میان کودکان و نوجوانان و کتاب فاصله ایجاد نکند. علاوه بر اینها، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دو واحد کتابخانه سیار روستایی را هم دارد، همان‌گونه که از نامش بر می‌آید به‌صورت سیار در روستاهای مختلف می‌چرخد و کار کتاب‌رسانی و امانت‌دهی کتاب را به کودکان روستایی انجام می‌دهد، این دو واحد که در شهرستان‌های تنگستان و دشتستان فعال هستند، در مجموع 9 هزار و716 جلد کتاب را امانت داده‌اند.

برچسب ها: فرهنگ ، آموزش ، کودکان
نظرات بینندگان