بامدادجنوب- هدی خرمآبادی:
چیزی تا انتخابات شوراها باقی نمانده است. لیستهای منتشر شده در فضاهای مجازی بیانگر ورود کاندیداهای بسیاری با زمینههای کاری متفاوت است. این کاندیداها شامل قشر فرهنگی و دانشگاهی تا بازاری است. افراد بیتجربه و باتجربه در عرصه شورا که همگی در انتخابات سال 96 با یکدیگر به رقابت میپردازند تا یار سر کدام دارد... . در یک سال مانده به عمر شوراها و انتخابات، شوراهای شهرهای مختلف استان محمل تفرقه و اختلافهای گاه جزئی و گاه جنجالی بود که در نهایت به استیضاح شهرداران در اندکزمان باقیمانده منتهی شد. یکی از شوراهایی که با استیضاح شهردار در اندکزمان باقیمانده، سکان شهرداری را بر دوش سرپرست نهاد، شورای شهر برازجان بود. این در حالی است که هر چند مهلت قانونی برای انتخاب شهردار تا «سه ماه» است اما برخی شهروندان با وجود گذشت تنها «یک ماه و نیم» از زمان عهدهدار شدن سرپرست شهرداری تیر انتقاد خود را به مجموعه شهرداری و شورا نشانه رفتهاند. نگارنده این گزارش معتقد است که حذف «شایستهسالاری» در همهمه تعارفات، رابطهها، دوستیها و جناحبندیهای سیاسی سبب شده تا نظرسنجی نسبتا رضایتبخش شهروندان از شورای فعلی و شهرداری برازجان زیر ذرهبینهای غیر منصفانه نادیده گرفته شود.
رئیس شورای شهر برازجان در گفتوگو با بامداد جنوب در خصوص عملکرد شوراها با بیان اینکه شوراها مظهر تبلور مردمسالاری در جامعه هستند و با توجه به جامعه دینمدار ایران مختصات مردمسالارانه با دین مبین اسلام مزین شده و مردمسالاری دینی را عرضه داشته است، گفت: «اخلاق» یکی از موضوعات تاکید شده در دین مبین اسلام است که بایستی آن را در شوراها دید. متاسفانه با بررسی اجمالی بنده از چندین شورای شهر کشور متوجه شدم شوراهای غیر کلان شهر عموما ناکارآمد بودهاند و این ناکارآمدی دلایل متعدد و مختلفی دارد؛ یکی از آنها نگاه قومیتی و طایفهای به مردم به شوراهاست و دیگری فقدان روحیه کار جمعی و گروهی است که ریشه آن در بطن جامعه است. همانگونه که نیک میدانیم شورا یک نهاد غیر دولتی و غیر سیاسی و برخاسته از مردم است و نباید ابزار دست سیاست قرار گیرد و عملا نبایستی شورا «سیاست زده» باشد. انتخاب صحیح مردم و بازبینی در بخشهایی از قانون شوراها از سوی قانونگذار میتواند راهگشا باشد و در تقویت جایگاه شورا در جامعه بسیار موثر است.
بهادر قائدی برازجانی در پاسخ به این سوال که پیشبینی شما در خصوص شورای آینده چیست و به نظر شما چینش و عملکرد شورای آینده چگونه خواهد بود، افزود: اینگونه که مشخص است و پیشبینی میشود شورای آینده شهر برازجان جوانگراست و احتمال حضور تعداد بیشتری از جوانان در عرصه شورا وجود دارد که این خود میتواند نشان از شور و نشاط و پویایی در جامعه باشد. امید است شورای آینده شهر برازجان محملی برای فرهیختگان متخصص و متعهد باشد که با نگاه توسعهمدارانه بتوانند با تصمیمات صحیح و منطبق بر خرد جمعی مسیر توسعه را بپیمایند. البته تجربه شخصی بنده در این چهار سال نشان داده است که وجود تجربه در کنار شور و انرژی جوانی، بسیار مفید و موثر است. همانگونه که پیشتر هم ذکر شد، اگر رای مردم مبتنی بر قومیت و جناحبندیهای سیاسی نباشد بیشک شورایی موفقتر را رقم خواهند زد.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به گذشت بیش از سه ماه از ریاست شما بر کرسی شورای شهر، اگر بخواهید نگاهی نقادانه به عملکرد شورای شهر برازجان و عملکرد خودتان بهعنوان رئیس شورا داشته باشید، عملکرد شورا را چگونه ارزیابی میکنید، خاطرنشان کرد: در خصوص ریاست بنده در سال آخر و اینکه عملکرد بنده چگونه بوده است، قضاوت با مردم است ولی وجدانم آسوده است که تمام تلاش خود را کردهام تا شورا در سال آخر فعالیت خود و در آستانه انتخابات شوراها به دور از تشنج و تنش باشد. اختلافات علنی و تنش در شورا اثر مستقیمی بر عملکرد شهرداری دارد و مسبب بیرمقی و بیانگیزگی پرسنل شهرداری خواهد شد.
