بامداد جنوب- جواد شکریان:
سه بخش عمده اقتصاد در دنیا شامل بخش صنعت، خدمات و کشاورزی است که برای توسعه اقتصادی هر کشور، توجه به همه بخشها ضروری بهنظر میرسد اما در این بین برای کشورهایی که با مشکل مالی روبهرو هستند، بخش کشاورزی از جایگاه ممتازتری در مقایسه با سایر بخشها برخوردار است.
امروزه رشد بخش كشاورزي بهعنوان بستري براي كسب اهداف توسعه در كشورهاي در حال توسعه امري ضروري قلمداد ميشود، در ميان این اهداف مورد نظر، بهبود و تقويت رشد اقتصادي و كاهش فقر، بهبود امنيت غذايي و حفظ منابع طبيعي بسيار مهم هستند.
در كشورهاي كمدرآمد، بخش كشاورزي بهدليل گستردگي و پيوندهاي قوي با ساير بخشهاي اقتصادي، بهعنوان موتور و محرك اوليه رشد اقتصادي عمل ميکند. افزايش ميزان بهرهوري در بخش كشاورزي باعث ارزانتر شدن مواد غذايي شده و كمك قابل توجهي به اقتصاد خانوارهاي فقير ميكند. همچنين كشاورزي نوين با اشتغال بيشتر در واحدهاي فرآوري همراه شده و عرضه خدمات و نهادههاي بيشتري را در بازار بهدنبال دارد. اين روند به شكل غير مستقيم به ايجاد اشتغال در مزارع منجر خواهد شد.
همانگونه که گفته شد، بخش کشاورزی یکی از بهترین پتانسیلها برای توسعه اقتصادی، ایجاد اشتغال پایدار، ارزآوری و... است. به همین دلیل، دولت یازدهم در قالب طرح رونق اقتصادی، تمرکز خود را بر توسعه بنگاههای کوچک و متوسط، گذاشتن و با دادن تسهیلات به این بخشها، زمینه توسعه کشور را فراهم آورده است. یکی از این بخشها بنگاههای کوچک و متوسط بخش کشاورزی بودند که در همین راستا، 10 هزار و 472 بنگاه تولیدی کوچک و متوسط بخش کشاورزی با ثبت نام در سامانه بهینیاب وزارت صنعت، مبلغ سه هزار و 400 میلیارد تومان تسهیلات بانکی گرفتند.
نکته قابل توجه در خصوص این طرح این بود که دولت برای استانهای کمتر برخوردار سقفی در نظر نگرفته بود تا این استانها بیش از سایرین از این تسهیلات استفاده کرده و توسعه یابند اما بهنظر میرسد که در برخی از این استانها این فرصت از دست رفته است. متقاضیان بوشهری که استانشان بهزعم وزارت صنعت، معدن و تجارت، یکی از استانهای کمتر برخوردار کشور بهحساب میآمد در میزان دریافت تسهیلات از سایر استانها عقب مانده و تنها 005/0 درصد از کل پرداختیهای کشور به آنها رسید.
در بخش کشاورزی نیز از میان 10 هزار و 472 بنگاه تولیدی کوچک و متوسط بخش کشاورزی کشور، تنها 77 واحد آن مربوط به استان بوشهر بوده است که مبلغی معادل 5/33 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردهاند، در حالی که میزان تسهیلات پرداختی در کل کشور به 3 هزار و 400 میلیارد تومان میرسد.
در همین خصوص، مدیر کل دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سامانه بهینیاب در اجرای طرح تامین مالی بنگاههای تولیدی کوچک و متوسط و طرحهای نیمهتمام با پیشرفت بالای 60 درصد بهمنظور رونق تولید در وزارت صنعت، معدن و تجارت راهاندازی شده است، افزود: با پیگیریهای وزارت جهاد کشاورزی و همراهی اعضای کارگروه ملی تسهیل و رفع موانع تولید، موافقت شد واحدهای تولیدی این بخش نیز در سامانه مذکور برای دریافت تسهیلات بانکی ثبت نام کنند.
محمد خالدی با بیان اینکه 70 درصد تسهیلات پرداختی به بنگاههای تولیدی نیمه فعال کشاورزی در قالب طرح تامین مالی بنگاههای کوچک و متوسط از سوی بانک کشاورزی پرداخت شده است، بیان داشت: سایر بانکها نیز باید همکاری بیشتری با بخش کشاورزی داشته باشند.
خالدی با اشاره به اینکه بعد از بانک کشاورزی، بانکهای ملت و ملی هر کدام 7 تا 8 درصد و بانکهای سپه، صادرات، توسعه تعاون، تجارت و رفاه کارکنان هر کدام دو تا سه درصد از کل تسهیلات را به بنگاههای تولیدی کوچک و متوسط کشاورزی پرداخت کردهاند.
مدیرکل دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سهم مشارکت بانکهای خصوصی در ارائه این تسهیلات به واحدهای غیرفعال و نیمه فعال کشاورزی صفر بوده است، تصریح کرد: با توجه به اینکه بهدلیل انباشت متقاضیان، امکان تامین مالی این واحدهای تولیدی از طریق بانک کشاورزی به تنهایی امکانپذیر نیست، بانک مرکزی بنا بر قانون رفع موانع تولیدی رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، در مهر امسال از بانکهای غیر تخصصی خواسته است بنگاههای کوچک و متوسط کشاورزی نیز در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط پذیرش و بررسی شود.
وی با تاکید بر اینکه از 39 هزار بنگاه کوچک و متوسط تولیدی نیمه فعال کشاورزی که در سامانه بهینیاب ثبت نام کردهاند، تاکنون 19 هزار و 215 بنگاه به تائید کارگروههای استانی تسهیل و رفع موانع تولیدی رسیده و به بانکها معرفی شدهاند، افزود: از این تعداد 55 درصد معادل 10 هزار و 472 بنگاه موفق به دریافت تسهیلات شده است.
خالدی ادامه داد: امسال نزدیک به 16 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای حمایت از بنگاههای تولیدی کوچک و متوسط بهمنظور افزایش تولید و اشتغال اختصاص یافته که تاکنون 13 هزار میلیارد تومان از طریق بانکها پرداخت شده است.
وی سهم بنگاههای کوچک و متوسط کشاورزی از تسهیلات بانکی پرداختی را 25 درصد معادل سه هزار و 400 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: اگر سهم صنایع تبدیلی و تکمیلی را که از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت معرفی شده است را به این مبلغ اضافه کنیم میزان تسهیلات پرداختی به بخش کشاورزی به بیش از 30 درصد از کل تسهیلات میرسد.
مدیر کل دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: برخی از استانها ظرفیت بالایی برای جذب تسهیلات در واحدهای راکد و نیمهفعال دارند، بهطوری که بنگاههای تولیدی کوچک و متوسط کشاورزی در استانهای کرمان، خراسان شمالی بالای 60 درصد و استانهای ایلام و کردستان بیش از 50 درصد تسهیلات بانکی را جذب کردهاند.
وی با اشاره به اینکه بنگاههای کوچک و متوسط نیمهفعال که ظرفیت پایداری و بازار فروش برای تولید دارند و همچنین طرحهای تولیدی با پیشرفت فیزیکی بالای 60 درصد، میتوانند برای دریافت تسهیلات بانکی اقدام کنند، ادامه داد: وزارت صنعت، معدن و تجارت بر چگونگی مصرف تسهیلات بانکی در بنگاههای تولیدی نظارت خواهد کرد.