این مسوول در ادامه با بیان اینکه اگرچه شورا براساس فلسفه وجودیاش محلی برای تضارب آرا و افکار است و در چنین شرایطی وجود اختلاف دیدگاه در بین اعضا نه تنها امری اجتنابناپذیر است بلکه سبب پویایی و رشد خواهد بود اما اینکه شورا در نظر مردم و فرهیختگان منصف جامعه نمودار تنش و تشنج نباشد، اعتماد عمیق مردم را بهدنبال خواهد داشت و نقطه روشنی برای تجلی دموکراسی در آیینه شوراهای محلی خواهد شد، تصریح کرد: از این جهت نزد خدا و وجدان خود آسوده خاطر هستم که تمام همت خود را برای حفظ یکپارچگی شورا و دوری از تشنج و تشتت به کار بستهام. توصیهای که به همکاران شورایی خود دارم این است که فارغ از اینکه در شورای آینده شهر برازجان کرسی داشته باشند یا خیر تا روز دوازدهم شهریور ماه آینده با تمام جدیت به وظایف قانونی خود با انگیزه بالا عمل کنند. بایستی بدانیم که تصمیمات ما در شورای شهر در تاریخ این شهر و در اذهان مردم خواهد ماند و این باری بس سنگین و مهم است.
قائدی برازجانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه یکی از انتقادات برخی شهروندان از شورای شهر برازجان به چگونگی انتخاب شهرداران بازمیگردد، تحلیل شما از عملکرد شهرداران منتخبشورای فعلی برازجان چیست، تاکید کرد: در خصوص انتخاب شهرداران از سوی شورا از ابتدا تا به حال نقدهایی وجود دارد ولی این موضوع نباید بهگونهای باشد که نقاط مثبت ایشان را نبینیم و مطرح نکنیم. نکتهای که حائز اهمیت است احترام به رای منتخبین مردم است و در نظر داشته باشیم که شهر با تصدی یک ساله یا کمتر یا بیشتر شهرداری ساخته نمیشود و تمامی مشکلات صدساله را نمیتوان یکشبه مرتفع ساخت. حکایت شورا و شهرداری همانند یک جورچین است که باید هر کدام با تصمیمات و اقدامات صحیح، قطعهای صحیح در پازل شهر و مدیریت شهر بگذاریم تا بتوانیم در آینده تصویری زیبا ارائه دهیم.
وی در ادامه افزود: یکی از افتخارات بنده در این دوره به زعم خودم این است که سعی بر کوتاه کردن دست متخلفان دارم و تا لحظه آخر این شورا به این رویه ادامه خواهم داد و به مردم گزارش خواهم کرد. همانگونه که میدانیم درآمد اصلی شهرداری از محل دریافت عوارض ساخت و ساز است. در قاموس بنده نمیگنجد که شخص یا اشخاصی بیایند تجاریسازی کلان در سطح شهر داشته باشند و هیچگونه پرداختی نداشته باشند و بخواهند با توسل به زور حق مردم را پایمال کنند.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تعاملات موجود میان اعضای شورا، به نظر شما روند انتخاب شهردار تا چه زمانی به درازا میکشد، گفت: در خصوص انتخاب شهردار بنده بر این باورم که انتخاب شهردار باید هرچه زودتر در دستور کار شورا قرار گیرد و تا به حال نیز چندین بار بحث در خصوص انتخاب شهردار در دستور کار قرار گرفته و حتی یکی دو مرتبه در دستور کار هیاترئیسه قرار گرفته است که بنا به دلایلی موجه همچون مسافرت یکی دو تن از اعضای هیاترئیسه تشکیل نشده است و در آخر شورا در مدتزمان قانونی شهردار را انتخاب خواهد کرد و امیدوارم این انتخاب مایه خیر و برکت برای شهر باشد.
با نزدیک شدن به زمان انتخابات شوراها، فضای انتخاباتی که تا همین چند وقت پیش متشنج و بیانگر جناحبندیهای سیاسی بود و هر کدام از جناحها با بستن لیست انتخاباتی خود سعی در برگرداندن ورق به نفع خود بودند اما با هوشیاری و درایت مسوولان و شهروندان، این تشنجها اندکاندک رنگ باخته و کمتر کسی است که اسیر این بازیهای سیاسی شود. گویا مردم هم دریافتهاند که در زندگی، «درک، شعور و آگاهی»، «دوری از تفرقه و اختلاف» و «انتخاب براساس شایستهسالاری به جای منفعتسالاری» راه نجات آنها خواهد بود.